Jól drukkoltatok: Takács Dorina Deva megkapta a rangos nemzetközi zenei díjat!

2022/01/21  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Дeva az első magyar női előadó, aki elnyerte az EU könnyűzenei szakmai díját (Music Moves Europe). A nőit azért emeltük ki, mert a Harmed 2020-as sikere, illetve a díj elődjének számító European Breakthrough Award 2006-os nyertese, a Heaven Street Seven után 2022-ben a Дeva/Deva néven alkotó Takács Dorina immáron Akinek ea harmadik magyar díjazott az Európai Unió által életre hívott tehetséggondozó program történetében.

Fotó: Music Moves Europe. De hogy ki a plusz 2 a fotón,a rról nem szól egyetlen híradás sem.

A zsűri nagydíját Meskerem Mees (Belgium), a közönségdíjat pedig Ladaniva (Örményország) nyerte el. A Music Moves Europe Awards 2022 öt nyertese: Denise Chaila (Írország), ДEVA (Magyarország), Mezerg (Franciaország), Blanks (Hollandia) és Alina Pash (Ukrajna).

Az idei 15 jelöltet – köztük Дevátmég a múlt év végén jelentették be, az öt kategória díjazottját pedig a hagyományoknak megfelelően a Groningenben rendezett Eurosonicon, a nemzetközi zeneipari fesztivál keretében jelentették be január 20-án.

Az eseményt idén a járványhelyzet miatt csak online közvetítették, de Дeva személyesen vette át a 10 ezer eurós támogatással és szakmai továbbképzési lehetőséggel járó elismerést.

A MMETA rangos díjnak számít a szakmában, hiszen a korábbi jelöltek és nyertesek között több komoly nemzetközi karriert befutó előadót (Adele, Rosalía, Fontaines D.C., girl in red, Dua Lipa, Mumford and Sons) is találunk. A zsűriben olyan elismert szakemberek döntöttek a díjakról, mint a KEXP legendás műsorvezetője, Kevin Cole, a madridi Mad Cool Festival booking menedzsere, Cindy Castillo, vagy a BBC Radio 1 egyik legismertebb arca, Gemma Bradley.

A MMETA díja újabb komoly mérföldkő Дeva eddig is ígéretes karrierjében. A népzenei elemeket elektronikával keverő előadó egyik kislemeze (Unglitched) januárban a nap dala volt a zenerajongók körében világszerte rendkívül népszerű, seattle-i KEXP rádióban. Дeva 2021-ben tagja volt a Hangfoglaló Program induló előadókat támogató programjának, és a hazai szakemberek már ebben az évben az egyik legexportképesebb magyar zenei produkciónak szavazták meg.

Legfrissebb lemeze épp a díj napján, január 20-én jelent meg Csillag címmel a Move Gently kiadónál.

A lemezbemutató koncert január 29-én lesz a Trafóban.

Az előadó nemrég Friderikusz Sándor vendége volt.

Akiben esetleg felmerült – például bennünk –, hogy miért a cirill betűs írásmód, annak előkerestük a választ egy We Love Budapest-cikkben:

"A cirill Д betű nekem elsősorban a szerencsét jelenti. Többször magamra hennáztam az orosz udacsa (удача) szót – oroszt tanultam középsuliban –, ami szerencsét jelent. Mivel a cirill Д-t szerettem a legjobban leírni, végül az egész leegyszerűsödött erre az egyetlen betűre. Ez lett a szerencsém jelképe, ami a jó oldalt szimbolizálja."

deva, Music Moves Europe, díj

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek