Kisakkozták: musicalként tér vissza a Vezércsel

2021/03/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Netflix hétrészes minisorozatát a bemutató óta több mint 62 millióan nézték meg, ezzel a Vezércsel a szolgáltató valaha volt legnézettebb produkciójává vált – írja a Fidelio.

Fotó: Netflix

A népszerű történet, úgy tűnik, hamarosan a musicalszínpadokat is meghódítja. Walter Tevis 1983-as, azonos című regényének (The Queen's Gambit) színpadi jogait egy New York-i produkciós iroda vette meg – ugyanez a társaság menedzselte az Alanis Morisette albumából készített Jagged Little Pillt. Alig várjuk, hogy Beth Harmon dalra fakadjon :)

A musical-történelem már ismer egy "sakkos" tételt, amelynek dalait nem akárkik szerezték: a Sakk (angolul: Chess)  zenéjét két egykori ABBA-tag, Björn Ulvaeus és Benny Andersson jegyzi. A zenés darab ősbemutatója 1986. május 14-én volt. A történet a hidegháború légkörében, a sakkvilágbajnokságon kibontakozó szerelmi háromszög története, mely az amerikai és az orosz sakkmester, valamint egy magyar születésű nő között fonódik, aki ez előbbi menedzsere, de az utóbbiba szeret bele. Mind az USA, mind a Szovjetunió mindent megtesz azért, hogy propagandacélokra használja fel a világbajnokság alakulását. Bár a szereplők nem valós személyek, az amerikai játékos személye Bobby Fischer nagymester alakjából ered – mindezeket a motívumokat egyébként a széria is felhasználta. A Sakkot magyar színházak is bemutatták. Egyik legismertebb tétele a One Night In Bangkok, melytöbbször is felcsendül a mű során.

Via Fidelio, Wikipedia

 

 

Vezércsel, The Queen's Gambit, Netflix, sorozat, musical, Chess, sakk, ABBA

 

 

Szólj hozzá!


Hobo, Dés László, Kiss Tibi és nagyon sokan mások a Balatonnál

Hobo, Dés László, Kiss Tibi és nagyon sokan mások a...

Mintegy kétszáz program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton hat településén július 1-jétől. A régió legnagyobb szabadtéri...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Jönnek a hollandok!

A következő három évben Budapest – Hollandia kiemelt kulturális partnereként – a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz.

Kezdésnek ez több mint jó VOLT

Két fesztiválmentes év után sikeres 5 napot tudhat maga mögött a Volt teljes stábja. Bár kicsit rögös volt az út, hisz az utolsó pillanatban is akadtak problémák, de ha összességében nézzük, a végeredmény mindenképpen dicséretes! Jó volt végre újra együtt lenni Sopronban!
Új koncertek