A magyar rockzene eddig kiadatlan kincsei jelennek meg bakeliten

2019/11/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A november 22-én megjelenő vinyl lemezek egyikén Mészáros Márta 1970-es filmje, a Szép lányok, ne sírjatok zenéje, a másik kettőn a V'Moto-Rock-előd V'73, illetve az etnorockot játszó Barbaro koncertfelvétele hallható.

 Photo by Francesco Paggiaro from Pexels

A 2005 óta létező Moiras Records gondozásában megjelenő három korong közül a legkorábbi dalok az Illés, a Kex, a Metro, a Tolcsvayék és a Trió, valamint Zalatnay Sarolta dalait tartalmazó, Kívánj szép álmokat című, Mészáros Márta 1970-es Szép lányok, ne sírjatok című filmjének dalait tartalmazó bakeliten szerepelnek. Mészáros Márta egy beatfilmet szeretett volna rendezni, az eredeti elképzelések szerint az Illés együttes adta volna a zenei aláfestést. Időközben azonban az Illést letiltották egy szerencsétlen londoni rádióinterjú miatt, amelyben Bródy János arról beszélt, milyen nevetséges, ha valakinek a hosszú haja miatt esetleg baja eshet. Az akkor a film mellé tervezett Illés-lemez rekonstrukciója tavaly Goodbye London címmel megjelent bakeliten, szintén a Moiras Records kiadásában.

"A filmzene projektet 1970-ben az Illés kiválása miatt újra kellett tervezni, de a beatzene megmaradt a szerelmi háromszög történet mellett-alatt. Halljuk az Illés dalait is, de a letiltás miatt a tagok nem tűnnek fel a filmben, szerepelnek viszont a Kex, a Metro tagjai, Tolcsvayék és Zalatnay Cini is. A filmben tizenhat dal hangzik el, sajnos a mozihoz használt eredeti hangfelvételek nem maradtak meg, megjelent viszont több kislemez a filmhez kapcsolódva, néhány dal pedig az előadók nagylemezeire került" – mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője az MTI-nek. (A kiadó kizárólag bakeliten jelentet meg kizárólag kincseket.)

A filmben elhangzik a Syrius együttes egyik száma is, de az nem jelent meg később sem hanghordozón.

Az 1973 és 1977 között létezett, instrumentális progresszív rockzenét játszott V'73 gyakorlatilag az Emerson, Lake & Palmer magyar megfelelője volt, virtuóz zenészekkel és előadásmóddal.

"A V'73 zenéje mai füllel is izgalmas, értékes produkció. Mindhárom tag a Zeneakadémia jazz tanszakán végzett hangszeres művész" – jegyezte meg Kovács László.

A csapatban Lerch István billentyűs hangszereken, Sáfár József basszusgitáron játszott, Herpai Sándor pedig dobolt. A V'73-nak annak idején mindössze másfél kislemeze jelent meg, illetve Kovács Kati Csendszóró című albumának öt dalán hallhatók kísérő zenekarként. A most megjelent Seven Pieces For Keyboards, Bass Guitar And Drums című V'73-anyag egy jó minőségű, alapvetően keverőpultról rögzített, utóhangmérnöki munkával feljavított koncertfelvétel-válogatás, amely Sáfár archívumában maradt meg. A hét szám között akad két vokális is Lerch hangjával (ő később a V'Moto-Rockban is énekelt), valamint több komolyzenei átdolgozás.

Lerch és Herpai 1977-ben alapító tagja volt a populárisabb zenéjével és Demjén Ferenc énekével sikeressé vált V'Moto-Rocknak, Sáfár a hardrockos P. Boxba került, Lerch később szólóban muzsikált, sajnos évek óta súlyos betegséggel küzd.

Herpai Sándor a V'Moto-Rock történetének vége felé, 1986 decemberében alapította meg a Barbarót az énekes Tzortzoglou Jorgosszal. Az egyik első hazai etnorock zenekar 1990-ben megjelent első lemezén mellettük Cziránku Sándor gitározott, Zsoldos Tamás basszusgitározott, Nikola Parov pedig fúvós és billentyűs hangszereken játszott. Az Ilju haramia címmel most kiadott vinylre a Lágymányosi Művelődési Házban 1992-ben egy rajongó által rögzített két koncert felvételei kerültek, ekkor Parov már nem volt a Barbaróban.

"A felvételeken sokkal több improvizatív rész található, mint a Barbaro első két lemezén. Eljátsszák a I-es és az 1994-ben megjelent II-es lemez több számát, de szerepelnek az anyagon eddigi kiadatlan felvételek is, így a Duett és Bartók Béla Allegro Barbarójának átirata. Egészen magas szintű az együttzenélés, mindhárom hangszeres előad virtuóz szólókat, Jorgosz pedig sámánszerűen énekel" – tette hozzá a kiadó vezetője.

A Barbaro története a 2000-es években Herpaival, Cziránkuval és Zsoldossal, illetve Both Miklóssal újrakezdődött, és lett egy III-as lemez is, ami 2007-ben jelent meg. Herpai Sándor 2014-ben elhunyt.

 

Viszik a bakeltilemezeket, mint a cukrot

Szép lányok, ne sírjatok, filmzene, Bródy János, Illés, Syrius, V'73, Lerch István, Herpai Sándor, Barbaro, bakelit

 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek