Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör

2021/04/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, mmi

A Király utca 8-10-ből a Király utca 50-be átköltöző underground klubban júniusra elkészülnek a munkálatokkal. Ha a HELYZET engedi, akkor – kávézóként – ki is nyitnak, s a reményeink szerint normálisra hajazó szeptemberben pedig berobban a klubélet a többedik életét fogyasztó közösség új bázisán.

Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör

Ez egy minden elemében hihetetlen történet.

Egyrészt a többség mondjuk az I. kiűzettetési (Erzsébet tér/ma Akvárium) után feladta volna, de ezután még jött két költözés! Ez a mostani grandiózusabb vállalásnak tűnik az előző kettőhöz – ami valójában egy: a Central Passage – képest, bár ott is nyilván volt bőven munka a tér kialakításával. Egy mezei klubtulajdonos, alapítványi elnök vagy egyesületi vezető feltehetően hátraarcot csinált volna a leromlott állagú helyszínt megpillantva, de a Gödörnek az a szerencséje, hogy Filep Ákos tulajdonos egyben építész is, akit – már csak a Gödörrel kapcsolatos folyamatos munkálatok miatt is – nem annyira lehet meglepni. Ő volt az, aki körbevezetett bennünket a készülő főhadiszálláson.

Ezt a vonalat később még felveszük, most a másik motívum, ami miatt az új helyszín bejelentése szerintünk óriási hír: ahogy a Kuplungnál láttuk (s ahogy a Dürernél látni fogjuk), a „törzshelyevő baktérium” hipp-hopp felfalja, és társasházként (szállodaként, irodaházként stb.) köpi ki az évek alatt szívünkhöz nőtt szórakozóhelyeket. A Sirály kollektiváját 2011 októberében paterolták ki az életveszélyessé nyilvánított épületből, amely az igencsak zűrös, rendőrséggel felturbózott bezárása óta (ott voltunk...) üresen állt, sem megvenni, sem kibérelni nem akarta senki. Szerencsére. Mert ha mindenképpen fogadni kellett volna, biztos a mélygarázs+új felépítmény-jövőre tesszük kikényszerített voksunkat. (A Sirályról és az eltünedező kulthelyekről itt olvashattok, a sirályosok pedig létrehozták az Aurórát.)

Ehhez képest az történt, amit senki sem gondolt volna, még a legmerésszebb álmában sem: szálloda, kézműves söröző vagy trendi (gyors)étterem helyett egy, az elődhöz hasonló, értékteremtő, határozott kulturális és társadalmi misszióval bíró közösség költözhet ide. Mondjuk, ezt ne úgy képzeljétek, hogy összepakoltak az utca egyik végén, és kirakták a falra a képeiket a másikon: Filep Ákos és csapata a megpályázott és elnyert háromszintes hely minden négyzetméterét „megdolgozta”, különös tekintettel a majdani koncerteknek helyet adó pince kialakítására. Szóval mindez bazi sok pénzbe, időbe és munkába került. De lassan elkészül a mű.

Így létrejön egy mindösszesen 600 négyzetméter alapterületű tér, amelyben helyett kapott egy pinceklub mellékhelyiségekkel és bárpulttal+ backstage, továbbá az utcai szinten egy melegkonyhás, kávézó-szerű közösségi tér és egy galéria, amely egyrészt a földszinti „beülős” hely kiterjesztése, másrészt mindenféle programok – kiállítások, klubok, előadások, beszélgetések, piac, céges rendezvények stb. – helyszíne lesz. Az ős-gödrösök megnyugtatására közöljük, hogy a színpad oldalában ugyanúgy lesz ácsorgási lehetőség, mint az első meg a második helyen :) A minden előírásnak – legyen az hivatalos vagy élvezeti – megfelelően kialakított underground (ééérted...) tér 250 álló embert képes befogadni, pulsz még ültetve 140-et, és a gondos átalakításnak köszönhetően egy icipicit hangosabb lehet majd az előzőnél – mielőtt hörögni kezdene valaki: természetesen a megengedett tartományon belül.

Aki egy újabb belvárosi koncertkombinátra számít, azt ki kell ábrándítsuk: a Király 50-ben egy klub nyílik. Ezt a műfajt már bazira elfelejtettük, sebaj, ez a tré (vö. pandémia) sok mindenre – újra – megtanított minket, például arra, hogy mennyire fontosak a közösségek. Itt nem lesz annyi klotyó, ahány csaj, dohányzás csak a Király utcai placcon és ne keress 800 fajta felkapott kézműves sört sem a pultban. De, ahogy azt a Gödörben már megszokhattuk az elmúlt lassan 20 évben, egy csomó más mindet kínál, amit a felkapott zenei klubok nem: egy szeletét annak a szabad társadalomnak, amiben annyira jó (lenne) élni, legyen szó koncertről, filmklubról vagy a társadadalmi felelősségvállalással kacsolatos projektekről.

Filep Ákos a bejárás során azon morfondírozott, hogy miként fogja becsalogatni a legújabb Gödörbe a mostani fiatalokat: arra biztatnánk az általunk – sokszor csak arcról – jól ismert törzsközönséget, hogy amint felocsúdott az örömmámorból, saját hatáskörben örökítsék át a Gödör-érzést az utánunk eggyel, kettővel jövő generációnak is.

Amikor két éve elbúcsúztunk az előző Gödörtől, még azt volt az alapítók célja, hogy egy olyan helyet találjanak, ami „négy évszakos”, tehát van kerthelyisége, hogy nyáron se kelljen bezárni. Egyrészt az új Gödörnek lesz egy utcarésznyi terasza, ha nem is kerthelyiség méretű, másrészt a hely – eddigi és eztán beköltöző – szelleme nagy hatással lehet egy évszakokon átívelő, szabadságon, tolerancián és kultúrán alapuló közösség rövidesen újrainduló életére.

Helló, Gödör!

Mi tényleg nagyon örülünk, mert az eltünedező klubok korszakában ez már nem fény, hanem az alagút vége maga.

 

 

Gödör, Gödör klub, Király utca 50., újranyitás, Sirály

Képtár

  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87742
  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87743
  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87744
  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87745
  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87746
  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87747
  • Az egykori Sirály helyén nyílik újra a Gödör kép 87748
 

 

Szólj hozzá!


Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Ezek a legjobb magyar klipek!

Legalábbis az 5. Magyar Klipszemle zsűrije szerint. A budapesti Akvárium Klubban 35 díjat osztottak ki az elmúlt két év legjobb klipjeiből.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.
Új koncertek