Kezet rá: nyáron már megnyílhat az új Dürer kerthelyisége

2021/05/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A bazi nagy ingatlanfejlesztéseket általában kételkedve fogadják az emberek, főleg az underground és az alternatív kultúra képviselői szoktak idegenkedni a dologtól – most nekik is jutott valami a jóból: a Duna partján épülő új városnegyed fejlesztője – a „BudaPart a kultúráért" kezdeményezésük részeként – most a Dürer Kertet támogatta abban, hogy ideális helyen folytathassák tovább tevékenységüket.

Dr. Schrancz Mihály és Nagy Zsolt

Ha emlékszünk, volt már egy kultikus, budapesti szórakozóhely a Kopaszi-gáton: az első, a klasszik West Balkán 2004. április 30-án tartotta ott a búcsúbuliját. (Utána még két jó kis helyük volt, aztán a harmadikon véget vetett a szívünknek oly kedves hely életének az a bizonyos tragédia.)

A Dürer Kert vezetősége többek között a remek megközelíthetőség, az egyedülálló vízparti környezet, a hosszútávú, biztos bérleti szerződés miatt döntött az új, vízparti helyszín mellett.

„A közel két éves keresés alatt nagyon sok helyszínt megnéztünk és legjobbnak a BudaParton található terület bizonyult. Más lesz a hangulata, mint a régi Dürernek, de ez a helyszín a közvetlen Duna partjával, természetközeliségével és a méretével egy nagyon szép kihívást és feladatot jelent számunkra. A BudaPart vezetőségének hozzáállása, kreativitása adott nekünk a döntésben egy nagy adag impulzust" – mondta el Nagy Zsolt, a Dürer Kert ügyvezetője.

A Dürer Kert a főváros kulturális életének egyik meghatározó szereplője immár közel tizenöt éve – a mostani megállapodás keretében az új helyszínen egy nemzetközi színvonalú kulturális térként születhet újjá. A két koncertterem és a kerthelyiség a BudaPart déli részén, a Lágymányosi-öböl partján lesz, amivel egy nemrég felszabadult, jelenleg leromlott állapotú bérlemény alakul át és kap teljesen új formát.

"A Dürer Kert elhivatottsága remekül illeszkedik a stratégiánkba, ezért nagyon örülök, hogy az együttműködésnek köszönhetően tovább emeljük beruházásunk színvonalát, és még közelebb kerülünk ahhoz, hogy a következő években a városnegyed egyben egy új formátumú, budai Kulturális Központtá is váljon" – mondta el az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Schrancz Mihály, a Property Market (BudaPart) ügyvezető igazgatója, aki egy 2018-as interjúban elmondta, hogy a területen

"körülbelül 600 000 m2-t tudunk építeni föld fölött, és nagyságrendileg 300 000 m2-t föld alatt. Ez 14 db irodaházat és 15 db lakóházban 3000 lakást jelent. 15 000 m2 kereskedelmi felület alakul ki, 27 infrastruktúra-elemet valósítunk meg, épül egy business szálloda is a területen. Ez 6-7000 itt lakót, és ez az irodamennyiség körülbelül 24-25 000 itt dolgozót jelent, tehát kb. 30 000 városlakóra számítunk, aki ezen a településrészen lakni vagy dolgozni fog. Ez összehasonlításképpen Szekszárd méretű város lakossága."

A Dürer kerthelyisége akár már idén nyáron megnyithat, a felújítás után pedig a koncerthelyszín és a kulturális tér is.

Ha a végeredményt nézzük, akkor egyet elvettek, egyet adtak: a régi Dürernek helyet adó ingatlan Garancsi Istvánhoz került, aki a Liget-projekt keretében luxusszállodát épít a területen. A Property Market a Market Építő Zrt. ingatlanfejlesztésre szakosodott leányvállalata. A Market Zrt pedig Garancsi István fő építőipari cége.

 

Dürer kert, BudaPart, Kopaszi-gát

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek