A szaharai rockzene Európába jön

2021/05/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az Mdou Moctar jelenlegi és jövőbeli rajongóinak jó hír, hogy az új album érkezése mellett egy amerikai turnét és egy európai körutat is bejelentettek a srácok.

A szaharai rockzene Európába jön

A szaharai rockzene feltörekvő csillagának számító Mdou Moctar május 21-én jelentette meg "Afrique Victime" címre keresztelt lemezét, melyet korábban több izgalmas szerzemény vezetett fel – például a "Chismiten", a "Tailat". A korong a nigeri csapat 6. albuma, de első megjelenése a Matador Records szárnyai alatt.A négy stúdióban és két kontinensen rögzített anyag az előzetes ígéreteknek híven "gitártűzijátékával új lyukat hasít az égbe", bátran megreformálva a kortárs afrikai zenét és rockzenét, miközben költőien meditál szerelemről, vallásról, női jogokról, egyenlőtlenségekről és Nyugat-Afrika kizsákmányolásáról. A Pitchfork a "Best New Music" rovatában elmélkedett róla és a Rolling Stone is ódákat zengett.

A banda a frontember, Mahamadou Souleymane művésznevét viseli, aki egy tuareg gitárvirtuóz és dalszerző egy kis sivatagi faluból, Agadezből. Különleges zenei stílusát Eddie Van Halen gitártechnikájáról készült YouTube-videók és hagyományos tuaregi dallamok inspirálták. Apró érdekesség róla, hogy ő az írója, producere és főszereplője is az első tuareg nyelvű filmnek. Zenei munkássága eleinte "memóriakártyáról memóriakártyára", illetve Bluetooth segítségével terjedt a helyiek mobiltelefonjain, ezután utat tört magának a nemzetközi színtéren is.

A banda további tagjai Ahmoudou Madassane (ritmusgitár), Souleymane Ibrahim (dob), és Mikey Coltun (producer, basszusgitár), aki az egyetlen amerikai zenekartag.

Az európai turné során 2022 tavaszán számtalan várost érinteni fognak a  kontinensen, hozzánk legközelebb Linz és Prága esik majd. A teljes listát itt lehet megtekinteni.

Mdou Moctar, Niger, Mahamadou Souleymane, európai turné

 

 

Szólj hozzá!


Április 3. kapós dátum – ekkor lesz az elhalasztott Grammy-gála is

Április 3. kapós dátum – ekkor lesz az elhalasztott...

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a nagy nyilvános események vagy csúsznak, vagy törlik őket, esetleg közönség nélkül rendezik meg: a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Michael Jackson rajongott érte, Kurt Cobain zseninek tartotta, Daniel Radcliffe megformálja: film készül Weird Al Yankovicról

Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek egykori sztárja alakítja egy készülő életrajzi filmben a humoros szerzeményeiről, zenei paródiáiról híres Weird Al Yankovicot. A Grammy-díjas zenészről a Roku streamingszolgáltó rendelte meg a filmet, amely a vállalkozás első saját gyártású életrajzi produkciója lesz, és csak a Roku...

Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400 tételből álló hagyatéka

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).
Új koncertek