Jerabek LX/XL – dupla ünnep az A38-on

2023/09/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Jerabek Csaba basszusgitáros-zeneszerző-szövegíró negyvenéves zenei pályafutását eleveníti fel – és hatvanadik szülinapját ünnepli meg – december 2-án, az A38 Hajón. A kultikus F.O. System társalapítója ezen a jubileumi koncerten idézi meg karrierje főbb állomásait az F.O. Systemtől a MASK-on át a friss szerzeményekig.

Fotó: Fényes Gábor

Ezen az estén Jerabek Csaba egy színpadra hívja négy évtizedes zenei életútjáról pályatársait, megállva annak fontosabb állomásainál. Fellép a 80-as évek kultikus dark wave ikonja az F.O. System (Mátyás Attila, Földi Tomi, Geletey György, Jerabek Csaba), a 90-es évek post-dark rock zenekara MASK (Gabrieli Richárd, Geletey György, Lakatos György), valamint a 80-as évek elejének kísérletező punk wave formációja, a BTK is (Molnár Lujó, Vörös Zoli, Libertényi Péter, Vörös Attila, Tamási AntalSzendrey ’Szasza’ Zsolt közreműködésével).

Ha ez még nem lenne elég, meglepetésként elhangzik pár, még nem publikált, friss zenei Jerabek-kísérlet is.

Jerabek Csaba audio-vizuális alkotó, társalapítója, basszusgitárosa, társ-zeneszerzője és meghatározó tagja az 1986-ban alakult F.O. System (Fuck Off System) együttesnek, a magyar dark wave zene mára már megkerülhetetlen monolitjának, amely az 80-as évek undergroundzenei életének egyik legnépszerűbb zenekara volt. A csapatot erőteljes, kissé komor, pszichedelikus hangulatú zenéje és egyedi dalszövegei révén mind a mai napig nagy érdeklődés övezi. Bár nevével azonos című albumuk megjelenését követően 1991-ben feloszlott, de 2006 óta egy-egy különleges koncert erejéig újra láthatjuk őket a színpadon, tavaly óta pedig ismét egyre aktívabb szereplői a hazai alternatív szcénának. 2023 januárjában teltházas koncertet adtak az Akvárium Klub NagyHalljában, melyet a Dürer Kert Nagyterem nyitókoncertje, majd egy Campus fesztiválos fellépés követett.

Jerabek az F.O. System feloszlása után, 1991-ben zenésztársaival  megalapította a MASK együttest, mellyel 1996-ig tartó aktív korszakuk alatt két stúdióalbumot jelentetett meg a MASK (1993) és Őrültek háza (1995) címmel.

A kezdet kezdetén pedig ott volt a BTK (Molnár Lujó gitáros, és Tamási Antal „Tufi” énekes nevéhez fűződik, Balogh József dobossal és Ruzicska „Ruzi” Zoltánnal pedig ősszel beindult a BTK. Ezen a télen csatlakozott Vörös Zoltán1982 és 1985 között, amelynek korábban kiadatlan dalait végül 2020-ban stúdiófelvételen rögzítette zenésztársaival  és jelentetett meg a korszak rajonói számára CD, kazetta és vinyl formátumban.

Most mindezeken a fontos állomásokon haladhatunk majd végig december 2-án a Jerabek LX/XL koncerten az A38 Hajón.

 

 

Jerabek Csaba, A38

 

 

Szólj hozzá!


Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token  az MVM Dome-ban

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk...

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

A Tabán az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. Török Ádám és a Mini az LGT-vel közösen indították el a május 1-jei tabáni koncertek hagyományát, sajnos, már egyikük sem lehet ott, de mutatjuk, kik igen!

Csak magyar zeneszámok hangzanak majd el a Tour de Hongrie május 9-i szakaszán

Az Él a Zene! elnevezésű kezdeményezés keretén belül május 9-én bizonyos üzletekben és rádióadókon – valamint liftekben – csak magyar dalok szólnak majd, reflektorfénybe helyezve ezáltal a magyar szerzőket és előadókat.
Új koncertek