Mindenki táncol: Párizsban már olimpia szám lesz a break

2020/12/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Azt 2019 májusában írtuk meg, hogy a NOB közgyűlése egyhangúlag támogatta a breaktánc programba kerülését, a sportmászás, a hullámlovaglás és a gördeszkázás mellett. Akkor arról volt szó, hogy a végső döntést 2020 végén hozza meg a szervezet. Meghozták.

Mindenki táncol: olimpia szám lett a break

A break tánc a hetvenes években indult az Amerikai Egyesült Államok-beli nagyvárosokból. Eleinte szelídebb mozdulatokat tartalmazott, de az idő előrehaladtával és a tánc-stílus fejlődésével egyre több akrobatikus elemet, mutatványt tartalmazott. Morgen Hamm a 2008-as olimpián debütált az air flair mozdulattal, amit breakesektől tanult, s amit a Fradi tornásztermében Tóth Zoltán Lászlóék is tanítottak már 2002-ben a tornászoknak. (A breakesek pedig az ollót, a Thomas-kört tanulták a tornászoktól.)

Ma már létezik olyan fitnesz-ág is, ami a breaktáncra épül ’breakness’ néven, aminek elindítója Filkóházi Zoltán, az MBSZ jelenlegi elnöke, nemzetközileg elismert break világbajnok, Enemy Squad frontembere – akikről ma még Majka is énekel a ’Mindenki táncol’ című számában. Tőlük tanult kelet és nyugat akkoriban. 



Most pedig papíron megalakult (az életre hívja a már korábban említett Tóth Zoltán László) és 2021-ben az érdemi munkát is megkezdi a Magyar Breaktánc Szövetség. A szövetség legfőbb célja a fiatalok elkallódásának megakadélyozása a break tánc sokoldalú kultúráján át. Emellett természetesen kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a break tánc 2024-ben debütál majd a párizsi olimpián. Feladatuknak tekintik, hogy támogassák azokat a fiatalokat, akik kihívást éreznek az újdonsült olimpiai sportág kipróbálása iránt.

December elején uyganis hivatalosan is bejelentették, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján olimpiai szám lesz a break tánc, s breaking néven már bekerült a 2024-ben megrendezésre kerülő párizsi olimpia programjába.

A Magyar Breaktánc Szövetség munkájában részt vesz mások mellett Farsang Zoltán világbajnok, Kollár István Steve electric boogie világbajnok és hazai break tánc elindítója, valamint a zenei oldalon Czabán Gábor azaz Dj Revolution Beatbox világbajnok. Mellettük az MBSZ munkáját segíti például az életműdíjjal elismert Bocz Jenő, aki a Pécsett indította el a break táncot 1982-ben Szántó Péterrel, aki az IDO versenyekért felelt és az Enemy Squadot támogatta.

“Minimum 200 új táncost szeretnénk elindítani a meglévők mellett 2021-es évben, ezzel berobbantva a breaknemzedéket” – nyilatkozta az alapító.

Hajrá!.

break tánc, olimpia, Magyar Breaktánc Szövetség

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek