Szécsi Pál 80

Szenes Iván idén lenne 100 éves

2024/02/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Talán nincs is a járókelők között, aki ne tudná folytatni sorait...Több mint 2000 dal, 200 színdarab, tucatnyi film, számos nagy sikerű televíziós műsor fűződik Szenes Iván nevéhez, aki idén lenne 100 éves.

 Szenes Iván idén lenne 100 éves

A „Mindenkinek van egy álma” lemezéből több mint egymillió példány kelt el. Ő nyerte a hazai Táncdalfesztiválokon a legtöbb első díjat, megkapta a legjobb szövegíró elismerést, és elnyerte a közönségdíjat is, de nemzetközi fesztiválokat is nyert. Életműve rendkívül sokoldalú: komoly költőnek indult, a legtöbb magyar zenés darab szövegét is neki köszönhetjük. Színházi dramaturgként, zeneszerzőként és dalköltőként is bizonyított.

Szenes Iván kiemelkedő, példaértékű és vitathatatlan örökségét immár 14. éve a dalköltő lánya, Szenes Andrea gondozza, küldetésének tekinti a Szenes-hagyomány ápolását.

2024-et Szenes Andrea és a Szenes Alapítvány „Szenes Iván 100” emlékévnek nyilvánította, mely során különleges programsorozattal készül.

A Szenes-dinasztia házából indult útjára sok sláger, kasszasiker, karrier. Egy korszak kultúrtörténete elevenedik meg a 2024. április 25-én Szenes Iván születésnapján megnyíló Slágermúzeumban. A tervek szerint a tárlatvezetést Bodrogi Gyula és Szenes Andrea tartják majd.

A házban még áll a zongora, melyen Lehár Ferenc és Kálmán Imre játszott. Itt lapul az az ezüst cigarettatárca, amin Kálmán Imre írt Szenes Andornak, akivel együtt szerezték a ma már hungarikumnak számító operetteket. Itt láthatjuk többek között a Táncdalfesztivál nagydíját, a legjobb szövegírói díjat, valamint Szenes Iván 100 db kukkerét is, amelyekkel lóversenyre járt és mindig újat vett, miután vesztett valamelyikkel…

A Szenes slágereket olyan kiemelkedő Kossuth díjas művészek szólaltatták meg, mint Törőcsik Mari, Honthy Hanna, Latinovits Zoltán, Latabár Kálmán, Ruttkai Éva, Balázs Fecó, Balázs Péter és Bodrogi Gyula. Így van ez ma is a Szenes Andrea által szervezett több mint 10.000 fős koncerteken és a Duna TV műsoraiban Ez is bizonyítja, hogy Szenes Iván slágerei ténylegesen a legjobban bizonyítottak az adott művészeti ágban, alkotásai közismertek és a szakmabeliek is a legkiemelkedőbbek közé sorolják a feledhetetlen dalkölteményeket.

Ebben az évben annyiban lesznek még különlegesebbek ezek a koncertek, hogy a slágerek mellett jobban felölelik Szenes Iván életművét, színházi és filmes munkásságát is. A tavaszi születésnapi koncertjére Lakitelken, az új Kárpátia központban kerül sor, ahová Szenes Iván mindig örömmel látogatott. Tiszteletére a helyszínen egy padot is avatnak majd. Természetesen Győrben is lesz koncert az idén is a jól ismert Szenes Iván parkban, ahol Szenes Iván sokáig dramaturgként tevékenykedett.

Ősszel pedig sor kerül a szokásos budapesti nagykoncertre a Szenes Iván téren. Ez az egyetlen olyan koncert a világon, amely ott tudott megvalósulni, ahol maguk a slágerek születtek.

 

Szenes Iván

 

 

Szólj hozzá!


SBB: Kinek mond valamit ez a három betű?

SBB: Kinek mond valamit ez a három betű?

Aki a progrock szerelmese, annak biztosan! A legendás lengyel progresszív rock zenekar október 17-én a fővárosi Erkel Színházban lép fel.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A folyóban sziget, a szigeten tó: igazi klasszikus elektropoposan a Margitszigeti Színházban

A hattyúk tava címmel kortárs balettprodukció látható július 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Ballet Preljocaj előadásában.

Ha VIP-es vagy, fiam, egy szép napon ez mind a tiéd lesz

Tegnap számoltunk be, hogy a a hazai partybrand-ek közül kik érkeznek majd Zamárdiba, ma az idei VIP helyszínekről és szolgáltatásaikról mesélünk, bár a fesztivál szlogenje szerint a Soundon mindenki VIP. De azért mindig vannak eggyel vipebbek...
Új koncertek