Mutasd a plakátodat, megmondom, ki vagy!

2021/11/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Mivel magunk is nagy rajongói vagyunk a plakátoknak, rendszeresen beszámolunk a Plakátfiú által szervezett aukciókról, különös tekintettel a zenei témájú falragaszokra.

Mutasd a plakátodat, megmondom, ki vagy!

Az anno úgy volt, hogy ember belépett egy helyiségbe, és azonnal tudta, kivel van dolga: metál vagy techno, japán vagy német, szőke vagy barna, akció vagy vígjáték. Kollégiumi szobák, öltözőszekrények, műhelyek, edzőtermek falait díszítették a plakátok, poszterek, falinaptárak, így jutottunk el a házi áldástól és a hímzett falvédőtől a Lamborghini Countachig vagy Erika Eleniakig.

 A gyűjtőszenvedély a legtöbbünknél idővel elmúlik, és a féltve őrzött kincsekből kacat lesz, hogy aztán egy pincében porosodjon, adok-veszek oldalakon gazdát cseréljen, ne adj isten, a kukában végezze. A digitális korszak beköszöntével soha nem látott mértékben kezdett el áramlani felénk az információ, ugyanakkor ebből egyre kevesebbet kapunk meg papíralapon. A kültéri óriásplakátok, a nyomtatott könyvek és újságok, valamint a művészmozik plakátjai még tartják magukat, de ki tudja, meddig.

Lassan kikopnak az életünkből, mint a bélyegek, a kazetták vagy a lemezek.

Az internet nem felejt – szokták mondani, ami oda felkerült, az ott is marad, de az internetet nem tudjuk kézbe venni, nincs illata, igaz, cserébe naprakész és nem foglal helyet. Legalábbis az otthonunkban. Valamit valamiért. Komoly felnőttként a cellux és a ragasztógyurma már nem jöhetnek szóba, de egy bekeretezett kép igazán jól mutat a falon. Az egyediséget, a személyiségünket tükröző megoldásokat keresve bolyongunk a lakberendezési áruházak útvesztőjében, hogy aztán valami olyat birtokolhassunk, ami ezer meg ezer másik lakás, iroda stb. falát is díszíti.

 A plakát egy hírhordozó, információs felület, amit legtöbbször leszednek, kidobnak, letépnek, átragasztanak, ami elázik, elszakad, elveszik, tönkremegy. A plakát ugyanakkor érték is. Érték, ami nem csak a pillanatról szól, de – szó szerint – hű lenyomata egy korszaknak, megmutatja, hogy egy adott korban mi érdekelte az embereket, vonatkozzon az a művészetre, a politikára, a szabadidős tevékenységekre vagy akár termékekre és szolgáltatásokra. Legyen akármi is a cél, ma már van miből meríteni, ha egy jó állapotban lévő, megfelelően őrzött és tárolt plakátot szeretnénk beszerezni.

A Falra fel! ezt az igényt próbálja kielégíteni hosszú évek óta, ráadásul igen széles spektrumban, mind a korszakot, mind pedig a témát illetően. Az idei a hatodik alkalom és a választék miatt továbbra sincs ok a szégyenkezésre. Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium gondosan ügyeltek arra, hogy az eladásra kínált 150 tétel között a boxmeccstől az eucharisztikus világkongresszuson és rockkoncerten át a klasszikus moziig minden legyen, csak rajtunk áll, hogy az ABBA-t, a Beatlest vagy a Bergendyt választjuk-e. (Helyszín: Atelier Budapest – VIII., Rákóczi út 51.)

 Nem is olyan régen még Ötvös Csöpit néztük a tévében, ahogy két vitorlásverseny között kioszt néhány pofont, kazettás magnón hallgattuk a Guns n’Rosest, hétvégén pedig vidámparkba mentünk, de a lottózás és a macskakiállítás is felmerült, mint opció. Hihetetlenül jó háborús filmek készültek, mint ahogy örök emlék marad a hitchcocki borzongás, Travolta tánca, Belmondo autós üldözései. A lakótelepi lakások szobáit megtöltve, néma csendben néztük VHS-en Chuck Norrist, aki egyetlen tárral képes volt megsemmisíteni egy egész hadsereget. De ne csak kifelé tekintgessünk, büszkeséggel tölt el minket magyarokat, ha olyan filmek kerülnek szóba, mint a Mephisto, Az idő urai, a Szegénylegények vagy a Saul fia, de a Csinibabát is szeretjük.

 A némafilm még távolabbinak tűnik, de a plakátok és a műsorfüzetek megőrizték nekünk ennek a korszaknak a hangulatát és nagy alakjait. Hosszú volt az út Iván Mozsukintól Colin Farrellig, és ahogy változott a mozi, vele együtt változott a filmplakát is. Változott a világ, a politika is, rendszerek jöttek, rendszerek mentek, mindig más volt szabad és más tilos vagy éppen kötelező, az állampárt és a szerveződő ellenzék plakátjai egyaránt képviseltetik magukat.

A plakát minden esetben egy darab a történelem, mert olyan nincs, hogy ne szóljon semmiről és ne szólítson meg senkit.

Jó érzés nézni, birtokolni, időutazni.

A teljesség igénye nélkül néhány érdekes tétel.
Külföldi filmek: A piszkos tizenkettő, Ben Hur, Dűne, Grease, ...és megint dühbe jövünk, Ütközetben eltűnt, Frászkarika, Modern idők, Kaliforniai álom, Római vakáció, Hair, A domb, Borsalino, Hulot Úr nyaral, Két nap az élet, Szenvedély, West Side Story
Magyar filmek: Az idő urai, Szegénylegények, Saul fia, Csinibaba, Mephisto, Az elvarázsolt dollár, Vissza az úton
Rendezvények, események: Papp László – George Aldridge bokszmérkőzés 1963., gyorsasági motorverseny 1982., Eucharisztikus Világkongresszus 1991., Kass János kiállítás 1976., Nemzetközi Kutyakiállítás 1970., Budapesti Nemzetközi Vásár 1935., Nemzetközi Gyermeknap 1977., szamizdat a rendszerváltás idejéből
Társadalmi célú plakátok: tejtermékek fogyasztásának népszerűsítése, elektromos árammal történő világítás és az elektromos árammal működő háztartási gépek használatának népszerűsítése
Reklámplakátok: Multifilter, Malév, Utazó párizsi vidámpark, Ifjúsági Magazin, Lotto sorsolás, Újjáépítési Állami Sorsjáték, Közért, Politoys
Műsorfüzetek: UFA színházak (Corvin, Uránia), Omnia Mozgókép-palota

Falra fel! 6.0 plakátaukciózenei témájú plakátjai itt

Falra fel, plakát, Plakátfiú, aukció

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek