Mekkora szerencse, hogy nem hagyták ABBA – a brit slágerlisták élén a svéd kvartett

2021/11/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Az ABBA Voyage című albuma, amely 40 éve az első új dalokkal, megjelenése után egy héttel a brit toplista élére került. Négy éve nem volt példa popalbum esetében, hogy ilyen rövid idő alatt több mint kétszázezer példányban keljen el.

Mekkora szerencse, hogy nem hagyták ABBA – a slágerlisták élén a svéd kvartett

Az ABBA utolsó stúdióalbuma, amely 40 éve, 1981-ben jelent meg, szintén a toplista élére került, kilenc korábbi ABBA-albummal egyetemben.

Sokan úgy vélekedhetnek, hogy a koronavírus-pandémia miatt megcsappantak a bevételeik, ezért álltak újra össze – ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert már a covid előtt is jöttek a hírek új dalokról, esetleges turnéról – egy 2018-as közleményükben bejelentették, hogy rövidesen új dalokkal állnak elő –, a vírus pont ezeknek tett keresztbe, de kis csúszással nagyot kaszáltak: elismerésben és pénzben is.

"Nagyon boldogok vagyunk, hogy rajongóinknak látszólag ugyanúgy tetszik az új album, ahogyan mi élveztük az elkészítését" – közölte az együttes a brit slágerlisták összeállításával foglakozó szervezettel. Egy másik rekordot is megdöntött a Voyage, amely nyolc év óta egy együttes legtöbb példányban eladott albuma lett. Utoljára a One Direction fiúbanda Midnight Memories című albuma büszkélkedhetett ezzel.

Az ABBA, Ed Sheeran és a One Direction mellett csak Adele 25 című albuma volt képes elérni a kétszázezres példányszámot egy hét alatt az elmúlt évtizedben a BBC honlapja szerint. (Ez utóbbinak a HVG beszámolója szerint összeomlott a honlapja, amikor közzétette, hogy öt év után újra koncertezni fog. A BST Hyde Park fesztiválon olyan előadók társaságában fog fellépni, mint a napokban kitüntetett Elton John, a Duran Duran és a Pearl Jam.)

A Voyage ráadásul az évszázad legtöbb példányban eladott vinilje lett.

Egyébként Németországban is rekordot ért el az album: több mint kétszázezres eladott példányával a slágerlista élére került a GfK Entertainment pénteki közlése szerint. Az albumból többet adtak el, mint a német toplistán szereplő 100 albumból együttesen.

Ahogy az szokás, az új megjelenéshez turné is kapcsolódik – ezúttal rendhagyó formában, mert bár a zenészek nem vállalták az ezzel járó nyűgöket ebben a korban és ekkora kihagyás után, az avatárjaik a technika és a tudomány segítségével mindent megtesznek majd, hogy teljessé (?) tegyék az élményt. Tőlünk kissé távol áll az avatár-koncert műfaja, de majd meséljen az, aki lát egy ilyet.

ABBA zenekar, Voyage, reunion

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek