Mi mindenre lehetne jó a könnyűzene az iskolákban?

2022/10/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja 2022. október 18-án, kedden 10.00 órától rendezi meg a „Könnyű zenét vinni az iskolákba?" című fórumát a Budapest Music Center könyvtárában (1093 Budapest, Mátyás út 8.). A fórum négy panelbeszélgetésen próbálja körül járni a könnyűzene és a közoktatás kapcsolatát és lehetőségeit.

Mi mindenre lehetne jó a könnyűzene az iskolákban?

A könnyűzenei oktatással is foglalkozó Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának tavaly őszi „Mindenki zenéljen!" című konferenciáján több előadásban is egyértelműen rámutattak arra, hogy miközben a diákság a legnagyobb zenefogyasztó, mennyire alacsony és esetleges a popzene jelenléte az iskolákban.

A 2021-es tanácskozás szinte valamennyi előadója valamilyen formában kitért arra is, hogy a zenét, akár a könnyűzenét tanulók mennyivel jobban teljesítenek például matematikából, idegennyelvekből, mennyivel együttműködőbbek, szociálisan érzékenyebbek, sőt a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását is nagyban segítheti az iskolai zenehasználat. Továbbra is kérdés azonban, mit lehetne tenni azért, hogy a jelenleginél több könnyűzene jusson be az iskolákba, az órákra és a diákok szervezett szabadidős programjaiba vagy éppen a közművelődés 12-25 éves korosztály által is használt intézményeibe. Távlati célként akár azt is megfogalmazva, hogy a könnyűzene legalább úgy és annyira legyen jelen a közoktatásban és a közművelődésben, mint a képzőművészet, a komolyzene, a sport vagy éppen már sok helyen a népzene.

Ezekre a felvetésekre keresi a választ az NKA Hangfoglaló Program támogatásával megvalósuló fórum, amelyet élőben is közvetítenek a Hangőr Egyesület közösségi felületein. Ha valakinek a dátum nem jó, a panelbeszélgetések visszanézhetők lesznek a poptanitas.blog.hu felületen is, így talán sokak számára egyértelművé válik a Hangőr Egyesület azon szándéka, hogy a fórum révén legalább szakmai körökben témává tegye, miként lehetne több könnyűzene a magyar közoktatásban.

Hogy mire számíthatunk akár élőben, akár streamelve?

  • Az „A zene az kell?" című panelbeszélgetés az ifjúság és a könnyűzene kapcsolatát tárgyalja, amelyet a 100 millió dal a mobilomon – Zenefogyasztási trendek: ki, mit, hol, min, mennyiért? című, a ProArt kutatásaiból kiinduló előadás vezet fel. Nem utolsó sorban amiatt is, hogy felmérések igazolják, az oktatásba fektetett erőforrások lényegében a jövő piacait építik.

  • A második beszélgetés – „Itt állunk a kapui előtt – a Nemzeti Alaptanterv (NAT) teremtette keretek és a zene, a könnyűzene iskolai megjelenésének lehetőségeiről, szabályairól, buktatóiról és kiskapuiról szól majd egy gyakorló iskolaigazgató, az ének-zene pedagógusképzés meghatározó szereplője, a zenetanárok civil szervezetének vezetője és egy alternatív zenei képzőhely képviselőjének részvételével. A panel bevezető előadás "A könnyűzene lehetőségei a magyar közoktatási rendszerben" címmel hangzik majd el.

  • A harmadik blokk ugyancsak a lehetőségek és buktatók számbavételére koncentrál a sokfelé eljutóm, úgynevezett rendhagyó énekórák művelőinek a tapasztalatai alapján. A „Kint is vagyok, bent is vagyok?" című panelt "Az új technológiák befolyása a fiatalok zenefogyasztására" előadás vezeti fel abból kiindulva, hogy az okos eszközök és a rajtuk lévő alkalmazások akár konkurenciái, de akár támogatói is lehetnek az élő és magyar könnyűzene iskolai alkalmazásának.

  • A „Zene nélkül mit ér?" című, a fórum utolsó panelbeszélgetése a zene, a könnyűzene iskolán kívüli alkalmazási lehetőségeit tárgyalja, a különböző zeneterápiáktól kezdve, a hangszeres csapatépítéseken keresztül az egészségügyben történő használatig. A beszélgetést a "Miért zene? – A zene, mint univerzális eszköz a 21. század kihívásai tükrében" című előadás vezeti majd fel október 18-án.
Hangőr Egyesület, Poptanítás munkacsoport, könnyűzene, iskola, oktatás, hangfoglaló, fórum

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek