Dalszerző: Megerősödhet a zenészek eddig figyelemre sem méltatott középrétege

2020/08/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Delszerző blogon már beszámoltak arról a trendről, hogy a szupersztárok rovására egyre inkább erősödni látszik a zenészek azon középrétege, akik ugyan nem töltenek meg arénákat, nem headlinereka fesztiválokon – de már jól meg tudnak élni a zenélésből.

Fotó: Magda Ehlers/Pexels

Vannak már olyan vélemények, amelyek szerint 2025-re már több mint százezer zenész fog az említett 100 ezer dolláros határnál többet keresni csak a streamből.

S ezt nem egy elméleti szaki állítja, hanem az AWAL, amelyhez olyan zenészek tartoznak, mint Nick Cave & The Bad Seeds, Lauv, Finneas (Billie Eilish dalszerző-producer testvére), R3HAB, Little Simz, Steve Lacy és mások.

Az AWAL adatai szerint egy év alatt több mint 40%-kal nőtt azoknak a zenészeiknek a száma, akik évi 100 ezer dollárnál (kb. 30 millió forintnál) többet keresnek csak a streamből. Immár több százan tartoznak ebbe a körbe. Tucatnyi zenész évi egymillió dollárnál is több jogdíjat kap a stream után. Azonban azt is hangsúlyozták: annak, hogy egy független zenész számára jelentős összeg lehessen a stream jogdíj, a feltétele a megfelelő szerződés.

Érdemes tanulmányozni például az AWAL rendszerét. Szerintünk teljesen jó hír, hogy azok számára is rejt valamit a jövő, akik nem férnek bele például egy raktárkoncert-szerű projektekbe. Bár nem tudjuk felmérni, pláne most, hogy ezek a lehetőségek miként érvényesülhetnek a magyar viszonyok között, a blog pedig nem nyújt erre vonatkozó utalást, és arra sem tér ki a cikk, hogy a kialakuló trendnek mennyi köze van a koronavírus miatti, kényszerszülte stream-eknek.

De akkor is hajrá!

 

stream, zeneipar, bevétel, AWAL, Dalszerző blog

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek