Elhunyt Amerika Balkezes Zongoristája

2020/08/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Elment Amerika egyik legkedveltebb és leleményesebb – és legelszántabb zongoristája. Leon Fleisher 92 éves volt. Fia, Julian közlése szerint vasárnap délelőtt, rákban halt meg.

Fotó: Roger Saphiro Alapítvány

Fleisher 1928-ban született San Franciscóban, szülei Kelet-Európából (kerestük, nem találtuk meg az információt, honnan) emigráltak az Egyesült Államokba. Négyévesen kezdett el zongorázni, kilencéves korában pedig már meghívták diáknak Artur Schnabel híres zongorista osztályába. Tizenhat évesen debütált a New York-i Filharmonikus Zenekarnál.

23 éves volt és az első amerikai, aki megnyerte a brüsszeli Erzsébet királynő zongoraversenyt. Karrierje szélsebesen ívelt felfele, amikor 36 éves korában váratlanul megtört ez az lendület. Fleisher a Cleveland Orchestra zenekarával készült turnézni a Szovjetunióba, de jobb kezének negyedik és ötödik ujja össze-össze rándult, s a kényszermozgásokat nem tudta kontrollállni. Elbocsátották a turnéról, törölték az előadásait, ő maga pedig mély depresszióba süllyedt.

Mint kiderült, betegsége az úgynevezett fokális disztónia, amely kóros izom-összehúzódások által kiváltott kóros testtartással, végtagtartással és akaratlan moz­gással jár.

Kétévnyi kihagyás és sikertelen terápiák sora után új irányba fordította karrierjét.

"Hirtelen rájöttem, hogy a zenével való kapcsolatom több annál, minthogy pusztán egy kétkezes zongorista legyek" – mondta akkor.

Karmesterként dolgozott, tanított és mesteri szintre fejlesztette balkezes zongorarepertoárját. A repertoár nagy részét Paul Wittgenstein zongoristának írták, aki az I. világháborúban elvesztette jobb karját.

Az emberek nem csak azért fizettek, hogy egy balkezes zongoristát látjanak. Azért fizettek, hogy láthassák a Nagy Leon Fleishert a bal kezével játszani. Maurice Ravel Balkezes zongoraversenye lett Fleisher védjegye, s több kortárs zeneszerző, közöttük Leon Kirchner is írt balkezes zenét neki.

 

 

Három évtizeddel később számos terápiának köszönhetően újra tudta használni jobb kezét: 1995-ben immáron kétkezes zongoristaként tért vissza, felvett két nagy sikerű lemezt. Az egyik a Two Hands címet kapta: ezen a címen Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilmet is forgattak az életéről.

Leon Fleisher, balkezes zongorista, komolyzene, Amerika, Maurice Ravel, Leon Kirchner

 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Persze, tudtuk, hiszen mondták július elején, hogy a frontember év végéig terápiás célból visszavonul, de azt is mondták, hogy a zenekar is...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ma van a takarítás világnapja – Takarítónőőő jeee!

Az Animal Cannibals Takarítónő című slágerén nem fog az idő vasfoga, egy felfrissítés azonban sohasem árt, főleg akkor, ha az illető hölgy immáron 25 éve suvickol.

A koncerteken is kötelező lesz maszkot viselni?

A Magyar Közlöny friss számából kiderült, hogy az új szabályozás hétfőtől lép életbe – tájékoztat a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek