Jól drukkoltatok: Takács Dorina Deva megkapta a rangos nemzetközi zenei díjat!

2022/01/21  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Дeva az első magyar női előadó, aki elnyerte az EU könnyűzenei szakmai díját (Music Moves Europe). A nőit azért emeltük ki, mert a Harmed 2020-as sikere, illetve a díj elődjének számító European Breakthrough Award 2006-os nyertese, a Heaven Street Seven után 2022-ben a Дeva/Deva néven alkotó Takács Dorina immáron Akinek ea harmadik magyar díjazott az Európai Unió által életre hívott tehetséggondozó program történetében.

Fotó: Music Moves Europe. De hogy ki a plusz 2 a fotón,a rról nem szól egyetlen híradás sem.

A zsűri nagydíját Meskerem Mees (Belgium), a közönségdíjat pedig Ladaniva (Örményország) nyerte el. A Music Moves Europe Awards 2022 öt nyertese: Denise Chaila (Írország), ДEVA (Magyarország), Mezerg (Franciaország), Blanks (Hollandia) és Alina Pash (Ukrajna).

Az idei 15 jelöltet – köztük Дevátmég a múlt év végén jelentették be, az öt kategória díjazottját pedig a hagyományoknak megfelelően a Groningenben rendezett Eurosonicon, a nemzetközi zeneipari fesztivál keretében jelentették be január 20-án.

Az eseményt idén a járványhelyzet miatt csak online közvetítették, de Дeva személyesen vette át a 10 ezer eurós támogatással és szakmai továbbképzési lehetőséggel járó elismerést.

A MMETA rangos díjnak számít a szakmában, hiszen a korábbi jelöltek és nyertesek között több komoly nemzetközi karriert befutó előadót (Adele, Rosalía, Fontaines D.C., girl in red, Dua Lipa, Mumford and Sons) is találunk. A zsűriben olyan elismert szakemberek döntöttek a díjakról, mint a KEXP legendás műsorvezetője, Kevin Cole, a madridi Mad Cool Festival booking menedzsere, Cindy Castillo, vagy a BBC Radio 1 egyik legismertebb arca, Gemma Bradley.

A MMETA díja újabb komoly mérföldkő Дeva eddig is ígéretes karrierjében. A népzenei elemeket elektronikával keverő előadó egyik kislemeze (Unglitched) januárban a nap dala volt a zenerajongók körében világszerte rendkívül népszerű, seattle-i KEXP rádióban. Дeva 2021-ben tagja volt a Hangfoglaló Program induló előadókat támogató programjának, és a hazai szakemberek már ebben az évben az egyik legexportképesebb magyar zenei produkciónak szavazták meg.

Legfrissebb lemeze épp a díj napján, január 20-én jelent meg Csillag címmel a Move Gently kiadónál.

A lemezbemutató koncert január 29-én lesz a Trafóban.

Az előadó nemrég Friderikusz Sándor vendége volt.

Akiben esetleg felmerült – például bennünk –, hogy miért a cirill betűs írásmód, annak előkerestük a választ egy We Love Budapest-cikkben:

"A cirill Д betű nekem elsősorban a szerencsét jelenti. Többször magamra hennáztam az orosz udacsa (удача) szót – oroszt tanultam középsuliban –, ami szerencsét jelent. Mivel a cirill Д-t szerettem a legjobban leírni, végül az egész leegyszerűsödött erre az egyetlen betűre. Ez lett a szerencsém jelképe, ami a jó oldalt szimbolizálja."

deva, Music Moves Europe, díj

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek