A Várkert Bazárban lehet majd elbúcsúzni Póka Egontól

2021/09/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A közelmúltban 68 évesen elhunyt basszusgitáros, Póka Egon emléke előtt tisztelegnek október 1-jén 10 órakor, a zene világnapján a Várkert Bazár Öntőház udvarán.

Fotó: Julia Volk (Pexels)

A nem sajtónyilvános eseményen minden rajongó, zenésztárs, barát és ismerős végső búcsút vehet a magyar blues egyik legnagyobb alakjától, elhelyezheti az emlékezés mécsesét és virágát a megemlékezés helyszínén – közölte a család kedden az MTI-vel.

Póka Egon Benedek 1953-ban született Budapesten. Első ismertebb zenekara a Metro volt: a Sztevanovity Zorán által vezetett, addigra többször átalakult együttesben 1971-ben zenélt. Tagja volt a Tűzkerék, az Olympia és a Juventus zenekarnak, legnagyobb sikereit a Hobo Blues Band tagjaként érte el: a zenekarban 1978-tól 1993-ig tizenkét lemezen játszott, köztük a legsikeresebben, az 1984-ben megjelent dupla albumon, a Vadászaton, amelynek zenéjét Tátrai Tiborral közösen jegyzi. 2009 és 2011 között, a zenekar utolsó korszakában ismét játszott a HBB-ben és az elmúlt években is többször színpadra lépett Földes László Hobóval. 1997-től 2009-ig a P. Mobil tagja volt, utána saját formációja, a Póka Egon Experience vezetője lett.

Alapítója, igazgatója volt a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának.

"Több volt nekünk, mint zenész vagy, mint igazgató. Pályafutása, alkotásai, dalai magukért beszélnek, s fiatalon a legnagyobbak közé emelkedett. Amikor társaival, jó helyen és jó időben, létrehozták a Kőbányai Zenei Stúdiót azzal egy olyan mérföldkövet tettek le a magyar zene időszámításában, amelyre senki sem számított, s amely azóta is, töretlenül pallérozza az ifjú zenészeket. Ha mindez önmagában nem lenne elég, Egon személyében egy olyan művészeti vezetője lett a kivételes intézménynek, ami örökre megváltoztatta a hazai könnyűzene életét: közösséget kovácsolt, egy olyan időtálló teret hozott létre, ami mindenkori tanulóit és tanárait szövetségesekké köti össze"így búcsúzott tőle az intézmény.

2003-ban Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat vehetett át.

Póka Egon, gyász, Várkert Bazár

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek