A Szigeten láttuk őket legutóbb – 20. évfordulót ünnepel Matt Berninger és csapata

2020/12/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Mégpedig úgy, hogy első lemezük 20. évfordulójára újjászületnek a The National "legősibb" kiadványai.

A Szigeten láttuk őket legutóbb – 20. évfordulót ünnepel Matt Berninger bandája

20 évvel első albumuk megjelenése után, 2021. február 26-án a The National újra kiadja az ikonikus korongot, illetve az azt követő, 2003-as "Sad Songs For Dirty Lovers"-t és a 2004-es "Cherry Tree" EP-t is.

Mindhárom lemezt az Abbey Road Studiosban remasterelték, így a 2021-es nyomatok hűek maradnak az eredeti alkotásokhoz, miközben a felfrissített hangminőség segíti a  hangzását naprakész szinten tartani – úgy, ahogy azt a három fontos ugródeszkának számító lemez igazán meg is érdemli egy általuk meghatározóvá vált zenekar életében.

The National – The National

Eredeti megjelenés: 2001. július 2.

A The National 20. szülinapját ünneplő debütlemezénél érezhető volt a levegőben annak a súlya, hogy egy különleges zenekar van "készülőben". A "The National" című album két évvel megalakulásuk után jelent meg, abban az időszakban, mikor a tagok még javában zsonglőrködtek a zenekari léttel és teljes munkaidős állásaikkal, legalábbis azok szükségességével. A korong egyrészt fejet hajt azon alternatív zenei előadók előtt, akik inspirálták őket (Pavement, Silver Jews), másrészt saját ízviláguk kiindulópontja. Matt Berninger lenyűgöző és váratlan dalszövegei olyan dallamokhoz társulnak, melyek olykor libabőrös, máskor gondoskodó melankóliával ölelik át a hallgatót. A The National a zenekar munkásságának origója, melyet az újrakiadás egy újabb szinte emel. Kell ennél jobb alap egy remek bandához?

 

The NationalSad Songs For Dirty Lovers

Eredeti megjelenés: 2003. szeptember 1.

A The National második albuma, a 2003-as "Sad Songs For Dirty Lovers" jelentős ugrást jelentett a 2001-es debütáláshoz képest, bemutatva egy olyan zenekart, amely egyszerre képes meleg öleléseket és mély ütéseket osztogatni. A lemezt a Pitchfork "pompás vonatszerencsétlenségként" jellemezte, az Uncut pedig így írta le: "egy valódi kincs... Eleven, mint egy zúzódás, bátor, kétségbeesett, gyönyörű zene." A "Sad Songs For Dirty Lovers" fontos rekord a The National diszkográfiájában, és az újrakiadással be is bizonyosodik, hogy túl is tudja szárnyalni önmagát az idő próbáján.

 

The NationalCherry Tree EP

Eredeti megjelenés: 2004. július 19.

Egy évvel az "Alligator" című album nagy áttörése előtt, 2004-ben látott napvilágot a "Cherry Tree" című izgalmas kislemez, amely - köszönhetően a finom balladáknak és himnuszos közönségkedvenceknek – sokak szívében helyet talált magának. Az EP kilenc trackje között megtaláljuk az "About Today" és az "All The Wine" című klasszikusokat, illetve a "Murder Me Rachel" különleges live verzióját is, amivel máris egy utánozhatatlan The National koncert atmoszféra buborékjába kerülünk. A "Cherry Tree" lényegében azt a pillanatot örökíti meg, melyben a The National igazán megtalálta önmagát, és kész a világ meghódítására. Ezzel az újramasterelt verzióval pedig jobban hangzik, mint valaha.

Nyáron írtunk legutóbb róluk, amikor közzétették, hogy a zenekar szerzi az új Cyrano-filmmusical zenéjét, aminek az lesz az érdekessége, hogy a Trónok harcából ismert Peter Dinklage (Tyrion Lannister) lesz a főszereplője. A járvány kitörése után pedig azzal kerültek a lapokba, hogy bejelentették: valamennyi webshopból és rajongói klubos bevételből származó nyereségüket tizenkét fős koncertstábjuk támogatására fordítják a krízis végéig.

 

The National, évforduló, Sad Songs For Dirty Lovers, Cherry Tree, Abbey Road, remaszterelt

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek