Dalszerző: Megerősödhet a zenészek eddig figyelemre sem méltatott középrétege

2020/08/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Delszerző blogon már beszámoltak arról a trendről, hogy a szupersztárok rovására egyre inkább erősödni látszik a zenészek azon középrétege, akik ugyan nem töltenek meg arénákat, nem headlinereka fesztiválokon – de már jól meg tudnak élni a zenélésből.

Fotó: Magda Ehlers/Pexels

Vannak már olyan vélemények, amelyek szerint 2025-re már több mint százezer zenész fog az említett 100 ezer dolláros határnál többet keresni csak a streamből.

S ezt nem egy elméleti szaki állítja, hanem az AWAL, amelyhez olyan zenészek tartoznak, mint Nick Cave & The Bad Seeds, Lauv, Finneas (Billie Eilish dalszerző-producer testvére), R3HAB, Little Simz, Steve Lacy és mások.

Az AWAL adatai szerint egy év alatt több mint 40%-kal nőtt azoknak a zenészeiknek a száma, akik évi 100 ezer dollárnál (kb. 30 millió forintnál) többet keresnek csak a streamből. Immár több százan tartoznak ebbe a körbe. Tucatnyi zenész évi egymillió dollárnál is több jogdíjat kap a stream után. Azonban azt is hangsúlyozták: annak, hogy egy független zenész számára jelentős összeg lehessen a stream jogdíj, a feltétele a megfelelő szerződés.

Érdemes tanulmányozni például az AWAL rendszerét. Szerintünk teljesen jó hír, hogy azok számára is rejt valamit a jövő, akik nem férnek bele például egy raktárkoncert-szerű projektekbe. Bár nem tudjuk felmérni, pláne most, hogy ezek a lehetőségek miként érvényesülhetnek a magyar viszonyok között, a blog pedig nem nyújt erre vonatkozó utalást, és arra sem tér ki a cikk, hogy a kialakuló trendnek mennyi köze van a koronavírus miatti, kényszerszülte stream-eknek.

De akkor is hajrá!

 

stream, zeneipar, bevétel, AWAL, Dalszerző blog

 

 

Szólj hozzá!


Négy év szünet után magyar nyelvű dalokkal tér vissza a Minimyst

Négy év szünet után magyar nyelvű dalokkal tér...

Minimyst egy új EP-t ígért idén tavaszra és be is tartják a szavukat: a Karton Monakó már teljes egészében meghallgatható, a zenekar pedig újra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Füles a Müpánál

18. születésnapja alkalmából az idén nagykorúvá érett ikonikus intézmény különleges alkotással lepi meg közönségét: a Müpába látogatókat immáron egy Kolodko Mihály-szobor fogadja. A művész a bronzból készült fejhallgatót a Müpa bejáratánál helyezte el, az alkotás a „Füles” fantázianévre hallgat.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.
Új koncertek