Jordániától Kalifornián át Szegedig: csak adott koordinátákon hallgatható meg a MORDÁI új albuma

2022/10/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A népzenei hagyományokból táplálkozó, azt erősen pszichedelikus elemekkel fűszerező MORDÁI egészen különleges módon jelentette meg második nagylemezét. Az akció célja, hogy a virtuális világ megszokott sémáit formabontó módon átültesse a valóságba, ezzel is hangsúlyozva a dalok természetközeliségét.

Fotó: MORDÁI/FB

Az Álom esett a szememre című albumot – egy geolokációs honlap segítségével – csakis a Normafa egy adott pontján, illetve a közönség által megszavazott különleges helyszíneken lehet meghallgatni.

Az egyetlen fix állomáshoz Nóvé Somát, a MORDÁI frontemberét különleges kapcsolat fűzi:

“Minden lemeznél van egyfajta rituálém: amikor a hangtechnikus, Gál Máté elküldi az anyagot, mindig felmegyek a fogaskerekűvel a Normafára, és ott hallgatom meg először. Ez azért fontos nekem, mert így nyugalomban, csak erre tudok koncentrálni, megadom a módját. Ez indította el az ötletet, hogy mi lenne, ha mások is így hallgatnák meg, izgalmas kísérletnek tűnt” - mesélte.

 A többi helyszín:

  • Csónakázó tó, Székesfehérvár: Székesfehérvár, 8000
  • Városmajor, Budapest: G259+42 Budapest
  • Mansfeld Péter park, Budapest
  • Ezeréves Tölgy, Mikepércs: CJ9X+V4 Mikepércs
  • Tettye Park, Pécs: 36PP+R6 Pécs
  • Teve szikla, Pilisborosjenő: JX7H+J6, Pilisborosjenő
  • Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, Tar: XP7V+GX Tar
  • Margitszigeti zenélő szökőkút, Budapest: G29V+GW Budapest
  • Múzeumkert, Szeged: 7522+MJ Szeged
  • Apáthy-szikla kilátó, Budapest: GXJP+MF Budapest
  • Pákozdi-ingókövek, Pákozd: 6GPQ+C6 Pákozd
  • Kossuth tér, Debrecen: GJJF+GV Debrecen
  • Cseke-tó, Tata: 47.650847,18.3306606
  • Csónakázó-tó, Szombathely: 7.2344259,16.5913265
  • Zsámbéki Romtemplom: GPX7+PW Zsámbék
Határainkon kívül pedig:
  • Yucca-völgy, Kalifornia: 6FPH+RFP Yucca Valley, California, USA
    Richmond Park, London: CPRG+F5 Richmond, United Kingdom
  • Aqaba, Jordánia: GXMV+7FW،
  • Sankt-Elisabeth-Platz, Bécs: 48.1904347,16.3727737
  • Parcul Cetatuia, Romania: QHGJ+4M Cluj-Napoca, Romania

Azoknak, akiknek nincs okostelefonuk, vagy csak szeretnék otthon is meghallgatni a lemezt, elrejtettek 3 db pendrive-ot az album tartalmával ezekre a helyekre, feltehetően azóta gazdára találtak :)

A hattagú MORDÁI 2020-ban jelentette meg nagysikerű első nagylemezét, amit többek közt az európai viszonylatban fontos ugródeszkának számító Eurosonic fesztiválon is bemutattak. A csapat azóta több tagcserén is átesett, az Álom esett a szememre zenei világát pedig nagyban befolyásolta, hogy a dalszerzésben az “újabb” tagok (Csernovszky Márton - basszusgitár, Szabó-Sipos Ágoston - dobok, Varga Dániel - szaxofon) is részt vettek, a végeredmény pedig hat különböző zenei identitás egyvelege lett. Zeneileg ráadásul nagy változás az első albumhoz képest, hogy míg az a Muzsikás repertoárjából táplálkozott, Nóvé Soma most egy sokkal szélesebb palettáról válogatott népdalokat.

A zenekar próbál olyan dolgokat egyesíteni a népzenei hagyományokkal, amik kulturálisan nem feltétlenül kapcsolódnak számos ponton, de sokat kísérleteznek azzal, hogyan tud a kettő érdekes, izgalmas, de közben autentikus fúziót alkotni. Ez az újító szándék ezúttal nem csak a dalokban mutatkozott meg.

Az Álom esett a szememre lemez a megszokott digitális platformokon decembertől lesz elérhető, amit egy lemezbemutatóval is megünnepelnek majd.

MORDÁI

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek