Hamupipőke 30 éve a pályán: Mariah Carey válogatásalbummal ünnepel

2020/10/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Hamupipőke 30 éve a pályán: Mariah Carey albummal ünnepel

Mariah, akinek ír, afroamerikai és venezuelai vér csörgedezik az ereiben, a greenlawni Harborfields középiskolába járt, de többet volt a környék stúdióiban, mint a tanórákon: a feltörekvő zenészek demóin énekelt. A középiskola után New Yorkban próbált szerencsét, az éneklés mellett dolgozott, fennmaradó idejében pedig kozmetikus tanfolyamra járt. A meseszerű, tipikus amerikai sztoriban egy vágás után már Brenda K. Starr Puerto Ricó-i énekesnő háttérénekese.1988-ban egy partin találkozott Tommy Mottolával (híres amerikai zenei producer és üzletember), akinek Starr odaadta Carey demófelvételét. Miután távozott a partiról, Mottola a kocsijában hallgatta meg a felvételt, és annyira megtetszett neki, hogy visszafordult megkeresni Careyt, ő azonban már távozott. Mottola végül azonban megtalálta, és lemezszerződést ajánlott neki. Feltételezzük, a cipő is jó volt rá és a tökhintó is megvárta, mert 1990-ben – húszéves korában! – megjelent első, Mariah Carey című albuma. 1993-ban pedig összeházasodtak.

Akárhogy is számoljuk, ennek pont 30 éve.

A “The Rarities” című kiadvány megjelenése több szempontból is különleges. Az énekesnő – mint Hamupipőke a lencsét – személyesen válogatta ki a lemezre felkerülő dalokat, amelyeket az 1990 és 2020 közötti időszakbanrögzítettek. A dalok egyediségét az is adja, hogy mindegyikük különleges jelentőséggel bír Mariah Carey karrierjében, vagy pedig személyes tartalmuk miatt fontosak számára.

A szupersztár kiadványokkal ünnepli páratlan karrierjének 30. évfordulóját (#MC30). A “The Rarities” címet kapott gyűjtemény 2 lemezen sorakoztatja fel a három évtizedes karrier ritkaságainak számító dalait, illetve megjelent az énekesnő “Mariah Carey” című debütáló albumának az évfordulót ünneplő bakelitlemezes kiadása.

A korábban “Live at the Tokyo Dome” címmel megjelent, az első Japánban adott lélegzetelállító koncertet tartalmazó kiadvány – melyet az 1996-os “Daydream World Tour” során rögzítettek – október másodikától limitált időre teljes egészében elérhető az énekesnő hivatalos YouTube csatornáján is.

Az idei év egyik legjobban várt meglepetése Mariah Carey önéletrajza, amely szeptember végén jelent meg “The Meaning of Mariah Carey” címmel, és világszerte hatalmas sikert aratott. A könyv végigkíséri az énekesnő karrierjét, a sikereket és nehézségeket, melyekkel útja során szembe kellett néznie. Egy fimjéről már állították, hogy egyfajta önéletrajz, de inkább ihletettségről volt szó: az élete és a film sztorija nem volt teljes fedésben, ráadásul üzletileg és szakmailag is csúnya bukta is volt. A 22. Arany Málna-gálán a Glittert hat kategóriában jelölték: legrosszabb film, legrosszabb színésznő, legrosszabb mellékszereplő, legrosszabb rendező, legrosszabb forgatókönyv, legrosszabb pár (Mariah Carey mellei…) kategóriában, ebből Carey a legrosszabb színésznőnek járót meg is kapta.

Carey és Mottola házasságát 1998-ban érvénytelenítették –  az énekesnőnek nincsenek jó emlékei a kapcsolatukról, noha a karrierje elindulását ebben a mesében ennek a hercegnek köszönheti. Egy másik mesében bizonyára kiénekli a farkas hasából a nagymamát, vagy sírba kergeti a Krampuszt, mert – ahogy azt mindenki tudja – övé a világ legszeretettebb/leggyűlöltebb, viszont egyértelműen legjövedelmezőbb karácsonyi dala is.

 

Megint rongyosra hallgatta a világ ezt a karácsonyi dalt

 

 

 

 

Mariah Carey, Tommy Mottola, évforduló, válogatásalbum, önéletrajz

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek