Szécsi Pál 80

Koncz Zsuzsa: Jelbeszéd – 50 évvel később

2023/10/16  ·   Zenei hír   ·  Lenti Barnabás, MTI

Koncz Zsuzsa folytatásdallal és teljes újrahangszereléssel ünnepli a Jelbeszéd című lemez 50 éves jubileumát. A felújított anyagra két régi dal eddig kiadatlan változata, valamint egy vadonatúj felvétel, a Jelbeszéd 2.0 is rákerült.

Fotó: Koncz Zsuzsa/FB

Az album igazi zenetörténeti fordulópont: ezen a lemezen tűnt fel először a Fonográf (Szörényi Levente, Bródy János, Tolcsvay László), a klasszikus Illés zenekar viszont utoljára játszott együtt – mire a lemez megjelent, már feloszlottak.

A magyar könnyűzene történetének egyik kiemelkedő műve 1973-ban jelent meg, az akkor már igen sikeres énekesnő, Koncz Zsuzsa ötödik nagylemezeként. Az albumon olyan, napjainkra kultikussá vált dalok szerepelnek, mint a Kertész leszek, a címadó Jelbeszéd vagy a Ha én rózsa volnék. A dalszerzők és a közreműködő zenészek között találjuk az Illés együttes, valamint Tolcsvayék és a Trió tagjait, a szövegek többségét Bródy János szerezte, hallható az anyagon József Attila (Kertész leszek) és Petőfi Sándor (Nem ver meg engem az isten) egy-egy versének megzenésítése is.

A történet érdekessége, hogy a Kertész leszek című dal ugyan átment a cenzúra szűrőjén, ám eredetileg a Bolyongok című József Attila vers került volna a lemezre. Ezt azonban már nem engedték:

Merrefelé menjek? Balra-e vagy jobbra?
Fönn csillagok vannak, fölnézek azokra,
Fénylő csillagokra.

Merre nincs csillagfény - arra fogok menni,
Ott fognak igazán engemet szeretni,
Igazán szeretni.”

A Jelbeszéd LP-ből az 1973 novemberi megjelenést követően már több tízezer példány elkelt, amikor terjesztését társadalomkritikus szövegei miatt felfüggesztették, és csak tíz év múlva jelenhetett meg újra. Ahogy Koncz Zsuzsa egy régi interjúban fogalmazott, amikor a Jelbeszédet betiltották, arra gondolt: ez tényleg fontos lehet, érdemes komolyan vennie a pályát...

Az 50 éves jubileum alkalmából újra megjelenő albumon Závodi Gábor zenei megújításában hallhatjuk az eredeti dalokat, bónuszként pedig felkerült a lemezre a Bolyongok, a Ne sírj kedvesem eddig ismeretlen verziója, illetve a Jelbeszéd 2.0.

Utóbbi egyfajta folytatása az eredeti album címadó dalának, szellemisége pedig ugyanazt képviseli, amit elődje. A dalnak azért is örülnek a rajongók, mert megjelenése azt jelenti, hogy Bródy János újra tollat ragadott. Korábban azt nyilatkozta, hogy a Mariana-árok című dal után letette a lantot, mert amit a világról gondol, az már nem való dalszövegekbe... A számot Bródy és Maróthy Zoltán (gitár), Závodi Gábor (billentyűs hangszerek), II. Lengyelfi Miklós (basszusgitár) és Tiba Sándor (dob) közreműködésével rögzítették.

A klipet is beharangozták, ez azonban még nem elérhető, de a forgatásról itt láthatók képek.

Koncz Zsuzsa nálunk is kikereshető koncerthelyszínei mellett a Mammutban is felbukkan majd: november 8-án 17.00 órakor a Libriben dedikálja majd új albumát.

Koncz Zsuzsa, Jelbeszéd

 

 

Szólj hozzá!


Mit nem értünk?

Mit nem értünk?

Tóth Attila a Mobilmánia új énekese – adta hírül a Hard Rock Magazin. Ők írták meg azt is, hogy több mint hét év után otthagyta a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Megvan a miskolci Kocsonyafesztivál végleges programja

Wellhello, Kowalsky meg a Vega, Paddy and the Rats, P.Mobil, R-GO, Bereczki Zoltán, Sub Bass Monster, Ganxsta Zolee X Takács Vilkó – hogy csak párat említsünk a fellépők közül, akik március 8. és 10. a hagyományos miskolci Kocsonyafesztivál fellépői lesznek.

Tánc az Erzsébet téren és mindenhol – tavasszal újra ritmusba lendül Budapest

Legendás fellépőkkel és izgalmas zenei felfedezésekkel vár idén is mindenkit a Budapest Ritmo április 11. és 13. között.
Új koncertek