Ezer üzletben, hipermarketben és szállodában kizárólag magyar zene szól május 12-én

2022/05/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az Él a zene! kezdeményezés célja, hogy előtérbe helyezze a magyar szerzőket, előadókat és dalokat, egyben reflektál a pandémia okozta nehéz zeneipari helyzetre is. A megmozduláshoz számos lemezkiadó, rádió, zenetévé, együttes és egyéb zeneipari szereplő csatlakozott.

Ezer üzletben, hipermarketben és szállodában kizárólag magyar zene szól május 12-én

Az akció nem elhanyagolható hozadéka, hogy a nyilvános zenefelhasználások után szerzői jogdíjat kell fizetniük a helyeknek, s a befolyt összegből a zenészek részesülnek – minél több magyar zene szól a hangszórókból, annál több magyar zenész jut pénzhez. A tavaly befoly 6,696 milliárd forintot kitevő összeg 52,88%-a, azaz 3,54 milliárd forint jutott a magyar zenékre.

A kezdeményezés ötlete még tavaly született egy hétköznapi élethelyzetben.

"Karácsonyi nagybevásárlást tartottam egy pesti hipermarketben, ahol az ott tartózkodásom alatt végig napjaink amerikai popzenéje szólt. Arra gondoltam, hogy a magyar könnyűzene megérdemelne annyi figyelmet, hogy ezeken a csatornákon, azaz a boltokban is szólhasson. Ezt követően kerestem meg háttérzene-szolgáltatókat, és kértem őket, hogy egy napig kizárólag magyar zenét játsszanak" – emlékezett vissza Nagy Szabolcs ötletgazda, az Él a zene! főszervezője.

Az ügyet felvállalta a MoodMedia, a CloudCasting és a Kitto Media, nekik köszönhetően közel ezer üzletben, bútoráruházban, gyorsétteremben, hipermarketben, abc-ben és szállodában szól majd magyar zene május 12-én.

A kezdeményezéshez sok rádió és zenetévé csatlakozott, köztük a Karc FM, a Spirit FM, a Manna FM, a Magyar Katolikus Rádió, az FM103,8 Rock Rádió, a Klasszik Rádió , a Beat Rádió, a debreceni Campus Rádió, az Érd FM, a nyíregyházi Mustár FM, a kecskeméti Gong Rádió, a Sláger TV, a Music Channel, a Zenebutik és a Dikh TV. A csatlakozó médiumok legtöbbje kizárólag magyar zenét játszik május 12-én, néhányan pedig megduplázzák a magyar arányt. Szintén részt vesz a programban hazai előadók kizárólagos játszásával több mint 100 iskolarádió a DUE Médiahálózat szervezésében.

Az Él a zene! négy ismert szerzőt, előadóművészt kért fel, hogy nagykövetként népszerűsítsék a magyar könnyűzene napját, nevezetesen: Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company énekese, gitárosa, Harcsa Veronika énekesnő, dalszerző, Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnője és Tariska Szabolcs dalszövegíró, énekes.

Fotó: Andrási Ingrid

Az Él a Zene! magyar könnyűzenei nap szervezője a Fülesbagoly Alapítvány, fő stratégiai partnere a WMMD, támogatója a Hangfoglaló Program és az Öröm a Zene.

Az Él a zene Facebook-eseménye.

 Fotó innen: GROCERY STORE DANCING (nem magyar zene, sajnos...)

 

 

 

Él a zene!, magyar zene, összefogás, zeneipar, pandémia

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek