Pink Floyd: a dobos megengedte, hogy kiadják a lemezeit

2018/09/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Roger Waters és David Gilmour aktuális sikerein felbuzdulva újra aktivizálta magát Nick Mason, a Pink Floyd harmadik tagja is. A legendás brit rockzenekar dobosának újra megjelentek korábbi szólólemezei

Pink Floyd: a dobos megengedte, hogy kiadják a lemezeit

Nick Mason az 1965-ben alakult és gyakorlatilag 1994 óta inaktív Pink Floyd egyetlen tagja, aki a csapat valamennyi lemezfelvételén és koncertjén játszott. Az immáron 74 éves (!!!) dobos éppen korai Pink Floyd-számokkal turnézik egy supergrouppal. Nincs könnyű helyzetben, ha a szólókarrierjéről van szó, nyilván nem említhető egy lapon az énekes-szerző Watersével és Gilmouréval,

DE: a nyolcvanas években készült albumai azonban érdekes rocklemezek.

Ezeket adták ki most összegyűjtve. Az Unattended Luggage (Nem várt csomag) címet kapott kiadványba Mason három lemezét csomagolták be. CD-n és vinylen egyaránt több mint húsz év után újra elérhető korong a Nick Mason's Fictitious Sports (eredetileg 1981-ben jelent meg), a Profiles (1985) és a White of Eye (1987).

A dobos első szólóanyaga, a Nick Mason's Fictitous Sports a Pink Floyd fénykorának utolsó időszakában készült. Valamennyi dalát Carla Bley amerikai dzsessz szerző, zongorista írta, a számokat a Soft Machine énekese, Robert Wyatt énekelte fel.

A Profiles Nick Mason és a 10cc-ből ismert gitáros, Rick Fenn közös albuma, amely szinte teljes egészében instrumentális anyag, viszont az egyik kakukktojást, a Lie for a Lie-t David Gilmour és Maggie Reilly énekli együtt (utóbbi Mike Oldfield Moonlight Shadow-jának előadásával lett világhírű).

A Mason-doboz harmadik darabja egy filmzene, amely A White of the Eye című thrillerhez készült, szintén Rick Fenn-nel együttműködésben.


Az újramaszterelt lemezek piacra kerülésével párhuzamosan Nick Mason csaknem negyedszázad után újra koncertezni kezdett.(Roger Waters és David Gilmour már hosszú évek óta nagy sikerrel járja a világot Pink Floyd-dalokra épülő műsorával. A Floyd negyedik tagja, a billentyűs Richard Wright éppen tíz évvel ezelőtt hunyt el.)

Mason egy supergroupot állított össze: a Nick Mason's Saucerful of Secretsben Gary Kemp (Spandau Ballet) és Lee Harris (Blockheads) gitározik és énekel, a Pink Floyd utolsó turnézenekarában is szerepelt Guy Pratt basszusgitározik, a neves zenei producer, dalszerző Dom Beken pedig billentyűs hangszereken játszik. Az elsősorban a Pink Floyd korai, 1967 és 1972 közötti időszakából válogató csapat már tavasszal adott néhány klubkoncertet, szeptember közepén 21 állomásos turnéra indult, és már 2019 tavaszára is vannak lekötött fellépéseik.


 

Roger Waters, Pink Floyd, David Gilmour, Nick Mason, Nick Mason's Saucerful of Secrets

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek