Mamma Mia!

Bob Dylan bocsánatot kért

2022/11/29  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Mégpedig azért, amiért "kézírásos autogramot" tartalmazó könyvében gép készítette az aláírását - írta a The Guardian online kiadása.

Fotó: bookstr.com

Az irodalmi Nobel-díjas zenész, dalszerző közleményt adott ki, hogy bocsánatot kérjen "téves döntése" miatt, mivel új könyve különleges, "kézírásos autogrammal" ellátottként hirdetett példányainak dedikálásához gépet vett igénybe.

A The Philosophy of Modern Song (A modern dal filozófiája) című könyv Dylan más zenészek számaihoz írt kommentárjait tartalmazza, és november elején jelent meg. Kilencszáz példánya "saját kezű aláírást" tartalmaz, 599 dollárért (234 ezer forint) került forgalomba. Minden egyes példányhoz a Simon and Schuster kiadó hitelességet garantáló levelét csatolták.

Amint az olvasók elkezdték megkapni példányukat, többen fotókat osztottak meg róla az interneten, és gyorsan észrevették, hogy minden aláírás egyforma.

Közleményében a 81 éves művész azt írta, "az évek során" minden autogramot saját kezűleg írt.

"2019-ben szédülni kezdtem, ami a pandémia alatt is folytatódott. Ötfős csapatra van szükség szorosan a közelemben, hogy dedikálni tudjak, és amíg a vírus tombolt, nem tudtuk biztonságosan végrehajtani az aláírást. A járvány alatt lehetetlen volt bármit dedikálni, a szédülés pedig nem segített. Ahogy a határidő közeledett, felmerült a gépi autogram ötlete, miközben biztosítottak, hogy az ilyesmit a művészvilágban 'mindig így csinálják' " – írta.

"Téves döntés volt a gép használata, a Simon and Schuster kiadóval dolgozom a helyrehozásán" – tette hozzá. A kiadó már a múlt héten elnézést kért, és minden elégedetlen vevőnek kártérítést ajánlott fel.

"Mint kiderült, a limitált példányszámú könyvek tartalmazzák Bob eredeti aláírását, tollal készült másolat formájában" – tették közzé a Twitteren.

Az úgynevezett autopen használata politikai körökben igen elterjedt. Barack Obama volt az első amerikai elnök, aki 2011-ben autopennel fogadott el törvényt. Nagyobb felhördülést vált ki, ha hírességek használják: az év elején Dolly Parton amerikai countryzenészt vádolták meg vele, Sinéad O'Connor ír énekesnő pedig tavaly elismerte, hogy visszaemlékezéseit bélyegzővel írta alá.

A The Philosophy of Modern Song Bob Dylan első új írása a 2004-es Chronicles és a 2016-os irodalmi Nobel-díj elnyerése óta. Narrátorai olyan sztárok, mint Bob Dylan, Jeff Bridges, Steve Buscemi, John Goodman, Oscar Isaac, Helen Mirren, Rita Moreno, Sissy Spacek, Alfre Woodard, Jeffrey Wright és Renée Zellweger.

Dylan, aki 2010-ben kezdett el dolgozni a könyvön,  betekintést enged a könnyűzene természetébe. Több mint hatvan esszét ír más művészek dalaira összpontosítva, Stephen Fostertől Elvis Costellóig, és a kettő között Hank Williamstől Nina Simone-ig. Elemzi, amit a könnyű rímek csapdájának nevez, lebontja, hogy egyetlen szótag hozzáadása hogyan ronthat el egy dalt, és még azt is elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a bluegrass a heavy metalhoz. Ezek az esszék Dylan egyedi prózájában íródtak. Titokzatosak és szeszélyesek, meghatóak és mélyek és gyakran viccesek. És bár látszólag a zenéről szólnak, valójában elmélkedések és reflexiók az emberi állapotról. A könyvben egy sor álomszerű riff fut végig, amelyek együttesen egy epikus költeményhez hasonlítanak, és hozzájárulnak a mű transzcendenciájához...

Ez azért – dedikálás ide vagy oda – elég jól hangzik. csak azt a 234 ezer forintot tudná az ember feledni :)

Bob Dylan, bocsánatkérés, autopen, dedikálás

 

 

Szólj hozzá!


Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán kimaradt öt: Asking Alexandria júliusban újra Budapesten

Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán...

Danny Worsnoppal az élen s új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria. A metalcore csapat július 2-án hetedik albumát mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Budapesti Fesztiválzenekar megvalósítja az álmod

Amennyiben az a vágyad, hogy a a BFZ mutassa be – Fischer Iván vezényletével – a darabodat egy nagyszabású szabadtéri koncerten.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.
Új koncertek