Nincs zongora az Unbending Trees egykori énekese szólólemezén

2022/12/14  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Csaknem tíz év után ismét stúdióalbumot készített Hajós Kristóf, ezúttal szólóban. A 2000-es évek végén Angliában is ismertté vált Unbending Trees egykori énekese indie popos anyagának címe Good Morning, Nothingness.

 Fotó: Ben Lambers/Studio Aandacht

Hajós Kristóf két stúdiólemezt készített az Unbending Trees-zel; a Chemically Happy (Is the New Sad) című debütanyag a világhírű Everything But The Girl duóból ismert Ben Watt kiadójánál, a Strange Feeling Recordsnál jelent meg 2008-ban, ezt követte 2013-ban a Meteor. Az Unbending Trees You Are A Lover című dala (amelyet az Everything But The Girl énekesnője, Tracey Thorn feldolgozott), az eredeti kiadás 15. évfordulójára hamarosan megjelenik vinyl kislemezen.

A lemezen szereplő dalok szövegeit Hajós Kristóf írta, a zenék túlnyomó többségének Németh Róbert (ex-Heaven Street Seven) a szerzője – az ő együttesének tagjai hallhatók az albumon. A 2018 óta Amszterdamban élő énekes, szövegíró elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta bezártság idején születtek meg az első közös dalok Németh Róberttel.

"Ismertük egymást korábbról, de kicsit véletlenszerű, hogy elkezdtünk együtt dolgozni. Elküldtem neki a Bitterfly című szöveget, amely egy ideje a fiókomban volt, húsz percre rá jött a válasz az arra írt demóval, ami nagyon tetszett".

A projekt 2021-ben több kislemez-dallal jelentkezett (Dancing to Sirens, Bitterfly, Xanadu); a Love Is Cancelled című számot a BBC is játszotta. Az indie popos, csilingelő gitáros zene eltér attól a visszafogott, szomorkás akusztikus downtempótól, amelyet Hajós Kristóf a zongoraművész Havasi Balázzsal közös Unbending Trees-zel játszott.

"Alapvető különbség, hogy most nincs zongora. Robi hozta saját zenei világát, eleinte minden hangszert ő játszott fel, aztán csatlakoztak mások is; a stílust az interneten keresztül finomítottuk egymáshoz. Robi gitározott, billentyűs hangszereken játszott és producerkedett, Kalmár Tibor basszusgitározott, Martinkó Tamás gitározott, Michael Zwecker dobolt, Lázár Domokos volt a hangmérnök" – mesélte az énekes.

Kitért arra, hogy a lemez dalszövegei egy elég kerek érzelmi spektrumot fednek le. Vannak pozitív, életigenlő dalok, például a Bocskor Bíborkával közösen előadott Your Name Is the Night vagy a címadó Good Morning, Nothingness.


A Klinik kiadó gondozásában digitális platformokon megjelent (és CD-re is tervezett) albumra felkerült egy régi Unbending Trees-szám, a Winchester Geese, amelynek zenéjét régi csapata basszusgitárosa, Honyecz Ferenc írta. Az új változatban Gábor Andor ütőhangszeres is hallható, aki szintén tagja volt az Unbending Trees-nek.

A címadó dalban közreműködött a holland kísérleti művész, Stefan Breuer (The World of Dust), a lemezt záró Congratulations-ben a brazil énekes-dalszerző, Bemti hallható, a Love Is Cancelled-ben Tóth Áron basszusgitározik. A dalok felét Tövisházi Ambrus (Erik Sumo) keverte, akivel Hajós Kristóf korábban The Gomb néven duóban is dolgozott együtt.

Mint az énekes elmondta, egyelőre nem tervez magyarországi koncerteket, kint viszont lesz néhány akusztikus jellegű fellépés, egy nemzetközi összetételű csapat közreműködésével. Az énekes rendszeresen ír szövegeket a Péterfy Bori & Love Band számára, tavaly dolgozott a Carbonfoolsszal, és szerepel két szövege Németh Róbert új szólólemezén, a Vihar után az ég-en is.

Hajós Kristóf, Unbending Trees, Németh Róbert

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek