A könnyűzene is a magyar kultúra része

2021/01/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Erről mindenki bebizonyosodhat január 21-én, csütörtökön 11 órától, ugyanis ekkor indul a Magyar Kultúra Napja-stream, amelyen nem csak a tavalyi év könnyűzenét érintő fontos ügyeiről hallhatunk, de több élő minikoncert is lesz.

A The Anahit (FB)

Mármint azokról a fontos ügyekről lesz szó, amik a Hangfoglaló égisze alá tartoznak – más eseményről viszonylag rövid lenne a beszámoló... A dolog úgy kapcsolódik az NKA könnyűzene programjához, hogy azt annak idején Cseh Tamás Programnak hívták – Cseh Tamás pedig pont ezen a napon született, ezért lett a 2015-ben elindított könnyűzenei pluszünnep napja ez a dátum. (Magát a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.)

A járványhelyzet miatt a rendezvény természetesen online, élő közvetítéssel jelentkezik a Budapest Music Centerből. A különböző kultúrát dalaiban egyesítő a capella formáció, a Napfonat, az egyik legexportképesebb hazai produkciónak tartott, elektropopos The Anahit és a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjába frissen kiválasztott támogatott, a hazai színtéren izgalmas, új hangot képviselő dalszerző-producer, Deva is látható lesz az egy órásra tervezett műsorban.

A kommentátorok közül az első megszólaló Horváth Gergely lesz, aki amellett, hogy a Rádió Klasszik reggeli műsorát irányítja, 2015 óta Hangfoglaló Program Kollégiumának a tagja. Őt Kedves Péter, zeneszerző, a Belau zenekar tagja követi, aki formációjával korábban a program támogatottja volt. A mostaniak előtt járó nagy generációt pedig ezúttal Gryllus Vilmos, Kossuth-díjas zeneszerző, az immáron Kossuth-díjas Kaláka együttes tagja képviseli – az ő gondolataival zárul a Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda idei, magyar kultúra napi eseménye.

Boldogok vagyunk attól, hogy a könnyűzenét a magyar kultúra részeként tartják számon.

 

 

 

 

 

NKA, Hangfoglaló, Magyar Kultúra Napja, stream

 

 

Szólj hozzá!


Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év után örülni lehet

Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év...

Az Óriásból, az Isten Háta Mögöttből vagy a Rájátszásból is ismert Egyedi Péter Mmamt néven megjelentetett szerzői bemutatkozásának itt a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Átadták a Fonó-díjakat: Dresch Mihály tarolt

Első ízben adták át a Fonó-díjakat, az eseményt vasárnap este online formában tekinthették meg a nézők. A díjjal hagyományt kívánnak teremteni, így szebb-jobb időkben is alkalom nyílik majd a művészi teljesítmények elismerésére.

Aki a legtöbb rockert felismeri, ajándékot kap

Rengeteg ismerős arccal, a zenekar barátaival készült el a Remorse újabb videóklipje, a Jelbeszéd.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek