Petula Clark nem túl boldog attól, hogy a nashville-i merénylő az ő számát játszotta a robbantás előtt

2020/12/30  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A robbanásnak szerencsére csak egyetlen halálos áldozata volt, maga a merénylő, "köszönhetően" annak, hogy egy hangfelvételt játszott le a lakóautójából, ami arra figyelmeztetett, hogy tizenöt perc múlva pokolgép fog robbanni. A beszámolók szerint a szöveg mellett zene is – a Downtown – szólt a detonáció előtt.

Fotó: Petula Clark/FB

"A sok ezer dal közül miért pont ezt...?" – tette fel a kérdést közösségi oldalán a '64-es sláger előadója, Petula Clark, Franciaországban élő angol énekesnő, színésznő.

Ami magát a dalt illeti, először nem is nagyon tetszett Clarknak. A zeneszerző, Tony Hatch megmutatott pár dallamrészletet belőle az énekesnőnek, de azt különösebben nem izgatta fel, mindenesetre azt mondta Hatch-nek, ha ír hozzá egy jó szöveget, akkor talán felteszi a következő albumára... Sem Clark, aki éppen Kanadában lépett fel, amikor a dalt először lejátszották a rádióban, sem Hatch nem látta előre, hogy a dal milyen hatással lesz a karrierjükre...
Az 1964 végén négy nyelven megjelent Downtown sikert aratott Nagy-Britanniában, Franciaországban (angol és francia nyelven egyaránt), Hollandiában, Németországban, Ausztráliában, Olaszországban, valamint Rodéziában, Japánban és Indiában. Londonban tett látogatása során Joe Smith, a Warner Bros. ügyvezetője meghallotta a dalt, és legott megszerezte az USA-beli jogait. A Downtown 1965 januárjában a slágerlisták csúcsán volt, és 3 millió példányt adtak el belőle az Egyesült Államokban. Grammyvel is elismerték, és Petula Clark a Dowtown révén bejutott  Grammy Hírességek Csarnokába.

A sors fintora, hogy a merénylőt is Warnernek hívták...

Az énekesnő az 1964-es sláger kezdő soraira hivatkozott, és azt mondta:

"Talán valaki mást is beleérthet ezekbe a szavakba* – lelkiállapotától függően. Lehetséges.

Mindazonáltal nem örült annak, hogy slágerét egy ilyen erőszakos cselekedethez kapcsolták hozzá, és azt üzente a Nashville-ben élőknek:

"Szeretném áölelni Nashville-t  – ölellek mindnyájatokat –, és szeretetetben, boldogságban, egészségben gazdag új évet kívánok."

via NME

*"When you're alone and life is making you lonely
You can always go - downtown.
When you've got worries all the noise and the hurry
Seems to help I know downtown.
Just listen to the music of the traffic in the city
Linger on the sidewalk where the neon signs are pretty
How can you lose?"

 

 

 

 

 

 

 

Nashville

 

 

Szólj hozzá!


SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel ünnepli meg Szeged napját

SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel...

A SZIN kedvezményes belépőkkel ünnepli Szeged Napját. A jeles dátumra utalva 521 igen kedvezményes SZIN-bérlet várja majd gazdáját, de...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az országos Beatles találkozót. Az esemény június 16-án lesz az óbudai Kobuci Kertben, a találkozó fővédnöke pedig az a Nick Wass, akinek vezetésével idén Angliában megtalálták Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját.

Énekesnők a nagyvilágból, avagy Palya Bea görög selyme

Palya Bea müpás koncertsorozatának alkalmain 2015 óta elbűvölőbbnél elbűvölőbb énekeseket láthattunk és láthatunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Idén a görög apától és francia anyától származó, párizsi Dafne Kritharas lesz a magyar énekes vendége.
Új koncertek