A Womex-életműdíj után a Kossuth-díjat is megkapta Lakatos Mónika

2022/03/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas előadóművész, kiváló és érdemes művész, a kortárs magyar dzsessz kiemelkedő alakja – egyben kiváló szaxofonos – mellett a nemzeti ünnep alkalmából a zenei szekcióban Lakatos Mónika részesült még a rangos elismerésben.

Fotó: Romengo/FB

Az előadóművész, énekesnő, zeneszerző 1978-ban született Budapesten. Autodidakta módon tanult zenélni. 1996-ban a romák közül elsőként, népdal kategóriában megnyerte a Ki mit tud?-ot, amelyre tudta nélkül nevezték be. Több formáció tagja is volt, majd 2004-ben férjével, Rostás "Mazsi" Mihállyal megalakították a Romengo együttest, amely az oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját, világzenei dalokat játszik. A világszerte nagy sikerrel turnézó zenekar Kétháné (2010) és Nagyecsed-Budapest (2014) című lemeze bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé.

2017-ben Romanimo címmel megjelent első szólólemeze a World Music Charts Europe negyedik helyéig jutott. 2018-tól az oláh cigány közösség ismert és ismeretlen tagjait bevonó Cigány Hangok zenei projekt énekesnőjeként is tevékenykedik.

2013-ban Párhuzamos Kultúráért díjat kapott a Mediawave fesztiválon. 2020-ban a tradicionális romazene megismertetésében és népszerűsítésében elért teljesítményéért Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal tüntették ki. Ugyancsak 2020-ban neki ítélték a világzene egyik legnagyobb kitüntetésének számító WOMEX (World Music Expo) életműdíját, az elismerést a Muzsikás együttes után második magyar és első cigány előadóként érdemelte ki.

A Romengo és Lakatos Mónika lemeze továbbra is előkelő helyen szerepel a nemzetközi világzenei toplistán. Folk utca című albumuk a negyedik a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, márciusi kiadásán, amelyre a Cimbaliband és a Babra is felkerült. A WMCE zsűrijében mintegy huszonöt ország ötven világzenei rádiós szakembere értékeli az elmúlt hónapokban megjelent albumokat, a kiválasztott lemezek közül sokat játszanak is a rádiók.

A márciusi listát a boszniai Divanhana vezeti Zavrzlama című lemezével (kiadó: CPL Music), a második helyre a cseh Katerina Göttlichová került Zimnice című albumával (Indies Scope), a harmadik jelenleg a francia Dowdelin Lanmou Lanmou című anyaga (Underdog). Mögöttük áll a 4. helyen a Folk utca, amely a FolkEurópa/Hangvető gondozásában jelent meg.

 

Lakatos Mónika, Kossuth-díj, Romengo, Womex

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek