Ez lesz Fischer Iván és a BFZ különleges karácsonyi ajándéka Budapestnek

2021/12/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Fesztiválzenekar több alkalommal adott már Titokkoncertet, amelynek műsorát csak a hangversenyen, az adott darab előtt jelenti be Fischer Iván. Az ünnep alkalmából azonban még ennél is továbbmegy a Budapesti Fesztiválzenekar...

Fotó: BKK

A december 26-i Titokkoncert nézőterén közel 300 néző a színpadról, további 250 a zenekar melletti székekről, 1100-an pedig a Budapesti Kongresszusi Központ (BKK) széksoraiból élvezhetik a koncertet, sőt így egyúttal egy „multigenerációs” koncertforma születik: kb. 50 fiatal zenerajongó a muzsikusok között elhelyezett babzsákokról hallhatja az új elrendezésnek köszönhető fantasztikus akusztikát.

S hogy mi ez az új elrendezés?

A megoldást a Budapest Kongresszusi Központ tervezője, Finta József is lelkesen fogadta, sőt munkatársaival egy koncepciót is készítettek az épület arénaszerű átépítésére. A relatíve kis költségű átalakítással nemcsak Buda, de Magyarország is egy világszínvonalú koncertteremmel gazdagodhatna.

Fischer Iván egy lemezfelvétel során a zenészeket a nézőtérre ültette, így derült ki, hogy a terem közepéből csodálatosan szól a Fesztiválzenekar a közel 40 éves épületben. Az új akusztika a zenekart körülvevő, arénaszerű elrendezésnek köszönhető, amely egyúttal meghittebb hangulatot is eredményez, a BFZ karácsonyi Titokkoncertjén mutatkozik be.

A BFZ turnéin a zenekar rendre tapasztalja egy-egy terem akusztikai különbségeit, és hogy mennyit számítanak a tökéletes hangzásban az építészeti adottságok mellett a berendezés és egyéb eszközök, mint például a hangvetők vagy a fal- és padlóburkolatok. A körbeültetés külföldön számos helyen kiválóan működik, például a Philharmonie Berlin, a hamburgi Elbphilharmonie vagy a Los Angeles-i Walt Disney Hall is többek között arénaszerű elrendezésének köszönheti kiváló hangzását.

Az arénaszerű elrendezés meghittebb hangulatot is eredményez, hiszen a zenészek nemcsak az első sorokhoz, de mindenkihez közelebb lesznek.

"Ez lesz a karácsonyi ajándékunk Budapestnek és Magyarországnak” – jelentette be a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

 

BFZ, koncert, Fischer Iván, Kongresszusi Központ, akusztika, Titokkoncert

 

 

Szólj hozzá!


A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Dave Grohl szólóban lép színpadra egy jótékonysági koncerten

Amióta Taylor Hawkins meghalt, nem igazán hallani a Foo Fightersről, kivéve az egykori dobosuk emlékére szervezett Los Angeles-i és londoni koncertet. De arra, hogy mi lesz a jövőjükkel, csak tippelnek a leghűségesebb rajongóik is, sokan úgy vélik, Grohl szólókarrierbe fog.

A Sziget-warmup a Halászbástyán lesz az idén

A Player magazinból tudtuk meg, hogy "idén a Sziget leghangulatosabb VIP-bulija nem is a Szigeten lesz".
Új koncertek