Kinek a lábán áll Presser Gábor? A zenészlegenda által dedikált LGT relikviát is elárvereznek ma este

2019/11/26  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Presser Gábor felajánlásának köszönhetően egy valódi, ’70-es évekből származó, a Locomotiv GT-hez köthető dedikált ritkaságra is licitálhatnak a Falra fel! 3.0 árverés látogatói a több mint 150 nemzetközi és hazai tétel mellett a Próféta Galériában ma este.

Fotó: Badits Marcell/Plakátfiú

Kicsit körülményesen fogalmaztunk a bevezetőben, csak nem akartuk rögtön elárulni, hogy egy Bummm! plakát reprintjéről van szó.

Bummm! az LGT harmadik albuma volt, de az első, amelyen Somló Tamás játszott, és az utolsó, ami Barta Tamás kilépése előtt jelent meg. (Mivel Somló a zenekarba való belépéssel egy időben tanult meg basszusgitározni, a basszusszólamok nagy részét valójában Barta játszotta fel helyette.)

Az első hanglemez kiadás, a magyar címkés változat volt, amely a Pepita gondozásában került a boltokba. Kemény György készítette az album borítóját, amely kihajtható volt és a Játékkártya kiadónál került nyomtatásra, azonban ez az első nyomtatású borító még a korra jellemzően puha papírra lett nyomtatva, ami nem bizonyult strapabírónak. A második változat nem sokkal az első verzió után, még 1974-ben kiadásra került, ez volt az Export változat. Ennek a kiadványnak a címkéjén a Pepita lemezkiadó emblémája volt látható, de a dalok címeit már angol nyelven tüntették fel. A borítója csak annyiban tér el az első változatétól, hogy az Export változat tasakját a Globus nyomdában nyomtatták ki és ez már jóval masszívabb kartonpapírra került nyomtatása. Azonban ebből a kiadásból sokkal kevesebb került forgalomba, mint az elsőből, mert nem sokkal a megjelenése után Barta Tamás disszidált és ez akkoriban azonnali lemeztiltást vont maga után. A két változat gyártását leállították és a lemezeket kivonták a bolti forgalomból. 1982-ben a Bummm! lemez, technikailag korszerűsített változatként újra megjelent a Krém lemezkiadó gondozásában, de ekkor már az eredeti borítója helyett, egy eszköztelen, egységes tasakban került a boltok polcaira. (Forrás: Wikipédia)  

A különleges tétel elárverezéséből befolyó teljes összeget Presser Gábor jótékonysági célra ajánlja fel.

Az aukció egyik különlegessége is az, hogy a hazai plakátszcéna egyik legjelentősebb, napjainkban is alkotó grafikusművésze, a Munkácsy Mihály-díjas Kemény György munkái is licitre kerülnek. Presser Gábor "Gyurit" gyerekkora óta ismeri... Erről is beszél az alábbi videóban, de a címben feltett kérdésre is választ kapunk:

A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló aukción eredetileg tömeggyártásra készült filmes, zenei, kiállítási és reklámplakátokkal találkozhat a közönség, melyekből mára csupán néhány példány maradt meg épségben, így egyedi értéket képviselnek.

A zenei csemegék sorában Beatles, Elvis, Queen, Sziámi, Bizottság, Test Department és Sex-e-pil plakátokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Az aukció anyagában megtalálhatók olyan külföldi filmklasszikusok plakátjai, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Jackie Brown, a Rocky, a Bosszúállók, a Farkasokkal táncoló, a Sissi, a Dühöngő bika, az Evita, a Kelly hősei, a Ryan közlegény megmentése, a Szelíd motorosok, a Sörgyári capriccio, a Csillagok háborúja, de számos James Bond-film posztere közül is válogathatnak a gyűjtők.

A neves magyar filmalkotásokat – többek között – A londoni férfi, a Bohóc a falon, a Hattyúdal, az Apa, a Szerelmem, Elektra, a Körhinta, a Meteo, a Szikrázó lányok, a Vuk, a Szaffi, a Süsü, a sárkány, valamint a Hugó, a víziló képviselik. 

A jelentős számú reklám- és propagandaplakát között múlt századi és napjainkban készült példányok egyaránt megtalálhatóak, legyen szó akár a Pepsi, akár a Turul kóláról, a Nemzetközi Tejnapról vagy éppen az Országos Mezőgazdasági és Tenyészállatvásárról...

plakátaukció, Falra fel, Presser Gábor, LGT, Plakátfiú, Próféta Galéria

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek