Mamma Mia!

Elhunyt Amerika Balkezes Zongoristája

2020/08/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Elment Amerika egyik legkedveltebb és leleményesebb – és legelszántabb zongoristája. Leon Fleisher 92 éves volt. Fia, Julian közlése szerint vasárnap délelőtt, rákban halt meg.

Fotó: Roger Saphiro Alapítvány

Fleisher 1928-ban született San Franciscóban, szülei Kelet-Európából (kerestük, nem találtuk meg az információt, honnan) emigráltak az Egyesült Államokba. Négyévesen kezdett el zongorázni, kilencéves korában pedig már meghívták diáknak Artur Schnabel híres zongorista osztályába. Tizenhat évesen debütált a New York-i Filharmonikus Zenekarnál.

23 éves volt és az első amerikai, aki megnyerte a brüsszeli Erzsébet királynő zongoraversenyt. Karrierje szélsebesen ívelt felfele, amikor 36 éves korában váratlanul megtört ez az lendület. Fleisher a Cleveland Orchestra zenekarával készült turnézni a Szovjetunióba, de jobb kezének negyedik és ötödik ujja össze-össze rándult, s a kényszermozgásokat nem tudta kontrollállni. Elbocsátották a turnéról, törölték az előadásait, ő maga pedig mély depresszióba süllyedt.

Mint kiderült, betegsége az úgynevezett fokális disztónia, amely kóros izom-összehúzódások által kiváltott kóros testtartással, végtagtartással és akaratlan moz­gással jár.

Kétévnyi kihagyás és sikertelen terápiák sora után új irányba fordította karrierjét.

"Hirtelen rájöttem, hogy a zenével való kapcsolatom több annál, minthogy pusztán egy kétkezes zongorista legyek" – mondta akkor.

Karmesterként dolgozott, tanított és mesteri szintre fejlesztette balkezes zongorarepertoárját. A repertoár nagy részét Paul Wittgenstein zongoristának írták, aki az I. világháborúban elvesztette jobb karját.

Az emberek nem csak azért fizettek, hogy egy balkezes zongoristát látjanak. Azért fizettek, hogy láthassák a Nagy Leon Fleishert a bal kezével játszani. Maurice Ravel Balkezes zongoraversenye lett Fleisher védjegye, s több kortárs zeneszerző, közöttük Leon Kirchner is írt balkezes zenét neki.

 

 

Három évtizeddel később számos terápiának köszönhetően újra tudta használni jobb kezét: 1995-ben immáron kétkezes zongoristaként tért vissza, felvett két nagy sikerű lemezt. Az egyik a Two Hands címet kapta: ezen a címen Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilmet is forgattak az életéről.

Leon Fleisher, balkezes zongorista, komolyzene, Amerika, Maurice Ravel, Leon Kirchner

 

 

Szólj hozzá!


Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán kimaradt öt: Asking Alexandria júliusban újra Budapesten

Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán...

Danny Worsnoppal az élen s új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria. A metalcore csapat július 2-án hetedik albumát mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Budapesti Fesztiválzenekar megvalósítja az álmod

Amennyiben az a vágyad, hogy a a BFZ mutassa be – Fischer Iván vezényletével – a darabodat egy nagyszabású szabadtéri koncerten.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.
Új koncertek