Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

2022/09/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Fotó: Pophouse

A szerződés lehetővé teszi, hogy Avicii szülei ezután kifejezetten arra az alapítványra tudjanak koncentrálni, amit fiuk halála után, 2018-ban hoztak létre emlékére. A BBC online hírportáljának cikke szerint a szerzői jogok 25 százalékát azért tartották meg maguknak, hogy a zene felhasználásának és népszerűsítésének méltóságát meg tudják őrizni.

A svéd Avicii – eredeti nevén Tim Bergling – 1989-ben született, és azzal vált közismertté, hogy stockholmi hálószobájában készített számait zenei honlapokra töltötte fel. Érzelmes popdalaival nagy nemzetközi sikereket aratott. Később mások mellett Madonnával és a Coldplay együttessel is dolgozott, a világ egyik legjobban fizetett DJ-je lett. Életének maga vetett véget, alkoholizmustól és depressziótól szenvedett. Hagyatékát szülei gondozzák, koncertet szerveztek az emlékére és Stockholmban egy múzeumot is nyitottak neki idén.

Avicii először 2011-ben vált ismertté a Grammy-jelölt "Levels" című kislemezével. 2012-ben a DJ Magazine már a világ első számú DJ-jének választotta. 2013-as debütáló stúdióalbuma, a True több mint 15 országban került a top 10-es listákra, a "Wake Me Up" című kislemezdalnak köszönhetően. A művész 2015-ben adta ki második listavezető albumát, a Stories-t, 2017-ben pedig negyedik EP-jét, az Avīci-t. 2012-ben Grammy-díjra is jelölték a David Guettával közösen készített "Sunshine" című daláért.

Négy évvel korai halála után Avicii havonta több mint 30 millió hallgatót tudhat magáénak a Spotify-on, amivel olyan ikonokat előz meg, mint a Beatles, Madonna, Elvis Presley, a Rolling Stones és Bob Marley, hogy csak néhányat említsünk. A tíz legnépszerűbb számát együttesen közel 8 milliárdszor, a "Wake Me Up", a "The Nights" és a "Waiting For Love" című világslágereket pedig egyenként több mint egymilliárdszor streamelték – olvasható a Pophouse oldalán.

A Pophouse igazgatója, Per Sudin közleményében azt ígérte, hogy a szerződés biztosítja a Tim Bergling Alapítvány hosszú távú finanszírozását, amely olyan fontos ügyeket támogat, mint a fiatalok jóléte és mentális egészsége.

"Tim nem csak a világ egyik legjobb DJ-je volt, hanem egy rendkívül termékeny zseni, aki mindig a saját útját járta, keverte a műfajokat, kihívást jelentett a konvenciókkal szemben, és zenetörténelmet írt. Végigkísértem az egész útját, és megtiszteltetés és büszkeséggel tölt el, hogy én és az egész Pophouse cég a Bergling családdal együtt ápoljuk és megismertetjük zenéjét a hallgatók új generációival a világ minden részén" – tette közzé.

Az elmúlt öt évben számos neves művész, köztük Bob Dylan, Shakira, Blondie és Neil Young is jelentős összegért adta el zenei katalógusait olyan vállalatoknak, amelyek átvállalták örökségük gondozását, hasznot húzva a jogdíjakból.

Avicii, Björn Ulvaeus, ABBA, Pophouse

 

 

Szólj hozzá!


Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden...

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token az MVM Dome-ban

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november 13-án lesz az MVM Dome-ban. Előzenekarként az amerika Bilmuri nyitja meg az estét.
Új koncertek