Mamma Mia!

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

2022/09/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Fotó: Pophouse

A szerződés lehetővé teszi, hogy Avicii szülei ezután kifejezetten arra az alapítványra tudjanak koncentrálni, amit fiuk halála után, 2018-ban hoztak létre emlékére. A BBC online hírportáljának cikke szerint a szerzői jogok 25 százalékát azért tartották meg maguknak, hogy a zene felhasználásának és népszerűsítésének méltóságát meg tudják őrizni.

A svéd Avicii – eredeti nevén Tim Bergling – 1989-ben született, és azzal vált közismertté, hogy stockholmi hálószobájában készített számait zenei honlapokra töltötte fel. Érzelmes popdalaival nagy nemzetközi sikereket aratott. Később mások mellett Madonnával és a Coldplay együttessel is dolgozott, a világ egyik legjobban fizetett DJ-je lett. Életének maga vetett véget, alkoholizmustól és depressziótól szenvedett. Hagyatékát szülei gondozzák, koncertet szerveztek az emlékére és Stockholmban egy múzeumot is nyitottak neki idén.

Avicii először 2011-ben vált ismertté a Grammy-jelölt "Levels" című kislemezével. 2012-ben a DJ Magazine már a világ első számú DJ-jének választotta. 2013-as debütáló stúdióalbuma, a True több mint 15 országban került a top 10-es listákra, a "Wake Me Up" című kislemezdalnak köszönhetően. A művész 2015-ben adta ki második listavezető albumát, a Stories-t, 2017-ben pedig negyedik EP-jét, az Avīci-t. 2012-ben Grammy-díjra is jelölték a David Guettával közösen készített "Sunshine" című daláért.

Négy évvel korai halála után Avicii havonta több mint 30 millió hallgatót tudhat magáénak a Spotify-on, amivel olyan ikonokat előz meg, mint a Beatles, Madonna, Elvis Presley, a Rolling Stones és Bob Marley, hogy csak néhányat említsünk. A tíz legnépszerűbb számát együttesen közel 8 milliárdszor, a "Wake Me Up", a "The Nights" és a "Waiting For Love" című világslágereket pedig egyenként több mint egymilliárdszor streamelték – olvasható a Pophouse oldalán.

A Pophouse igazgatója, Per Sudin közleményében azt ígérte, hogy a szerződés biztosítja a Tim Bergling Alapítvány hosszú távú finanszírozását, amely olyan fontos ügyeket támogat, mint a fiatalok jóléte és mentális egészsége.

"Tim nem csak a világ egyik legjobb DJ-je volt, hanem egy rendkívül termékeny zseni, aki mindig a saját útját járta, keverte a műfajokat, kihívást jelentett a konvenciókkal szemben, és zenetörténelmet írt. Végigkísértem az egész útját, és megtiszteltetés és büszkeséggel tölt el, hogy én és az egész Pophouse cég a Bergling családdal együtt ápoljuk és megismertetjük zenéjét a hallgatók új generációival a világ minden részén" – tette közzé.

Az elmúlt öt évben számos neves művész, köztük Bob Dylan, Shakira, Blondie és Neil Young is jelentős összegért adta el zenei katalógusait olyan vállalatoknak, amelyek átvállalták örökségük gondozását, hasznot húzva a jogdíjakból.

Avicii, Björn Ulvaeus, ABBA, Pophouse

 

 

Szólj hozzá!


Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb...

Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michael Jackson (1958-2009) legendás albuma. Ebből az alkalomból a Sony Music az Estate of Michael Jackson...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Mit szólnál egy arénás Presser-nagykoncerthez?

A Fb oldalán közzétett bejegyzése szerint a legendás zenésznek nagyjából ugyanezt a kérdést tették fel... Vajon mit válaszolt? :)

A valaha celluloidra vitt leggyötrelmesebb jelenet – Hugh Grant utálta a táncolást az Igazából szerelemben

"Kiestem a ritmusból, főleg az elején, amikor a seggemet riszálom..." – sztár a mai napig morog amiatt, hogy táncolásra "kényszerítették" a filmben, amely nélkül 20 éve nincs karácsony.
Új koncertek