A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

2024/04/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A hang már meglett, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A Budapest Park-nyitogató sajtótájékozatók mindig egy sajátos matekkal kezdődnek, mert a meghívott vendégek – ezúttal Horváth Tamás, Blahalouisiana, Margaret Island, Jordán Adél/Katona József Színház, Sissy, Quimby, Elefánt, Analóg Balaton – mind elmondják, hányadik koncertjük jön éppen ebben az évadban. Számok vannak benne, képtelenek vagyunk megjegyezni. Vagy ez utóbbi volt a (saját) hiba, vagy Horváth Tamás is gondban van velük, mert mintha május 15-ét nevezte volna meg a (9.) koncertje időpontjának, legalábbis ezt írtuk le – a programban viszont 17. szerepel. Ennek csak azért van jelentősége, mert elmondása szerint minden parkos koncert dátumát magára varratja... Biztos félrehallottuk :) Mint minden parkos szakmai eseményen, most is az volt az összbenyomás, hogy ugyan (fizető) vendéglátóról rosszat mondani nem illik, nyilván senki sem fogja szidni a Parkot, de áradozni róla sem lenne kötelező, a zenészek meg mind ezt tették – és mi hiszünk nekik, hiszen magunk is tapasztaljuk évről évre, hogy a Budapest Park stábja kiváló partnere, mi több, barátja a zenészeknek, zenekaroknak. És az újságíróknak, szerkesztőknek is. Kár, hogy mára nem tudtak elintézni pár pluszfokot, mert konkrétan kockára fagytunk, Balanyi Szilárdnak például a zenésztársai tartották a mikrofont, mert annyira fázott a keze :)

Fotó: sinco

Ennél sokkal forróbb estékre, sőt: éjszakákra számíthattok a továbbiakban. Mint azt már a 13 év alatt megszokhattuk, a Parkban az élet nem áll meg az aktuális koncert után - minden eseményt több tánctéren követnek bulik. Idén viszont lesz egy felettébb szembetűnő változás az eddigiekhez képest: az éjszakai élet vizuálja olyan új arculatot kapott, hogy az már nem nevezhető ráncfelvarrásnak – ez immáron a Budapest Park új (estélyi) ruhája.

Minden programnapon 22 órától teljesen átalakul a hely:  az éjszakai élet hazánk egyik legfelkapottabb producere, Hundred Sins által jegyzett szignállal indul (mint ahogy a budapesti fürdőkban a mai napig a Pancsoló kislány jelzi a záróra közeledtét, csak itt messze nem a buli végéről lesz szó), és elképesztő fényszínház veszi kezdetét.

A négy különböző tánctéren (nagytánctér, Dzsungel, Hoppá és Unicum Retro Kert) más és más látványos showelemekkel találkozhatunk majd. A fejünk felett pulzáló ledekkel, a sarki fény-szerű, éteri megvilágítással és a növényeket izzó színben feltüntető led-mennyezettel a Budapest Park új szintre emeli az afterpartyk látványvilágát, rengeteg fényinstallációs megoldást alkalmazva. E varázsvilág mögött elismert művészek állnak, akiket már az INOTA Fesztiválról és a Fénydómból is ismerhet a közönség. A linkre kattintva láthatjátok, hogy címadásban nem mindig vagyunk túl kreatívak... A Parknak viszont nagyon is határozott kreatív koncepciója lett, amelyet Karcis Gábor és Kálmán Mátyás a Budapest Park csapatával együtt gondolta ki. A tér és a színpadok fényeit megalkotó csoport tagjai között találjuk Varga Balázs és Doma Bence Dániel fénytervezőket, Urbán Márton technikai vezetőt, Alvégi Lócit és Kele Jucit, Battha Gáspárt, Spielmann Lilit, Vicsek Viktort (alant a fej az ő alkotása pl., és most érkezett vissza egy holland fényfesztiválról) és Czingáli Zoltánt is.

De nem csak a megjelenésben erősítenek: rengeteg neves DJ-t köszönthetünk majd a lemezjátszók mögött. Ráadásul több új partysorozat is indul, ilyen például rögtön április 26-án a további meghökkentő showelemekkel tarkított Surreality Nights vagy a kifejezetten az egyetemistákat táncra szólító Universe. De természetesen visszatérnek a közönségkedvenc bulik is, mint a Tesco Disco vagy a Lidocain Night. Sőt, idén három alkalommal is rendeznek táncházat, amik a nyár legnagyobb szabadtéri folk mulatságainak ígérkeznek.

Természetesen a főszerep továbbra is az esti koncerteké, amelyeknek sorát a nemrégiben új lemezzel jelentkező Blahalouisiana nyitja április 25-én, másnap a Honeybeast csapata kalauzolja el a hallgatókat hol szomorú, hol vidám popzenéjének világába, szombaton pedig egy igazi kuriózum következik: A Rapgalaxis őrzői egyesülnek egy estére, vagyis a a rap, a trap, a hiphop és az újhullámos popzene legmenőbb arcai – Sisi, AJsa Luna, Bongor, 6363, Saiid és másokadják egymásnak a mikrofont, a műsorvezető pedig  Miller Dávid lesz.

Ezt követően elhangzik az a bizonyos szignál, kigyúlnak a fények és elindul a Necc Party.

Szerintünk elsőre ennyi elég is lesz, jövünk még a hazai, majd a külföldi előadók koncertjeinek ajánlásával, annyit még azért tudjatok, hogy megvizsgálták, hogy a látogatók a teljes évadra vetítve átlagosan mennyi borravalót szoktak fizetni, a mutató szerint ennek mértéke másfél százalék. Ezentúl ez a tétel szervizdíjként szerepel majd – melynek teljes összegét, a jogszabályban előírtak szerint a pultosok kapják –, a további borravaló lehetőségét pedig teljesen eltörlik.

Hogy ez kinek jelent áremelkedést és kinek áresést, nem tudjuk, az viszont biztos, hogy az amúgy is színes programfelhozatal és a nagyszínpadot körbeölelő terek vibráló vizuálja nemhogy nem koptatta el a fényét, hanem egészen új árnyalatokkal gazdagodott az új évadra. A fényszínházra mi is nagyon kíváncsiak vagyunk, de ha előbb odaértek, küldjetek nekünk fotót, köszi! :) 

 

Budapest Park, nyitóhétvége, vizuál

 

 

Szólj hozzá!


A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – egész estés doku az idén 55 éve alakult együttesről

A Kalákáról szóló film igazi kalákában készült...

A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, a filmbemutatót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Annyi pénz gyűlt össze, hogy Tompos Kátya akár egy drágább kezelést is kaphat

Ezt Hrutka Róbert, Kátya közeli barátja és zenészkollégája mondta a Storynak. A zenész nemcsak a jótékonysági est egyik fellépője volt, hanem az egész esemény zenei rendezője és szervezője is.

Irigy Hónaljmirigy Békáson – hakni vagy koncert?

Mire tombol, aki az IHM által játszott zenére tombol? A nagyérdemű ezúttal Csobánka téren tombolt – a békásmegyeri gyermeknapon.
Új koncertek