A Fonó legjobb hónapja evör

2019/12/01  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Négy elismerés: Magyar Brands díj, Womex Top Label díj, Fesztiválszövetségi díjak, 36 remek koncert és 15 felejthetetlen táncház, amit 13 városban összesen 3800 ember látogatott. Dióhéjban így foglalhatnánk össze a Fonó – eddigi legszebb – novemberét.

Ferenczy Gyuriék lazítanak koncert előtt a Fonóban :) (FB)

Nemrég zárult a Héttorony Fesztivál a Fonó Kárpát-medencét körbejáró nemzetközi zenei-építészeti fesztiválja, amely rögtön a napokban meg is kapta a Magyar Fesztiválszövetség elismerő oklevelét, ahogyan a ház másik saját szervezésű fesztiválja, a Budapest Folk Fest is. A két rendezvénysorozat így bekerült az országosan kiemelten elismert, kiváló fesztiválok sorába. (Az idei Héttorony Fesztiválon 11 városban mintegy 70 művész lépett fel.)

2019-ben a gazdasági élet meghatározó szereplőiből álló Magyar Brands zsűrijétől ismét elnyerte a Fonó a legjobb magyar márka elismerést fogyasztói kategóriában, ezzel harmadszorra kapta meg a zeneház a rangos díjat.

A Fonó kiadó az idei lemezsikerek alapján felkerült a WOMEX (World Music Expo) legjobb 20 kiadót listázó rangos nemzetközi Top Label válogatására, ahol egyedüliként képviseli nemcsak a magyar, hanem a teljes közép-kelet-európai piacot is. A SONGLINES egyetlen magyar kiadású lemezt listázott a 2019-es évet összegző Best Albums válogatásában, Lajkó Félix és a VOLOSI lemezét.

A Fonó Budai Zeneház, mint koncert- és táncházi helyszín is “toplistás” programot kínál: Csak az elmúlt hónapban olyan művészek adtak itt koncertet, mint a legendás tuvai torokénekesek, a Huun-Huur-Tu, a balkán toplistát vezető Sokratis Sinopoulos kvartettje, vagy az idén 35 éves Makám.

Két hegedűs vendéggel, az amerikai Aaron Tillel, valamint a Csík Zenekarból ismert Szabó Attilával mutatta be új, Áldás, rockandroll című lemezét Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák november 15-én. (Apropó: december 9-én mutatják be a Betyárjáték című koncertfilmet, amelyet Szomjas György rendezett. A mozi a Rackajam azonos című lemezének bemutatóján alapul, a film hangját szintén Amerikában keverték.)

Sikerrel működik továbbra is a szegedi Fonó Klub rendszeres koncertekkel és táncházakkal – állítólag a magyar táncházmozgalom újra fénykorát éli: a Csoóri Sándor Alap pályázataiból arra lehet következtetni, hogy a Kárpát-medencében legkevesebb 300 magyar táncház szervez rendszeresen programokat –, és novemberben sikeresen elindult a kolozsvári klub is a Rhédey Caféban, a Dresch Vonós Quartet koncertjével.

 

 

Huun-Huur-Tu, Fonó, világzene, Lajkó Félix, WOMEX, táncház

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek