Minek nevezzelek, avagy melyik zenekart hívták eredetileg Wicked Lesternek?

2022/12/31  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Rockbook szemlézett egy oltári jó összeállítást – kicsit irigykedünk, hogy nem nekünk jutott az eszünkbe, hanem az Ultimate Classic Rocknak –: "Így kapta a nevét 100 neves rockelőadó". Párat megmutatunk, benne saját gyűjtésű sztorikat is, a teljes lista pedig a cikk végén.

Fotó: Pexels.com

Hogy visszatérjünk a címben feltett kérdésre:

KISS

Wicked Lesternek hívták magukat, mielőtt rájöttek, hogy valami olyanra van szükségük, ami egy kicsit mainstream kompatibilisebb. Amikor Peter Criss megemlítette, hogy korábban a Lips nevű zenekarban játszott, Paul Stanley-nek beugrott a név, mely végül elvezette őt és társait a szupersztárságig.

Iron Maiden

Az Iron Maident 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, nem sokkal azután, hogy otthagyta a Smilert. Harris a zenekar nevét Alexandre Dumas regényének ’A vasálarcos’ című filmadaptációjához köti. A cím egy hírhedt kínzóeszközre emlékeztette a sötét középkorból: Iron Maidennek hívták azokat a fémkoporsókat, melyek belsejében hegyes szegek voltak, így a koporsóba kerülő áldozat azonnal szörnyethalt.

 

 

Led Zeppelin

Az ő nevük egy szóviccből jön, amelyet egy Jeff Beck-lemez rögzítése során sütött el Keith Moon vagy John Entwistle Jimmy Page-nek és John Paul Jones-nak, miután ők elmesélték, hogy épp egy zenekar alapításán agyalnak. A kifejezés egészen pontosan így hangzik: „it would go over like a lead balloon”, jelentése magyarul az, hogy a dolog érdektelenségbe fulladna. Page-nek két évvel később ez eszébe is jutott, mikor megpróbált nevet kitalálni egy új, Jones, John Bonham és Robert Plant alkotta csapatnak, melyből végül Led Zeppelin lett. 

ZZ Top

A zenekar neve a frontember, Billy Gibbons ötlete volt. A zenekarnak volt egy kis lakása, amelyet koncertplakátokkal borítottak be, és észrevette, hogy sok előadó neve kezdőbetűket használ. Gibbonsnak különösen a B.B. King és a Z.Z. Hill tűnt fel, és arra gondolt, hogy a kettőt "ZZ King"-gé kombinálja, de túlságosan hasonlónak tartotta az eredeti névhez. Aztán úgy gondolta, hogy "King a csúcs", ami a "ZZ Top"-hoz vezetett.

The Doors

William Blake költő 18. századi, a francia forradalmat követő könyve, a ’Menny és a pokol házassága’ először Aldous Huxleyt ihlette arra, hogy egy meszkalinmámoros 1954-es művének a ’The Doors of Perception’ (Az észlelés kapui) címet adja, amit aztán a Gyíkkirály és társai felhasználtak a névválasztásnál.

Elton John

A legendás zenész Reginald Kenneth Dwight néven született 1947-ben a Middlesex megyei Pinnerben. Elton Johnt "Reggie" néven ismerték az első kísérleti kocsmai fellépéseitől egészen a Bernie Taupin dalszövegíróval való karrierfordító találkozóig. Nem sokkal ezután azonban új nevet kezdett használi, amely a Bluesology együttes két korábbi tagja előtt tisztelgett: Elton Dean szaxofonos és Long John Baldry előtt.

 

Foo Fighters

A zenekar a nevét azokról az UFO-król és különböző légi jelenségekről kapta, amelyekről a II. világháborúban a szövetséges repülőgép-pilóták beszámoltak, és amelyeket a "foo fighters" gyűjtőnéven ismertek.

U2

Bono és a többi U2-tag hat lehetséges névvel szerelkeztek fel, mielőtt a "U2" nevet választották volna- Végül azért döntöttek így, mert kétértelmű és szabadon értelmezhető, és mert ez volt az a név, amelyik a legkevésbé nem tetszett nekik...

A végére pár név, elöl a felvett híres, mellette a születési:

  • Lady GaGa – Stefani Joanne Angelina Germanotta
  • Sting – Gordon Matthew Thomas Sumner
  • Madonna – Madonna Louise Ciccone
  • Mick Jagger – Michael Phillip Jagger
  • Marilyn Manson – Brian Hugh Warner
  • Alice Cooper – Vincent Damon Furnier

A cikk forrása

 

zenekarnév, névadás, eredeti név

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek