Nem mondható, hogy a kutya sem volt kíváncsi a rendezvényre...

2021/04/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Több száz magyar filmes és zenész folytatott párbeszédet az idei BLEND-en, amelyet a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program hívott életre még 2020-ban. A két iparág szereplőit közös platformra gyűjtő esemény online formában zajlott a szervező intézmények social media felületein.

Fotó: sinco

A szakmai esemény alcíme „ahol a film és a zene találkozik" volt, ennek megfelelően zeneipari- és filmes oldalról is óriási érdeklődés mellett zajlott le a konferenciaprogram és az élő zeneszerzés workshop. A két párhuzamosan futó streamet összesen több mint háromezren nézték, az egy időben jelen lévő nézők száma pedig mindkét csatornán 60 fölött volt. A panelbeszélgetések, interaktív programelemek és az egész napos workshop zenészeket, producereket, filmrendezőket, music supervisorokat, menedzsereket és általános érdeklődőket, zene- és filmrajongókat is vonzott.

A legnépszerűbb programok  – nem meglepő módon – az angol nyelvű panelbeszélgetések voltak, ezeket egy időben átlagosan százan követték. Catherine Grieves (Killing Eve, Trigonometria, Sing Street, Sosem voltál itt) és Nick Angel (Rockhajó, Vaskabátok, Bridget Jones, Holiday) music supervisorokkal Vitáris Iván (Ivan & The Parazol) és Horváth Renátó (BUSH, Banding) beszélgetett.

A legtöbb hozzászólás az Artisjus és a Filmjus tevékenységét, illetve a két szervezet különbségeit tárgyaló beszélgetéshez érkezett, hiszen a két iparág szereplőinek a jogdíjak mértéke és elosztási módja a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos téma. Egy olyan éven vannak túl ugyanis az előadóművészek, amikor a lejelentett élő koncertekből származó jogdíjbevételek gyakorlatilag a nullával váltak egyenlővé.

Egy másik panelbeszélgetésben a rendező és a zeneszerző közötti kommunikációról Weyer Balázs kérdezte Mundruczó Kornélt, akinek új, Pieces of a woman című mozija Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott. Szintén Mundruczó egy korábbi filmje, a Fehér Isten egy jelenete adta a Balázs Ádám vezette egész napos filmzeneszerző workshop alapját. Az emlékezetes jelenetben egy sintértelepről tör ki egy kutyafalka, az intenzív képkockákhoz két fiatal zeneszerző (Hodován Milán és ZSÜD) írt zenét a helyszínen, a nézők pedig egész nap követhették a munkafolyamatot.

 

A BLEND záróeseménye Tímár Péter Moziklip című klasszikus filmjének „vetítése" volt, amelyet a regisztrált résztvevők számára tett ingyenesen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma.


Az online BLEND 2021 teljes programja visszanézhető lesz az NFI és a Hangfoglaló Program YouTube-csatornáján.

BLEND 2021, Hangfoglaló, filmzene, konferencia

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek