Menopauza 1170x180

Csak fény legyen és hang: az INOTA Fesztivál kurátorainak újabb nagy dobása – FÉNYDÓM

2024/02/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Március 1-17. között a Biodóm káprázatos fényművészeti rendezvénynek ad otthont, amiről az INOTA Fesztivál kurátorai gondoskodnak. Most először lesz lehetősége a nagyközönségnek felfedezni a Biodóm belső terét, ahol hazai és nemzetközi művészek lenyűgöző installációikkal és vetítéseikkel varázsolják el a látogatókat.

A Fénydóm pálmafái
A Fénydóm az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola finn művész is, aki fénnyel és hanggal foglalkozik.

Produkciói között egyaránt szerepelnek táncelőadásra komponált elemek és szabadtéri installációk. Munkái különféle helyszínekhez igazodnak, fényeivel pedig olyan sötétbe borult északi atmoszférákat is életre keltett, mint parkok, templomok, hidak vagy éppen egy bezárt bánya.Több száz fesztiválon és művészeti projektben vett részt Finnországban és külföldön egyaránt. Közel 20 éve dolgozik fényekkel és több mint 2000 projektet vezetett már. Számos történelmi kastély, monumentális és egyedi helyszín szerepel produkciós listáján – többek között az UNESCO HQ, a Stonehenge, a Villa de Laak vagy a Saana-hegy.

A 1,5-2 órás látogatás során be lehet járni a Biodóm belső terét, melyet több száz intelligens lámpa, projektor és diavetítő kelt majd életre. A Biodóm különleges atmoszférájában a látogatók helyspecifikus installációk és audiovizuális műalkotások segítségével fedezhetik fel a természeti jelenségeket és az azokból inspirálódó művészi kifejezést.

Az installációk a különleges helyszínt is kihasználják, például a közlemény ígérete szerint a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

További projektek – a teljesség igénye nélkül:

  • A Visual Bird Sounds projekt egy animációsorozat, amely vizuálisan ábrázolja a madárhangokat.
  • A "Climate" nevű vetítést az Onionlab alkotói készítették: a gondolatébresztő utazás arra késztet, hogy elgondolkodjunk két különböző, ellentétes jövőről.
  • A Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán által alkotott fényinstalláció egy vízesést hoz létre a Biodómban
  • Katona Kati az „Ocean Anthology” című videoinstallációja bolygónk hatalmas óceánjainak sokrétű természetének felfedezését szolgálja.
  • A Kiégő Izzók Pixelbogár szobra a pécsi Zsolnay Fényfesztivál számára készült totemállat. Ezúttal Budapesten, megújult formában és kibővített tartalommal folytatja sétáját a vizuális ingerek erdejében.


A Fénydóm megrendezése része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

Fotók és infó: FÉNYDÓM

fénydóm, biodóm

 

 

Szólj hozzá!


Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia Zenekar a Nemzeti Galériába?

Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia...

Zenei-képzőművészeti sorozat indult a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában a Danubia Zenekar közreműködésével, melynek keretén belül...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.
Új koncertek