Meghalt Brunner Győző, a Korál másik alapítója

2021/02/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

77 éves korában meghalt Brunner Győző, aki 1965-től a Metro együttes, 1972-től a Taurus dobosa és vezetője volt, ez utóbbi felbomlása után Balázs Fecóval megalapította a Korál együttest.

Fotó: Fortepan / Hunyady József

Az 1943-ban Budapesten született zenész 1965-től 2971-ig a Metro együttes dobosa volt. A 60-as évek végén Frenreisz Károllyal külföldön vendéglátózott egy rövid ideig, ezalatt Veszelinov András és Rédey Gábor helyettesítették őket. 1992 tavaszán adtak koncertet a régi „metrósok” (Brunner-Dusán-Frenreisz-Schöck-Zorán), melynek anyagából a Metro koncert című album született.

 

Brunner 1972-től Taurusban dobolt, majd zenekarvezető lett. Mivel az együttesből (Balázs Fecó - billentyűs hangszerek, ének; Brunner Győző - dob, ütőhangszerek; Radics Béla - gitár, ének; Som Lajos - basszusgitár) egyedül neki volt telefonja, az ő telefonszámát csapták hozzá a névhez (Taurus EX-T: 25-75-83). Brunner ötletére csatlakozott a lágyabb stílust képviselő Zorán is az együtteshez, ám a rajongók nem fogadták el őt, sem pedig Som Lajos távozását, ezért 1973 márciusában Brunner bejelentette a Taurus felbomlását.

Ezután – a Taurus ökökségét továbbvivendő – Balázs Fecóval megalapították a Korál együttest, amelyben Brunner 1974-től 1976-ig dobolt.Kezdetben főleg hard rockot játszottak, részben Taurus-feldolgozásokra alapozva, az újjászervezett zenekar első nagy fellépésénél (1978.) már nem Brunner ült a doboknál, hanem Pados István.

Később dobtanárként is tevékenykedett, utolsó éveiben Kanadában élt.

Az Ifjúsági Magazin 1970-ben megkérdezte az akkori zenészeket, hogy miként képzelik el magukat 20 év múlva. Brunner Győző akkor így válaszolt:

"Pék szeretnék lenni. Tizenegy gyermekem lesz, és egy hulló vakolatú házban fogunk lakni. Táskás szemű, csúnya öregember leszek, de sok barátom lesz, kevés pénzem, és rengeteg kenyeret sütök. Hajnalban kelek, és megsütöm a rögeszmémet, egy tizenöt méter hosszú óriási kenyeret. Estére kiállok a körút közepére, és mindenkinek azt mondom, törjön belőle egy darabot."

A zenésznek két fia született, és nincs adat arra (minden más innen), hogy valaha is péklapátot fogott volna a kezébe...

R.I.P.

Brunner Győző, Metro, Taurus, Korál, gyász

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek