A K-pop újabb hercegei első európai turnéjukra indulnak – a LUMINOUS áprilisban ér a Barba Negrába

2023/01/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

"Akik ott voltak a bulin, még jobban megszerették őket, a szervezők pedig elégedettek lehetnek, hiszen abszolút telt ház volt, az MCND kitett magáért, Instagram-bejegyzésük szerint nagyon jól érezték magukat nálunk – így nem annyira merész a következtetés, hogy biztosan megéri további K-pop előadókat hozni Magyarországra" – írtuk tavaly áprilisban. Úgy tűnik, mások is így gondolták, így ugyanazon a helyen, csaknem ugyanabban az időpontban (április 25.) újra örülhetnek a magyar K-pop rajongók.

Fotó: www.kpopmap.com. Link a cikkben.

A K-pop a koreai popzenét jelenti, ami széles körű elektronikus és hiphop hatásokat, táncos produkciókat és színes, extravagáns díszleteket tartalmaz. A műfaj képviselői jellemzően csapatok, ahol a tagok száma 4-16 között mozog. A K-pop világszerte népszerű, különösen Dél-Korea, Japán és Kína területén.

A LUMINOUS (루미너스) egy 4 tagú fiúcsapat, amely jelenleg a SE Group Entertainment (korábban Barunson WIP) irányítása alatt működik. A K-pop "lelkét" európai fejjel nehéz megfejteni, de a rajongók egyre szélesebb tábora igazolja, hogy nem lehetetlen. Kívülről ugyan egy kíméletlen sztárgyárnak tűnik, cserélhető/pótolható tagokkal és komoly követelményekkel – nem egy cikket közöltünk K-pop sztárok korai haláláról.

"A koreai szórakoztatóipar híres arról, hogy óriási elvárásokat támaszt a sztárokkal szemben, s amekkora hájp van körülöttük, pillanatok alatt lesznek a rajongók élő játékbabái és imádott ikonjai egyszerre, akiknek nem mindegy, mit vesznek fel,  hova mennek, mit mondanak – egyáltalán, hogyan élnek. Ráadásul az érintettek jelentős részét még tinédzserkorban válogatják ki, amikor még sokan nem állnak érzelmileg készen azokra a helyzetekre, amikkel az ipar jár" – írta az Index.hu. (Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Dél-Koreában az egyik legmagasabb az öngyilkosságok aránya a világon.)

A magas követelményeknek megfelelően kizárólag profi produkciót engednek turnéra, a szerkesztőségünkből is részt vett kollégánk efféle koncerten, és nagyon jól érezte magát, nem volt "izzadságszagú".

A LUMINOUS tagjai, akik köré természeteseb komplett profilt is teremtenek – ezekből válogattunk:

Youngbin

  • vezető énekes, vezető táncos;
  • Észak-Gyeongsang tartomány Seungju megyéjéből származik;
  • a beceneve: Tubeu;
  • hobbija a heverészés, a séta, a hangutánzás, a YouTube-on videók nézése és a játék;
  • kedvenc étele a grillezett hal;
  • van egy kutyája: Gucci.

Suil

  • vezető táncos, rapper, vokál;
  • a dél-koreai Jeollanam tartomány Gwanggu városából származik
  • beceneve: Ma Dobby;
  • Hobbija: gasztrotúrák és kávézók látogatása;
  • Három dolog, amit nem szeret: a shiitake gomba, a feszülős ruhák és az almaevés.

Steven

  • rapper, vokál;
  • az ausztráliai Sydney-ből származik;
  • amiben jó: éneklés, a rap, a tánc és a zeneszerzés;
  • hobbija a fütyülés, a famegmunkálás, a játék, az alvás és a Youtube nézés;
  • a beceneve: Dolmaengi (szikla);
  • sokszor megkapja, hogy úgy néz ki, mint egy kenguru;
  • három dolog, amit nem szeret: az ételpazarlás, a szúnyogok és az emberek, akik a cipőjére taposnak.

Woobin

  • vezető énekes, "maknae" (egy koreai kifejezés, amelyet egy adott csoport legfiatalabb tagjára használnak);
  • Yeosu városából származik, Dél-Koreából;
  • beceneve: Jindoggie vagy Retriever;
  • hobbija a filmnézés, a webtoons (dél-koreai digitális képregény) olvasása, a főzés és a "csavargás";
  • három dolog, amit nem szeret: a vasárnapi beosztás, a diéta és a meleg időjárás.

A K-popban úgy szokás, hogy néhány éves felkészülés (amely magában foglalja nemcsak az ének- és tánctanulást, hanem más fontos tudnivalókat is, amelyekre egy színpadi embernek szüksége lehet a pályája során) után a gyakornoki programban résztvevő fiatal srácokat (lányokat) a kémia alapján egy csoporttá alakítják, majd amikor minden készen áll, akkor jöhet a debütálás. A LUMINOUS – illetve a menedzsment – kiadott egy debütálás előtti albumot 2021. augusztus 19-én, majd hivatalosan 2021. szeptember 9-én léptek a nagyközönség elé a "'YOUTH" című albummal és a "RUN" című kislemezzel.

Ha valaki szeretne felkészülni az áprilisi koncertre, a Koreai Kulturális Központban K-pop cover dance tanfolyamokat is szerveznek.

***

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy ez a fura műfaj mégis mitől olyan népszerű – mondjuk – Európában. A válasz:

  1. Látványos produkciók
    A K-pop showk jellemzően látványosak: táncosokkal, koreográfiákkal, színes díszletekkel, ami eléggé vonzó a nézők számára.

  2. Változatosság
    A K-pop népszerű szóló előadók és csapatok széles skáláját vonultatja fel, amelyben mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetsző előadót.

  3. Online elérhetőség
    A K-pop elérhető online, könnyen megosztható a közösségi médián keresztül, ami hozzájárul a műfaj terjedéséhez – Európában is.

Az AI szerint az öt leghíresebb K-pop csapat:

  1. BTS,
  2. BLACKPINK,
  3. EXO,
  4. TWICE,
  5. Red Velvet.

Akit érdekelnének további K-pop formációk, ide kattintson, a LUMINOUS-on  kívül még négyet felsorolnak.

Nem kapnak, de nem is kértek felmentést: bevonulnak a hadseregbe a BTS tagjai

K-pop. LUMINOUS, Korea

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek