Mi lesz veled, The Bits?

2018/12/18  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

A The Bits Beatles emlékzenekar 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy a Beatles zenéjét koncert-szerűen színpadra vigye. A srácok ez alatt az idestova 6 év alatt rengeteg mindenen keresztül mentek, nem kell bemutatni sem őket, sem a sikereiket, amiket eddig elértek. Nem véletlenül ők a közép-európai régió egyik legjobb Beatles emlékzenekara. Most a már köztudott és várható változásokról kérdeztem a zenekar tagjait.

Mi lesz veletek? Interjú a The Bits-szel

Rövid idő alatt két tag is bejelentette a kilépését a zenekarból. Miért történt mindez, mi az ok, amiért két tag is elhagyja a Bits kötelékét? 

Derecskei Zsolt (zenekarvezető, billentyű-gitár): Egy közösség, így egy zenekar életében is megesik az, hogy tagok mennek és jönnek. Valóban nagynak tűnhet az átalakulás, de fontos hangsúlyozni, hogy a két dolog egyáltalán nem függ össze. Amíg a közelmúltban bekövetkezett hirtelen változás meglehetősen drámai volt, úgy János majdani kiválása a zenekarból hosszú idő óta tervezett és előkészített dolog, amihez János maximális támogatást adott, és így a legnagyobb mértékben emberi és baráti ez a folyamat.

A basszusgitárosotok sokakat meglepett. 

DZS: A vélemény a legolcsóbb árucikk a világon: mindenkinek van, és senki nem kíváncsi a másikéra. Albert (Kasléder Albert – basszusgitár) kilépését nem kívánjuk minősíteni. Sokat elárul egy emberről az, ahogy a konfliktusokat kezeli. Mi a közösségi oldalakon lévő gyűlöletkeltést és fröcsögést nem vettük fel és nem reagáltunk rá, mert úriembereknek tartjuk magunkat. Még mindig értetlenül állunk az egész előtt a szakmai stábunkkal együtt, mert konkrétan nem tudjuk, hogy mi lehetett a gond. Akinek egy kicsivel is több esze van annál, hogy belefolyjon a drámázásba, először elgondolkozik azon, hogy mennyi az igazságtartalma egy ilyen érzelmek szülte közleménynek, aki pedig tudja vagy akár csak sejti is, hogy mi történt valójában, az egy jót röhög ezen az egészen. Mi ezt tettük. 

De mégis mi volt a kiváltó ok? 

DZs: Tényleg nem tudjuk, de valószínűleg ez egy hosszú folyamat végkifejlete. Zenekarvezetőként rengeteg döntést kell hoznom a zenekar érdekében, és ez néha ütközik a személyes érdekekkel, sokszor az én saját személyes preferenciáimmal is, de ahhoz, hogy ne csak egy vegetáló, hanem egy jól működő produkcióról lehessen beszélni, mindenkinek a maximumot kell beleadnia, és néha áldozatot kell hoznia a közös ügy érdekében. Ebből következően, ha egy tag behúzza a kéziféket az belső feszültségekhez és végül kiválásokhoz, esetleg egy zenekar széteséséhez vezet. Ideig-óráig felnőttek módjára meg lehet beszélni a gondokat – ahogy az elmúlt 6 év során tettük –, de van egy pont, amikor már nincs miről beszélni. Ebben az esetben természetesen zenekari szétesésről nincs szó, hiszen a Bits megmaradt része továbbra is együtt van, és ez is sokat elárul arról, hogy kinek volt véleménykülönbsége kikkel szemben. Albert saját maga hozta meg a döntését, senki nem kényszerítette a kilépésre, valószínűleg ő is tudta, hogy mindenkinek jobb úgy, ha kiszáll. Csak nem így kellett volna kezelni a dolgot. Jól jellemzi egy zenekar sikerességét, hogy mennyi rajongója van, de talán még jobban, hogy mennyi irigye, akik pedig rögtön lecsaptak a kínálkozó lehetőségre a Facebook-on.

Bakó Balázs (dob): Albert a drámai kilépésével hirtelen kellemetlen helyzetbe hozta a zenekart, mivel voltak lekötött koncertjeink, amiket szerződésszerűen teljesíteni kellett, és Damoklész kardja a mi fejünk fölött lebegett. Anyagi felelősséggel tartoztunk a szerződések miatt – és erkölcsi felelősséggel tartoztunk a közönségünknek, hogy nem hagyjuk cserben őket azzal, hogy akár egy koncertet is lemondunk. Zsolt nagyszerű zenész, és az egyetlen dolog, ami megmentette a zenekart a koncertek lemondásától, hogy átmenetileg képes volt a basszusgitáros szerepet átvenni és három nap alatt (!) egy teljes, másfél órás koncertanyagot betanulni a hirtelen kiesett hangszeren. 

DZS: Ez nem jelenti azt, hogy ufó lennék (a zenekar tagjai felnevetnek). Egyszerűen érdekel a Beatles zenéje és rengeteget foglalkozom vele, legyen szó bármilyen hangszerről. Amikor megtörtént a kilépés, tudtam, hogy senki másra nem számíthatunk ilyen rövid idő alatt, még Paul McCartney-ra sem, sajnos, mert ő épp turnézott, pedig ő tudja a dalokat. Igazából még élveztem is a változatosságot, a rendhagyó színpadképet, és nagyon szerencsés az, aki láthatta és hallhatta a zenekart trió felállásban koncertezni, mert ez valószínűleg soha többé nem történik meg.

Csodálom, hogy ilyen tárgyilagosak tudtok maradni és próbáljátok a jó oldaláról megfogni a dolgot. Térjünk át rád, János. A te esetedben tulajdonképpen miről van szó? A legjobb, ha téged kérdezlek, hiszen te vagy az, aki tényleg első kézből adhat választ. 

Bárth János (ének, gitár): Nehéz szívvel, hosszú őrlődés után meghozott döntés volt, de nyáron véglegesen megfogalmazódott bennem, hogy nem tudom folytatni az aktív zenélést a Bits kötelékében. Az ok elsősorban az idő: ez a zenekar profin, aktívan működik, áprilistól decemberig szinte minden hétvégén több koncertet adtunk az elmúlt években szerte az országban és külföldön is. Ez teljes embert kíván, és úgy éreztem, hogy több időt kell az egyetemi-kutatói munkámmal és a családommal töltenem, és a zenekartól sem követelhettem, hogy miattam fogja vissza az aktivitását. Nem akartam a srácokat, a zenekart cserben hagyni, ugyanakkor a zenekar munkáját sem szerettem volna hosszú távon hátráltatni, ezért közösen dolgoztunk azon, hogy a Bits zavartalanul működhessen tovább, miután én már nem tudok velük tartani buliról bulira. A zenekar tagjai többször rákérdeztek, hogy jól meggondoltam-e a döntésemet, tényleg ezt szeretném-e, láttam rajtuk, hogy ez nem csak nekem nehéz. Örültem, hogy Zsolt egy idő után nem tragédiaként, hanem megoldandó feladatként tekintett erre az egész ügyre, és kezébe vette azt a kellemetlen és rengeteg körültekintést-tervezést igénylő feladatot, hogy új zenész után nézzen. A Bits-szel elért szép sikerek és a megszilárdult barátság miatt persze szomorú ez az egész, a közönség szeretete, és a zenekari produkció borzasztóan fog hiányozni, de ígérem, nem tűnök el teljesen, továbbra is foglalkozom az örömzene-projektjeimmel (elsősorban a saját dalaimat játszó Blue sPotban), és egyszer-egyszer talán még a Bits is fölenged majd a színpadra. (nevet

DZs: Bali nagyon sok lelket öntött belém János kilépésével kapcsolatban, ami nagyon sokat segített abban, hogy a fent említett módon tudjam szemlélni az eseményeket. A dolog vicces része, hogy amikor János bejelentette a “lemondását”, akkor azt a politikában jól megszokott módon a zenekar közölte, hogy “nem fogadja el”. Igazából János esetét nem tartjuk kiválásnak, nem szakad meg a kapcsolatunk vele, egész egyszerűen az élet más területein kell helytálljon és korrekt módon nem szeretné ezt a Bits rovására tenni, ami abszolút megérthető. A Bits Jánost örökös tagjának tekinti és vissza fog térni egy-egy koncertünkön vendégművészként.

És a jól megszokott kérdés: hogyan tovább? Mi várható még? 

BB: Szerencsére a Bits-et itt nem lehet a Beatles-hez hasonlítani, és nem is kell, hiszen, ha így lenne, akkor vége lenne a zenekarnak. Kimerítettük a szappanopera piperetárát is, és ahogy már a közönségünk láthatta, hallhatta, megvan az új ember a basszusgitáros posztján. Egy jól kipróbált régi jóbarát került a bőgőhöz Iliás Ádám személyében, akivel már több projektben együtt zenéltünk Zsolttal, sőt alapító tagjai vagyunk a ma már Turn Signals néven működő zenekarának is. 

DZs: János az utolsó hivatalos koncertjét február 9-én játssza velünk a Muzikumban. Azoknak, akik pedig vidéki és külföldi koncertjeink alkalmából már láttak minket, nem új Szabó Gergő hónapok óta tartó részvétele, akit hihetetlen precizitása jellemez. Ezzel a Bits megmarad annál az autentikus, négyfős felállásnál, ami változatlanul a Beatles teljes életművét képes lesz tolmácsolni a koncerteken kompromisszumok nélkül. Nagyon boldog vagyok, hogy a Bits csapatába immár csak olyan emberek tartoznak (Jánossal együtt), akik teljes mértékben elkötelezettek a zenekar iránt és olyan profi zenészi hozzáállást tanúsítanak, ami nem kétség, hogy előre tolja majd a zenekar szekerét. 

BJ: Mivel erősen közeleg az év vége, velem együtt mindenki szeretne köszönetet mondani a közönségünknek, akik 2018-ban is támogatták a munkánkat azzal, hogy látogatták a koncertjeinket. Továbbra is számítunk azokra a Beatles és Bits rajongókra, akik nyitottak, megértik és elfogadják, hogy vannak változások, amikre nincs ráhatásunk, és értékelik a zenekar igyekezetét, hogy a Bits a lehető legmagasabb színvonalon játssza a Beatles zenéjét nektek, kedves közönség – és nem utolsósorban saját magának is. A koncerteken továbbra is fellelhető leszek, igaz nem feltétlenül a színpadon, hanem inkább a közönség soraiban, de találkozunk még.

Köszönöm srácok, hogy megosztottátok velünk a gondolataitokat, és egyben köszöntöm a zenekar új tagjait, no meg persze sok sikert kívánok a koncert.hu nevében is a folytatáshoz!

The Bits, változás, tagcsere, Iliás Ádám, Szabó Gergő

 

 

Szólj hozzá!


A Red Bull Pilvaker csapata ebben a formában utoljára lesz látható az Arénában

A Red Bull Pilvaker csapata ebben a formában utoljára...

Tízéves a Red Bull Pilvaker. Az 1848-as forradalom hősei előtti tisztelgésből indult modern előadói- és alkotócsapat március 15-én ebben a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Háromnapos gyász Rióban: elhunyt minden idők egyik legnagyobb brazil énekese

91 éves korában elhunyt Elza Soares, a brazil szamba királynője, aki hat évtizedes karrierje alatt több mint 30 albumot adott ki. Zenéjét nem csak szórakoztatásra, de a rasszizmus és a diszkrimináció más formái elleni tiltakozásra is felhasználta.

R.I.P. Meat Loaf (1947-2022)

Az üzenőfal tanúsága szerint mindenki ugyanazt a dalt dúdolja, amióta szárnyra kapott a rossz hír: "...I would do anything for love..." – a megfelelő helyen felrángatva a hangokat... Ez most egy szomorú dallamtapadási.
Új koncertek