Mága Zoltán végképp kicsapta a biztosítékot a magyar zenészeknél

2019/12/04  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Hogy idő(járás)szerűek legyünk, a hegyoldalon már egy ideje lefele guruló hógolyóból most lett lavina: a vajdasági Dombos Fest alapítóinak közleménye idézte elő a hósuvadást, ami, mint tudjuk, a hegyoldalról "egyensúlyvesztés" miatt leomló hótömeget jelent.

Fotó: Mága Zoltán templomi koncertje (Mága Z. /FB)

A Mága-jelenség az, amikor egy kormányhoz közel álló művész lényegesen nagyobb támogatásban részesül, mint bárki is a műfajában, sőt: azon kívül is. (A hegedűsre ömlő taós és célzott közpénzesőt a 444 vette górcső alá. Akit részletesen érdekelnek az összegek, itt megtalálja őket.)

Az egyensúlyvesztést ez esetben két dolog idézte elő: az egyik, hogy Mága Zoltán 350 millió forintos kormányzati támogatásban részesült, a másik meg az, hogy bizonyos zenészeknek (és bizonyos közönségnek) emellett és ezen felül az általa képviselt zenei értékkel is van problémája.

"Mély meggyőződésünk, hogy Mága Zoltán pont olyan vírus a magyarság kulturális térképén, mint, anno a 3+2 együttes volt. (...)  A Dombos Fest 20 éve pont azért is küzd, hogy a vajdasági magyaroknak ne a lakodalmas rock legyen az identitásuk! Ha kell, azért is küzdeni fogunk, hogy Mága Zolika soha ne térjen vissza a vajdasági közeg megtévesztésére!" – olvasható a közleményben.

Néhány nevet is felsorolnak:

"Abban a régióban, ahol Bakos Árpád, Csizmadia Anna, a Cirkalom táncegyüttes, a Csalóka együttes, a Fokos zenekar, a Juhász zenekar, a Kurina testvérek, Lajkó Félix, Mezei Szilárd (a sort csak folytatni tudjuk) évtizedek óta tudja, hogy mi az az identitás – ott nincs szükség a közeg megtévesztésére."

Lajkó Félixről például nem is olyan régen írtunk, azzal a jó hírrel szolgálhattunk, hogy a Fonó Records gondozásában megjelent, a lengyel Volosival közös lemeze a brit Songlines az év legjobb tíz lemeze közé sorolta. S ha már a Fonót emlegettük, akik igazán sikeres hónapot tudhatnak maguk mögött: a Válasz.hu-n  guruló hólabdában megszólal a vezetője is, Horváth László – aki egyben a Dombos Fest egyik alapítója is– elmondja, hogy a Fonónak ebben az évben mindössze 14 millió forint jutott. (A Zeneakadémia például nagyjából tizedannyit kapott, mint Mága.)

A Válasz Online szerette volna leültetni egy vitára Horváthtal Mága Zoltánt a már emlegetett Dombos Fest-közlemény után, a hegedűs megkeresésüket azzal hárította el, hogy „a Vajdaságban tartott 20 állomásos koncertkörutam kapcsán semmilyen vitáról nincs tudomásom”, ő csak szeretetteljes fogadtatást tapasztalt.

És itt felmerül a kérdés, hogy ha tódulnak a koncertjeire a népek, akkor mi a baj Mágával?

"Mága Zoltán zenei teljesítményének megítélése jelentősen megosztja a magyar társadalmat. A mi szakmánk is megosztott, eddigi tapasztalataim szerint többségben vannak a „komolyzenészek” közt azok, akik negatívan ítélik meg tevékenységét. Ha jellemzően piaci alapon, magáncégek önkéntes támogatásával hozná létre a kétségtelenül látványos produkcióit, akkor ugyanúgy elkönyvelhető lenne, mint bármely más könnyű- vagy világzenei együttes, amely ilyen keretek közt éli az életét. Az erőteljes állami szerepvállalás azonban komoly értékválasztási problémákat vet föl" – fogalmazott a Válaszonline hasábjain meglehetősen diplomatikusan Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere, majd így fejezte be mondandóját:

"Népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan."

Noha a művészeti életben mendemondák sora kering arról, ki játssza fel stúdióban Mága hegedűszólamait, a Válasz Online kérdésére Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása és gitárosa azt mondta: nem hegedűkezelési technikájával van gond, sőt nem is Mágával. Hanem a mértékkel. „Adna az állam 5-10 milliót támogatásként, a többit pedig teremtse meg piaci alapon – ezzel nem volna semmi baj. Azzal, hogy ő a tao-kompenzáció legnagyobb nyertese, már van probléma.” Ahogy azzal is, amikor a busás támogatásoknak köszönhetően ő jut olyan helyzetbe, hogy százmillióknak ő jelenítse meg a magyar kultúrát: mondjuk az amerikai tévében, a PBS-en, amely 120 millió embernek vetítette Mága műsorát. „Bartók és Kodály, e két zseni országa válik operettországgá” – mondja Szabó, hozzátéve: nem Lehárral van baja természetesen."

Visszatekerve kicsit a vajdasági templomkoncertekhez, felvetődik a kérdés, amelyet Demeter Szilárd, a PIM igazgatója feltett még mindig a Válasz Online-nak:

"Mentek-e a Mága-koncertek miatt többen templomba, olyanok, akik egyébként nem járnak oda? (...) Ha a válasz igen – és sejtésem szerint igen –, akkor részemről virágozzék minden virág.” 

Ezen a mondaton eléggé gondolkodóba estünk, mert végül is... Aztán eszünkbe ötlött egy graffitti... nem is tudjuk, miért pont ez...

Forrás: web

A miniszteri keretből (dr.Kásler Miklós) egyébként  6.000.000 forintot kapot a békéscsabai kolbászfesztivál, tízmilliót a Tom-Tom Stúdió Balázs Fecó és a Korál együttes jubileumi koncertjének CD-n és DVD-n történő megjelentetésére, 25 millió forintot pedig a Tudás Alapítvány, az Attila király fia Csaba királyfi című nemzeti opera bemtatójára.

Egyébként Balázs Fecónak is volt templomi koncertturnéja, és ha nem lenne ez a másik dolog, akkor tán mondhatnánk: boldogok, akik templomi turnéra mennek, mert nekik megadatik. De ott van. A Budapest Fesztiválzenekarnak – Magyarország egyik legkomolyabb komolyzenei exportjának – viszont elmarad a templomi turnéja, sőt, a Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is. Ennek az az oka, hogy feleannyi támogatást kapnak – 200 millió forintot –, mint eddig, és félpénzből nem lehet a felsorolt ingyenes eventeket kihozni.  A komplett zenekarnál – Fischer Ivánostul – 150 millióval kapott többet Mága Zoltán egymaga.

***

Friss hír, hogy huszonöt induló zenekar kapott kétmillió forintos támogatást az NKA Hangfoglaló Program hatodik évadában. (Az NKA jövőjét is megkérdőjelezik egyes ajtóértesülések). Idén először külön pályázhattak az elektronikus zenei formációk, közülük kettő 1,5-1,5 millió forintos támogatásban részesült.

A Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának hatodik évadába került az A Bence Kalandjai, az Abigél, az Agavoid, az Analog Balaton, az Antares (mint az Öröm a zene! tehetségkutató győztese), a Cedar Knoll, a Chain Bridge Pop, az Einstand, a Fiúk, a Heedless Elegance, a Long Story Short, a Moped Loewen, Nagy Bogi, a Nagy Emma Quintet, a Napfonat, a Nunki Bay Starship, a NYPE, a Perrin, a Polytrip, Saya Noé, a skeemers, a The Anahit, a The Sign, a Third Planet és a Tündérvese. Az elektronikus zenei formációk közöl a Maddow és a ZSÜD kap idén támogatást. (MTI)

Mága Zoltán, állami támogatás, Fonó, Dombos Fest

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek