Ez a Gipsy Kings nem az a Gipsy Kings volt – de ők is ezen a néven koncerteznek

2018/10/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Szerkesztőségünket többen megkeresték azzal, hogy a tegnapi MOM-béli koncerten nem is a Gipsy Kings lépett fel... valaki más, aki nem is volt olyan jó, mint ők... Hát, a Gipsy Kings egyszerűen NEM léphetett fel.

Fotó: Mohai Balázs (MTI)

A szervezőktől kapott tájékoztatás szerint az eredeti Gipsy Kings már nem létezik, 10 éve feloszlott. (Bocsássa meg mindenki a bűnünket, de nem tudjuk nyomon követni a világ összes zenekarának elhalálozását és üdvös feltámadását.  – aszerk.)

Egy külhoni oldalon bukkantunk egy 2015-ös iráni koncert kapcsán pár szavas magyarázatra:

"Két zenekarról van szó: az egyik a Gipsy Kings, a másik pedig a Gipsy Kings Family. Miután a Gipsy Kings néhány tagja elhunyt, a zenekar feloszlott, és egy másik formációt alakítottak, amely a gyermekeikből és régi banda 3 tagjából áll."

Most famíliáról ugyan szó sem volt, de ahogy bogozgatjuk a dolgot, úgy látjuk, a GK egykori tagjai is azt az utat követi, mint sokan mások: a zenészek külön-külön, de egyazon név alatt turnéznak, vitorlájukba fogva ezzel az anya(vagy apa-?)zenekar szelét. Lehet ezt kifogásolni, de az eredeti formáció nevét viszik tovább egyébként a Buena Vista Social Club zenészei is, például Ibrahim Ferrer vagy Omara Portuondo, ez utóbbi koncertjét így hirdették itthon: "A Buena Vista Social Club™ bemutatja: Omara Portuondo (CUB)". Mint ahogy manapság több Boney M. is létezik a világban. 

Noha a koncertet meghirdető FB-esemény címében csak a Gipsy Kings elnevezés szerepel, lejjebb görgetve ott a pontos cím: "THE GIPSY KINGS feat. PACO BALIARDO | ROMENGO". A leíró szövegben ugyan végig a zenekarról van szó, feloszlás nélkül:

"Éppen 40 éve lesz annak, hogy a Gipsy Kings, a „Bamboleo”, a „Djobi Djoba” és a „Amor, Amor” számokat tartalmazó második albumával egy csapásra a világ egyik legkeresettebb és legnépszerűbb zenekara lett. A Gipsy Kings című korong az eladási listákon 12 országban szerepelt az első tíz között, 40 hétig az amerikai slágerlistákra is felkerült, természetesen azonnal arany- majd többszörös platina lemez lett. A Gipsy Kings még manapság is képes meglepni a világot, új és modern programmal térnek vissza, amelyben a zene mellett fontos szerepet kap a vizualitás is. Ezúttal is páratlan szenvedéllyel mutatják meg, hogy zenéjük az új évezredben sem veszített semmit erejéből és lendületéből. Koncertjeiken ma is táncol és felállva tapsol közönség, ugyanúgy, mint pályájuk elején."

Hát, ha szigorúak akarunk lenni, persze beleköthetnénk mindebbe, de az tény, hogy a Gipsy Kings anno két család zenészeiből állt, a vezetéknevük Reyes és Baliardo...

Paco Baliardo pedig, aki a budapesti fellépést fémjelezte, maga is alapítótag volt az eredeti formációban, sok daluk szerzőjeként is számon tartják.

Szóval, az ember azt gondolná, annyira azért nem térhettek el az eredeti elképzeléstől... De ez már az ízlések meg a pofonok kategóriájába tartozik, nem tisztünk állást foglalni, mivel nem voltunk ott.

 

 

Gipsy Kings, Romengo, koncert, MOMsport

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek