David Helfgott ismét beragyogja Budapestet

2024/01/14  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

David Helfgott évente csak néhány szólókoncertet ad, Budapestre immáron negyedik alkalommal érkezik, nem is akárhova: a Dohány utcai zsinagógába, a "Ragyogj Budapest!" elnevezésű koncert 2024. március 17én, vasárnap este 6 órakor lesz.

Fotó: Green Stage Production

David Helfgott, világhírű ausztrál zongoraművész élettörténete ihlette a Shine, azaz a Ragyogj! című életrajzi drámát, amelyet hét Oscar-díjra jelöltek. A főszerepet alakító Geoffrey Rush a legjobb férfiszínész kategóriában haza is vihette az aranyszobrocskát 1997-ben. A film sikere a Helfgott által előadott Rachmaninov Harmadik Zongoraverseny CD-t az időszak legkelendőbb lemezévé tette Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Később – 2019-ben – készült egy doku is róla, Hello I am David címmel, ez elsősorban a (továbbiakban ismertetett) kapcsolatáról szól – továbbá az élet szeretetéről, a zene szeretetéről és két olyan ember közötti lenyűgöző szerelemről, akik éppoly elbűvölőek, mint amennyire különböznek. Érdemes belenézni, nagyon szívhez szól...

Davidet csodagyerekként tartották számon, elképesztő tehetsége volt a matematikához, a sakkhoz – és a zongorához. Apja azonban megtiltotta neki, hogy a maga útját járja, hiába ajánlotta fel a híres hegedűművész, Isaac Stern, hogy taníttatja a fiút, az apa mindenképpen zongoraművészt akart nevelni belőle. Hat alkalommal nyerte meg az ABC Instrumentális és Vokális Verseny állami döntőjét,17 évesen Alice Carrardnál kezdett tanulni, aki Bartók és Thoman István Liszt-tanítványa volt. Két évvel később Londonba utazott, hogy a Royal College of Music hallgatójaként Cyril Smith irányítása alatt tanuljon. Smith a 25 éves tanári pályája során a legbriliánsabb diáknak tartotta Helfgottot, és technikailag és temperamentumban egyaránt Horowitzhoz hasonlította. Londoni tartózkodása alatt több díjat is elnyert, köztük a Dannreuther-díjat a legjobb versenykoncerttel nyújtott teljesítményért, Rachmaninov Harmadik Zongoraversenyének előadásáért. Pont e darab egyik előadása után idegösszeomlást kapott. Sokáig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy a sokat ígérő zongoraművészi karrierjének befellegzett. Hangulatváltozásai miatt senki nem bízott abban, hogy valaha még visszatérhet a koncerttermekbe. A 80-as években egy barátjának köszönhetően David megismerkedett egy asztrológusnővel, Gilliannel, akit később feleségül is vett. Felesége hihetetlen odaadással és önfeláldozással segített Davidnek megtalálnia régi önmagát, hogy ismét a világ legnevesebb koncerthelyszínein a műfaj ünnepelt sztárjává válhasson.

***

Az est középpontjában olyan kivételes, halhatatlan művek állnak, mint például Chopin bensőséges és mélyén rejlő érzelmekkel teli "Ballade No 1 G-mollban", az örökké aktuális "Ballade No 4 F-mollban", mely garantáltan borzolgatja a lelket és a benne rejlő szenvedélyt. Liszt Ferenc lenyűgöző "Ballade No 2 B-mollban" alkotásán keresztül betekintést nyerünk a zongorajáték mesterfokába, míg az "Un Sospiro" című etűdje a szerelem káprázatát eleveníti meg. Beethoven ikonikus "Appassionata" című, 23. szonátája mellett Mendelssohn különleges "Rondo Capriccioso" című darabja szintén felcsendül a Zsinagóga falain belül. Addinsall fenséges "Warsaw Concerto"-ja olyan zenei freskót idéz, melyben a romantika és a szenvedély egyesül, de nem maradhat el Chopin "Op.24 A-moll" etűdje, a "Winter Wind", ami zenei képzeletünk szárnyán suhanva zongorázza be magát majd a tavaszba.

Legelső budapesti fellépéséről ezt írtuk:

"David Helfgottnak valójában nem nagyon akad párja a világon, valószínűleg nincs még egy olyan művész, aki végig motyogja, dúdolja, kommunikálja és - ha nem éppen a zongoraszéken ül - ugrálja a koncertet, miközben az ujjai elképesztő sebességgel száguldoznak föl s alá a zongora billentyűin . A hangok helyenként könnyet csaltak a hallgatók szemébe, főleg akkor, amikor már a Dohnányi zenekar is mögötte állt. Mikor egyedül volt a színpadon, állandóan a közönséggel  "kommunikált", amikor megjöttek a zenészek, egyszerűen hátat fordított nekünk, és csak néha pillantott hátra, hogy még ott vagyunk-e. Az ember néha-néha azt gondolta, hogy na, most tuti nem fog tudni belépni, de ilyen egyszerűen nem fordult elő. Olyan volt a keze, mint a karvaly, ami éppen az áldozatára csap le: gyors és kíméletlen:) Szerettük. A ráadást állva tapsolva követelte a közönség, kaptunk egy Kardtáncot  (Hacsaturján) és egy Dongót (Rimszkij-Korszakov)."

Szerintünk nem lesz ez most sem másképp.

David Helfgott, Dohány utcai zsinagóga

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek