Cseh Tamás-emlékest lesz Bakonybélen

2021/08/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Cseh Tamás életműve előtt tisztelegnek Bakonybélben zenei emlékesten, amelyen megidézik a tavaly elhunyt Kátai Zoltán énekmondó emlékét is, aki a korábbi megemlékezések zenei rendezője volt

Fotó: Burger Barna

Cseh Tamás életének utolsó két évében a Veszprém megyei település állandó lakosa volt. A dalnok alapította meg 1961-ben Bakonybélben a híres indián játékot. 

"Az egész spontánul indult, mindenfajta távlati terv nélkül. 1961-ben Cseh Tamás és néhány barátja rátalált Bakonybél környékére, és megragadta őket az a táj, amely nélkülözte a hatvanas évek Magyarországának nyomasztó légkörét. Spontán ötlet volt, hogy indiánokként táboroznak le a falu fölött, a Tisztavíz-forrás mellett. Farmert, inget, pólót viseltek, ponyvák alatt laktak. Hovatartozásukra csak a fejpántba szúrt tollak utaltak"írta 2013-ban a "bőrruhás szektáról" az Index.

"Cseh Tamásék inkább azt akarták megtapasztalni, hogy milyen indiánként élni. Rögzítették, hogy a résztvevők csak olyan eszközöket, fegyvereket és ruhákat használhatnak, amelyek ismertek voltak az 1850-es évek síksági indiánjai közt. De ezen túl mindenki azt csinál, amit akar, és amit a törzsfőnöke enged neki. Lehet háborúzni, de ugyanígy köthetnek szövetséget, vagy bóklászhatnak az erdőben napokig. Mindez olyan fokú pszichés azonosulást, átalakulást alakít ki a résztvevőkben, amely talán csak pszichológusok számára érthető. Megdöbbentő volt látni, hogy az indiánok városi körülmények közt is úgy beszéltek kéthetes vakációjukról, mintha őket évente kétszer időgéppel küldenék vissza a századfordulós prérire, túlélni" – olvasható az akkori cikkben.

Most pedig a bakonybéli Szentkút-kápolna szomszédságában emlékestet tartanak – a 2015 óta rendszeresen megrendezett emlékest közreműködői olyan zenészek, akik közel álltak Cseh Tamáshoz és akikkel gyakran együtt szerepelt. A szándék az, hogy bemutassák azt a műfaji sokféleséget, amely a zenészt jellemezte: a kínálatban a históriás énekektől a katonadalokig számos műfaj szerepel.

Hallhatják az érdeklődők a Musica Historica Együttest, amely 1988-ban alakult Csörsz Rumen István vezetésével. Az együttes 15-19. századi, magyar és közép-európai, világi és egyházi zenét ad elő. Fellép Lantos Szabó István lantművész, a régi magyar énekköltészet kutatója, a Vagantes trió alapítója és művészeti vezetője. Közönség elé áll Róka Szabolcs énekmondó, kobozművész és Écsi Gyöngyi népdalénekes, bábművész. Gryllus Dániel zeneszerzőt, előadóművészt, a Kaláka együttes alapítóját is hallhatja a közönség és fellép Mülhauser Martina dalszerző, ének- és gitárművész is.

Cseh Tamás és Kátai Zoltán kapcsolatát pedig a Hanák Gábor történész által archívumok anyagából összeállított film idézi majd fel.

 

 

Cseh Tamás, Bakonybél, emlékest

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek