A Womex-életműdíj után a Kossuth-díjat is megkapta Lakatos Mónika

2022/03/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas előadóművész, kiváló és érdemes művész, a kortárs magyar dzsessz kiemelkedő alakja – egyben kiváló szaxofonos – mellett a nemzeti ünnep alkalmából a zenei szekcióban Lakatos Mónika részesült még a rangos elismerésben.

Fotó: Romengo/FB

Az előadóművész, énekesnő, zeneszerző 1978-ban született Budapesten. Autodidakta módon tanult zenélni. 1996-ban a romák közül elsőként, népdal kategóriában megnyerte a Ki mit tud?-ot, amelyre tudta nélkül nevezték be. Több formáció tagja is volt, majd 2004-ben férjével, Rostás "Mazsi" Mihállyal megalakították a Romengo együttest, amely az oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját, világzenei dalokat játszik. A világszerte nagy sikerrel turnézó zenekar Kétháné (2010) és Nagyecsed-Budapest (2014) című lemeze bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé.

2017-ben Romanimo címmel megjelent első szólólemeze a World Music Charts Europe negyedik helyéig jutott. 2018-tól az oláh cigány közösség ismert és ismeretlen tagjait bevonó Cigány Hangok zenei projekt énekesnőjeként is tevékenykedik.

2013-ban Párhuzamos Kultúráért díjat kapott a Mediawave fesztiválon. 2020-ban a tradicionális romazene megismertetésében és népszerűsítésében elért teljesítményéért Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal tüntették ki. Ugyancsak 2020-ban neki ítélték a világzene egyik legnagyobb kitüntetésének számító WOMEX (World Music Expo) életműdíját, az elismerést a Muzsikás együttes után második magyar és első cigány előadóként érdemelte ki.

A Romengo és Lakatos Mónika lemeze továbbra is előkelő helyen szerepel a nemzetközi világzenei toplistán. Folk utca című albumuk a negyedik a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, márciusi kiadásán, amelyre a Cimbaliband és a Babra is felkerült. A WMCE zsűrijében mintegy huszonöt ország ötven világzenei rádiós szakembere értékeli az elmúlt hónapokban megjelent albumokat, a kiválasztott lemezek közül sokat játszanak is a rádiók.

A márciusi listát a boszniai Divanhana vezeti Zavrzlama című lemezével (kiadó: CPL Music), a második helyre a cseh Katerina Göttlichová került Zimnice című albumával (Indies Scope), a harmadik jelenleg a francia Dowdelin Lanmou Lanmou című anyaga (Underdog). Mögöttük áll a 4. helyen a Folk utca, amely a FolkEurópa/Hangvető gondozásában jelent meg.

 

Lakatos Mónika, Kossuth-díj, Romengo, Womex

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. március 16-án a Budapest Arénában, és – most először – 2022. március 17-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest