Ki emlékszik már az 1984-es pusztavacsi Békefesztiválon történtekre?

2023/09/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Aki esetleg nem, annak felelevenítik: az 1984-es pusztavacsi Békefesztiválon történt rendőri beavatkozásról szóló előadással indul a Beatkorszak szabadegyetem új szemesztere, amely kéthetente szerdánként újabb és újabb rocktörténeti érdekességekkel jelentkezik a Lumen Kávéházban.

1984. augusztus 4-5., Békefesztivál. Az első napi rock koncerten történt tömegoszlatás után.Fortepan / Fortepan/Album028

Olyasmi történt Magyarországon 1984. augusztus 4-én, ami korábban soha: két koncert között lezajlott egy mintegy másfél órás ütközet a rendőrség és a zenekarok rajongói között, amelynek során vízágyút és jelentős számú rendőrt és rendőrkutyát is bevetettek.

Fortepan / Fortepan/Album028

A helyzet abszurditását csak fokozta, hogy mindez a Hazafias Népfront, az Országos Béketanács és a Képes Újság című hetilap szervezésében lezajlott kétnapos szocreál rendezvényen, a Békefesztiválon történt Pusztavacson, az ország közepén. Hogy mi állt a szó negatív értelmében páratlan történeseknek a hátterében, mi vezetett a rendőri brutalitáshoz, hogyan zajlott le az ütközet, illetve mindennek milyen következményei lettek, arról szól Dr. Csatári Bence tudományos kutató, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága munkatársának Vízágyú, vagy amit akartok című előadása.

Fortepan / Fortepan/Album028

A Lumen Kávéházban (1085 Budapest, Horánszky utca 5.) 2023. szeptember 13-án (szerdán) 18.00 órakor kezdődő előadással útjára indul a Beatkorszak szabadegyetem negyedik rocktörténeti szemesztere, amely az év végéig kéthetente jelentkezik új témákkal.

Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló előadássorozat vendége szeptember 27-én Takács Tibor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történésze lesz, aki három botrányos év ügyeit és ügynökeit tárja majd a hallgatóság elé.

Októberben a rendszerváltás előtti pécsi és felvidéki könnyűzenei élet, novemberben Szolnok rocktörténete, illetve a Kádár-korban megjelent színészlemezek lesznek a szabadegyetem témái.

A programra 900 forint a belépő, ami azonban teljes egészében levásárolhat a helyszínen a Beatkorszak Projekt eddig megjelent rocktörténeti könyvei között válogatva. A nagyjából egy órásra tervezett előadást a szervezők rögzítik, és későbbiekben elérhetővé teszik.

rocktörténet, Lumen Kávéház, NKA, Hangfoglaló, Pusztavacs, békefesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek