Mamma Mia!

Meghalt Woodstock fotósa

2020/11/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

83 éves korában elhunyt Baron Wolman, a Rolling Stone magazin első szerkesztőségi fotósa, aki a rockkultúra olyan nagyságairól készített ikonikus képeket, mint Jimi Hendrix, a Rolling Stones, Frank Zappa vagy Grace Slick.

Fotó: Rolling Stone magazin  (a woodstocki színpadon Santana)

Wolman már csaknem harminc éves volt, amikor a hatvanas évek végén elkezdődött fotóriporteri pályafutása San Franciscóban. Korábban egy ideig Berlinben élt, ahol a falról is készített anyagot. A zene iránti rajongása vitte a Rolling Stone magazinhoz 1967-ben, amelynek első szerkesztőségi fotósa lett. Képei minden lapszámban megjelentek. Kezdetben ingyen dolgozott, és inkább megtartotta képei szerzői jogait, ami később ügyes üzleti húzásnak bizonyult.

Több könyve is megjelent, 1992-ben Classic Rock & Other Rollers című kötetének előszavában a Rolling Stone alapítója, Jann Wenner a magazin korai éveinek "ismeretlen hősei" közé sorolta, aki segített meghatározni a lap vizuális stílusát, és kikövezte az utat a nyomában haladóknak.

A legendás Woodstockról a kollektív emlékezetben fennmaradt képek egy része Wolman fotóiból áll,

aki szinte mindent lefotózott, amit a fesztiválon látott: a fellépésre várakozó előadóktól a színpadi műsoron át a kulisszák mögötti pillanatokig. Távoli képeken örökítette meg a hatalmas tömeget, de gyönyörű közeli fotókkal is ábrázolta a zene által elvarázsolt rajongókat.

Fotóit később számos, a kort és a fesztivált felidéző dokumentumfilmben felhasználták.

Hendrixről a legintenzívebb képeket a színpadon készítette. Woodstockban és műtermében is fényképezte a zseniális gitárost, bensőséges pillanatokban, gondolataiba merülve vagy nevetés közben.

A Rolling Stone első számához a Grateful Dead együttest fotózta. 1969-ben a hírnév küszöbén álló Allman Brothersről készített képeket, és Janis Joplint is fényképezte otthonában.

Wolman pályafutásának kezdetén nem volt irányadó elméleti vagy esztétikai iskola a zenei fotósok számára. Wolman számtalan élő koncert fotózásán edződött, majd a kulisszák mögé merészkedve és stúdiójában olyan művészeket fényképezett spontán pillanatokban, mint Pete Townsend, Jeff Beck és Johnny Cash. Miles Davisről is sok emlékezetes fotót készített, többek között a hatvanas évek végén akkori feleségével, Betty Davisszel.

Október 4-én írt utoljára közösségi média oldalára. "Amint a nap lenyugszik a Csendes-óceán felett, éppúgy fordul át az életem" – fogalmazott a fotós, akinek életében a mottója szerint munkája az örömmel keveredett.

Baron Wolman, fotós, Rolling Stone magazin, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Frank Zappa

 

 

Szólj hozzá!


Koncertek a Mikulásgyárban

Koncertek a Mikulásgyárban

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Happy 2023 a Lóvasúton

A gazdasági megszorító intézkedések miatt a Chameleon Jazz Band MOMkult színpadára tervezett hagyományos újévi örömkoncertje 2023. január 5-én, csütörtökön este 7 órakor a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Peronján lesz.

A dal mindenkié – Óévbúcsúztató Csík Zenekar-Presser Gábor-Karácsony János koncert

A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János egy kétéves turné keretében mutatja be országhatáron belül és a határon túl a 2020-ban megjelent lemezt, amelynek végén 2022. december 28-án a Budapesti Kongresszusi Központba érkezik a produkció.
Új koncertek