Dalszerző: Megerősödhet a zenészek eddig figyelemre sem méltatott középrétege

2020/08/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Delszerző blogon már beszámoltak arról a trendről, hogy a szupersztárok rovására egyre inkább erősödni látszik a zenészek azon középrétege, akik ugyan nem töltenek meg arénákat, nem headlinereka fesztiválokon – de már jól meg tudnak élni a zenélésből.

Fotó: Magda Ehlers/Pexels

Vannak már olyan vélemények, amelyek szerint 2025-re már több mint százezer zenész fog az említett 100 ezer dolláros határnál többet keresni csak a streamből.

S ezt nem egy elméleti szaki állítja, hanem az AWAL, amelyhez olyan zenészek tartoznak, mint Nick Cave & The Bad Seeds, Lauv, Finneas (Billie Eilish dalszerző-producer testvére), R3HAB, Little Simz, Steve Lacy és mások.

Az AWAL adatai szerint egy év alatt több mint 40%-kal nőtt azoknak a zenészeiknek a száma, akik évi 100 ezer dollárnál (kb. 30 millió forintnál) többet keresnek csak a streamből. Immár több százan tartoznak ebbe a körbe. Tucatnyi zenész évi egymillió dollárnál is több jogdíjat kap a stream után. Azonban azt is hangsúlyozták: annak, hogy egy független zenész számára jelentős összeg lehessen a stream jogdíj, a feltétele a megfelelő szerződés.

Érdemes tanulmányozni például az AWAL rendszerét. Szerintünk teljesen jó hír, hogy azok számára is rejt valamit a jövő, akik nem férnek bele például egy raktárkoncert-szerű projektekbe. Bár nem tudjuk felmérni, pláne most, hogy ezek a lehetőségek miként érvényesülhetnek a magyar viszonyok között, a blog pedig nem nyújt erre vonatkozó utalást, és arra sem tér ki a cikk, hogy a kialakuló trendnek mennyi köze van a koronavírus miatti, kényszerszülte stream-eknek.

De akkor is hajrá!

 

stream, zeneipar, bevétel, AWAL, Dalszerző blog

 

 

Szólj hozzá!


Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

A nagy érdeklődésre tekintettel, a kényelmes bejutás érdekében a meghirdetettnél korábban, 16 órakor megnyitják a kapukat a szombati 65 éves...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató is lesz a Kutatók éjszakáján

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos...
Új koncertek