Korda Györgynek és Balázs Klárinak repült a Fonogram-életműdíj

2023/05/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Tegnap este a Budapest Park színpadán derült fény arra, hogy a Fonogram – Magyar Zenei Díj 2023-as életműdíjasa Korda György és Balázs Klári. Az idei elismerések listája továbbá a legendás hangmérnök, Kraft Tamás nevével vált teljessé, aki szakmai életműdíjat kapott.

Korda Györgynek és Balázs Klárinak repült a Fonogram-életműdíj

A művészek előtt mindvégig titokban tartott, igazi meglepetésként berobbanó díjátadás visszanézhető a Budapest Park rövid koncertközvetítésének közepén, természetesen a "Reptér" című sláger után.

Korda György és Balázs Klári a hazai zenetörténelem ikonikus házaspárja, generációkon átívelő rajongótáborral rendelkeznek, a mai napig korukat meghazudtoló módon aktívak a zenei életben – az összes fontos fesztivál és koncerthelyszín nagyszínpadán bizonyítottak már. Korda György 65 éve, Balázs Klári 45 éve énekel, 45 éve ismerkedtek meg. Több mint négy évtizedes közös színpadi jelenléttel büszkélkedhetnek.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere és dallamtapadása, a "Reptér" újjászületése hihetetlenül népszerűvé tette a fiatal korosztály körében is Korda György klasszikus felvételét. A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta a videóklipet, ami a YouTube-on 10 millió megtekintésnél jár. Emellett számtalan sláger fűződik a nevükhöz, köztük a "Mamma Maria", a "Lady N" vagy épp a "Gyöngéden ölelj át".

"Ezt az elképesztő teljesítményt és a kortalan dalok fantasztikus sikerét volt hivatott elismerni a szakma, amikor a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége odaítélte Korda Györgynek és Balázs Klárinak a jól megérdemelt életműdíjat" – kommentálta az elismerést Szűts László, a MAHASZ elnöke, miután a fergeteges május 4-i Budapest Park-koncertjük közben meglepetésvendégként átadhatta a díjat a legendás párosnak.

Kraft Tamás ("Tomó") a legnagyobb magyar zenekarok és világsztárok koncertjeit hangosította, nincs olyan hazai élvonalbeli banda a hetvenes és nyolcvanas évekből, akivel ne lett volna dolga. LGT, Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, Radics Béla, Omega, Karthago, Skorpió, Bikini, Tátrai Tibor, Piramis, Apostol, KFT, Deák Bill Gyula, Fenyő Miklós – csak pár név a sok közül a hangmérnök hazai szakmai életútjából.

Egész Európát végigturnézta különböző zenei ikonokkal az Iron Maidentől Carlos Santanán át a Modern Talkingig. Ám Tina Turner, a Motörhead, a Dire Straits, Elton John, Phil Collins és Peter Gabriel színpadán is megfordult. Turnémenedzserként is kipróbálta magát.

 

1986-ban megjelent a róla szóló, Stage Pass című könyv Boros Lajos tollából. A kiadványban a magyar rockélet – és immár rocktörténelem – hol fergeteges, hol meglepő sztorijai kerülnek terítékre. Született történetmesélő, aki élményeit felelevenítve maga is libabőrös lesz, és ezt a lelkesedést átragasztja a hallgatóságra is. (A kiadvány leginkább az antikvár boltok kínálatában érhető el.)

 

A többi díjazottról itt írtunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fonogram-díj, életmű-díj, Korda György, Balázs Klári, Kraft Tamás

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek