Katona Klári velünk van: írások, hangoscikkek, podcastok formájában

2023/11/03  ·   Zenei hír   ·  Lenti Barnabás

Mint az már évek óta nem titok, Katona Klári felhagyott a koncertezéssel, helyette azonban folyamatosan keresi, miben adhatna önmagából még többet mindazoknak, akiket érdekel a munkássága. Ennek jegyében írta a Kész szavak, majd a Közelség című könyveket és szervezett azonos címmel előadói esteket is, többek között a Hadik Kávéházban vagy a MÜPA fesztiválszínpadán.

Fotó: Szipál Péter

Ezekkel Katona Klári új műfajt teremtett, amit talán zenés prózának nevezhetnénk, s amelynek különlegessége, hogy bár a prózai szöveg némileg ritmikus, az élőzenei aláfestés teljesen improvizatív. Sajnos ezekből az estékből is viszonylag kevés kerül megrendezésre, Katona Klári azonban továbbra is halad a korral.

Furcsa, ugyanakkor örömteli érzés, amikor egy podcast hirdetésének képén Katona Klárit látom meg. Újságíró barátnőjével, Szabó Brigivel és a tévés Krug Emíliával kezdte el a Másképp Podcast készítését, amely bár teljesen hétköznapi témákat dolgoz fel, mégis olyan megközelítésben, amely elől gyakran mi is elbújunk, nem akarunk tudomást szerezni róla – vagyis másképp.

"Nem csoda, hogy a lányok kérésére azonnal igent mondtam. Magától értetődőn. Úgy, mintha már tudtam volna, hogyan kell őket, gondolatiságukat, egyediségüket megszólaltatott írásaikkal reprezentálni. De még csak azt tudtam, hogy akkor és ott, az asztal körül ülve nem véletlenül csengett össze bennünk a vágy létrehozására. Azt is tudtam, hogy az évtizedek óta tartó saját megmutatkozások mellett mennyire fontos, mennyire természetes mozgató maradt nekem tenyérentartással valaki más tehetségét előtérbe helyezni. S akkor hirtelen minden összeállt.." – írja az énekesnő a bemutatkozásban.

Krug Emíliát aztán Kocsis Tamás váltotta, aki görög katolikus papként vesz részt a beszélgetésekben – egy egész más nézőpontot is megnyitva ezzel. Katona Klári és Szabó Brigi pedig Láng Zsuzsa újságíróval kiegészülve hozták létre a MiMásképp weboldalt, ahol szintén egy új műfaj született meg: a hangoscikk.

Hasonlóan a Másképp podcast-hez, a hangoscikkek is különleges nézőpontból dolgozzák fel a témákat, Katona Klári pedig a tőle megszokott előadói hangján olvassa fel az írásokat, ami által talán még inkább átjön a gondolkodnivaló. A cikkek egy része Variációk egy témára” címszó alatt született, amikor is egy témát mindannyian feldolgoznak, hiszen, mint Facebook posztjukban írják:

„Azt látjuk ugyanis, hogy ami naponta közel kerül az emberekhez - a politika, a szociális és társadalmi kérdések, a gazdasági ügyek -, éppen az távolítja el őket egymástól leginkább. A közelséget élhetőbbnek, előrevivőbbnek gondoljuk. Emiatt szólalunk meg most MiMásképp. (...) Ha időnként egymáshoz képest mást gondolunk, azt is egymás mellé tesszük, mint mindent, amiről úgy gondoljuk: éltet. A „VARIÁCIÓK EGY TÉMÁRA“ írásaink így születtek.”

Számunkra a Fülharmónia rovat a legkedvesebb, ahol Katona Klári megosztja velünk a gondolatait azokról a zenékről, amiket szívesen hallgat.

"Gyönyörű napsütésben autóztam a Lehel úton, az akkor még bazaltkockás utolsó méterein, amikor megszólalt a rádióban az amerikai himnusz. Whitney Houston hangja úgy izzott át az éteren, hogy meg kellett állnom. Lehúzódtam a parkoló autók mellé, felhangosítottam a rádiót, becsuktam a szemem és csak hagytam, hogy minden hangja elérjen. Számtalanszor hallottam addig már énekelni, de ami akkor és ott a rádión keresztül szólt, az olyan volt, mintha egy másik szférából érkezne."

A tartamak rövid feliratkozási procedúra után érhetők el.

 

Kapcsolódóink:

 

De hova tűnt Katona Klári?

 

Katona Klári fellépett a Müpában

 

Katona Klári méltatlanul kevés állami elismerésben részesült – most életműdíjat kapott a szakmától

 

 

 

Katona Klári, podcast, hangoscikk, mimásképp

 

 

Szólj hozzá!


A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15....

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Lara maga az őserő

Tegnap este Budapesten, az MVM Dome-ban zárta világkörüli turnéját a csodálatos Lara Fabian.

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:
Új koncertek