Könyvet írt a HS7 és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosa, Németh Róbert

2021/12/16  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

Nem mindennapinak is nevezhetnénk, hogy a zenész regényírásba kezdett, de írásai, lemezei már korábban is ebbe az irányba mutattak, így ezen az úton az első megálló, debütáló szépirodalmi munkája, a Nem vagyok itt végül is nem meglepő fordulatot jelent.

A fotón a saját példányunk – az utazási miatt kicsit viharvert :)

Az 1972-ben született Németh Róbertet eddig leginkább újságíró-szerkesztőként (plusz Wanted podcast), a mára már feloszlott Heaven Street Seven és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosaként, vagy mostanában szóló előadó-dalszerzőként ismerhetjük. Írói oldalával most ismerkedtünk meg, de ha rákeresel a FB-on, a "Németh Róbert írói oldala" profil NEM hozzá tartozik :)

Létezik olyan elbeszélés, amiben Thom Yorke, Szájer József, Vacláv Havel, Torgyán József, Orbán Viktor, Iggy Pop és egy holland sírásó váltják egymást a színen? Milyen az, amikor egy regény kulisszája többek közt a Parlament, egy prágai stadion, Amszterdam hátsó utcái, a német autópályák, Budapest kültelki futballpályái, egy online lap szerkesztősége, a Tilos az Á és egy késő Kádár-kori lakótelep? Hogyan karol egymásba a pornóvideó és a magnókazetta, a Commodore 64 és a Facebook, a bőrlabda és a gombfoci, a Rolling Stones és a Cure, az Európa Kiadó, az Andersen és a Kispál és a Borz? Ki ismer magára egy bonyolult kelet-közép-európai családtörténetben és az abból elágazó magánügyekben, amiknek egyszerre része Trianon, a holokauszt, a Kádár-kor, a rendszerváltás és az elmúlt harminc év? És rázós érzelmi kérdésekben? Volt, hogy megállt az idő? Kezdte már újra?

A regény felvillanások sorozata, különös generációs puzzle, személyes, történelmi és kulturális momentumok, sorsfordítók szövedéke. A nagy tanulságok nélküli történet a világnak csak ezen a táján történhetett meg, ugyanakkor a lakótelepi gyerekkortól kezdve a stoppoláson át a jó öreg midlife crisis-ig sok mindenkinek ismerősek lehetnek a szerző életének epizódjai. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik érzik a (hetvenes-)nyolcvanas évek irodalmi megörökítésének hiányát, akik szeretnének nyomtatásban olyasmiket viszontlátni, mint az említett időszakok kultikus helyei, figurái, előadói. Néha az az érzése az embernek, hogy az egész korszakot csak álmodta, de ha jön egy ilyen könyv, akkor felsejlik annak a lehetősége, hogy hátha mégsem. Kiváló karácsonyi ajándék a hasonlóan érzőknek...

Német Róbert amúgy éppen holnap (péntek) ad koncertet a Gödörben, s tekintve a dátumot (12.17.), érthető a "drámai" felvezetés a koncert eseményénél: "első és utolsó 2021-es budapesti klubkoncertje".

A könyvét egyébként a Noran Libro adta ki, szerkesztője pedig az a Szarka Károly, aki annak idején a Koncert.hu-nak is írt anyagokat – az ő ígérete szerint ezen a Gödör-beli koncerten is megvásárolható lesz a Nem vagyok itt, de ha valaki már letette a papíralapú könyveket, a MultimediaPlázában már kapható az e-book is. Amúgy Szarka Károlynak is megjelent könyve, "Nem az én hibám" címmel. Mindkét kiadványt olvastuk, szívből ajánljuk! Tekintve, hogy a Koncert.hu másik külsős munkatársának, Görögh Atusnak is könyve jelenik meg tavasszal, nem állunk rosszul, ami a könyvekhez való kapcsolódásunkat illeti :)

 

 

 

 

 

 

Németh Róbert, Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek