Szólóalbummal jelentkezett Giret Gábor Gijo basszusgitáros

2021/12/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A zenész, aki az elmúlt 25 évben számos formációban megfordult, ismert zenészkollégái közreműködésével "Gijo" címmel jelentetett meg saját anyagot.

Fotó: Fényes Gábor

"1988-ban egy amatőr zenekarból hívtak az R-Góba játszani, itt kisebb-nagyobb megszakításokkal négy évig szerepeltem. Azt nem tartom számon, hány zenekarban voltam tag, és hányban működtem közre különböző projektekben, de nem kevés volt belőlük" – mondta az 55 éves Giret Gábor az MTI-nek.

Hát, lássuk:

Zenélt a Jamie & Robi produkcióban, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandben, a Kretensben, az Azok a Fiúkban, a Kowalsky meg a Vegában, a Trampsben, a Pénz együttesben, a hiperkarmában és a Jambalayában.

Jelenleg Jamie Winchester zenekarában, Frenk együttesében, a Satöbbiben és a Bonus Track Bandben játszik. Basszusgitárjátéka hallható mások mellett Lerch István, Roy & Ádám, St. Martin, a Cotton Club Singers, Anita, Keresztes Ildikó, Kálloy Molnár Péter és Mátyás Attila albumain is.

"Régóta írok dalokat, de ezeket eddig a fiókba raktam. A Gijo című lemezen szereplő legrégebbi szám a Morning Mist, azt még 1998-ban szereztem. Volt egy táblázatom, ahová beírogattam, melyik dalomhoz kit szeretnék elhívni zenélni. Aztán Kaszás Péter, a Djabe dobosa azt mondta, szívesen feljátssza az egyik számomat, majd így tett még kettővel. Jöttek a többiek is, közben egy pályázaton pénzt nyertünk a kiadásra" – idézte fel Gijo.

A zenész a korongon nemcsak basszusgitáron, hanem gitáron is játszik, Kaszás Péter mellett Borlai Gergő, Gyenge Lajos és Kottler Ákos dobol, ott volt a felvételeken mások mellett Zsemlye Sándor és Dennert Árpád (szaxofon), Farkas Péter, Galambos Zoltán és Nemes Zoltán (billentyűk), Tar Gergő (ütőhangszerek), Hrutka Róbert, Vastag Gábor, Hudák Imre és Kormos János (gitár).

"Sok instrukciót Gergő sem kapott a dalocskával kapcsolatban. Meghallgatta a demot, elolvasta a címét és eldobolgatta. Mosolygós fejfájást okozva ezzel sokmindenkinek" – írta a zenész a FB-on.

"Szűk 20 éve téma Gábor szólólemeze, ami nemrég végre el is készült és a napokban jelent meg. Azt hiszem megérte várni, nagyon izgalmas és változatos anyag. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy az egyik dalban felkért zongorázni. Minden igyekezetem ellenére sem sikerült elrontanom, annyira jól gitározik benne" – posztolta Farkas Péter.

"Amikor a Rómain álltunk a buszmegállóban alig 20 évesen, nem gondoltuk volna, hogy ennyire sokat adhat és ilyen messze vihet minket a zene. A mi rövid, korai együtt zenélésünk azért arra jó volt, hogy a később sok sikert elérő SIESTA zenekart is megalapíthattuk... Ez a lemez magában hordozza minden részletét annak, amiért valaki szeret zenélni. Benne van a napfelkelte, a nehéz reggelek, a húzós hétköznapok és benne van minden, ami emberi. De ha csak a zenészek névsorát végig olvassuk, már az is megalapozza ezt a rendkívül alkotás" – komentálta a lemezmegjelenést Hudák Imre.

Az anyag színes zenei világot hoz, a dalok között a dzsessz, a blues, a rock és a fúziós műfajba sorolható darabok is vannak.

"Mindenféle zenét szeretek az AC/DC-től Chick Coreán és John McLaughlinon át a Red Hot Chili Peppersig. Egy a fontos, hogy a dolog hiteles legyen. A hazai basszusgitárosok közül Román Pétert, Dandó Pétert és Tóth Tamást csodáltam" – tette hozzá Giret Gábor.

A lemezt Jamie Winchester keverte, a CD az Eastern Deluxe Productions gondozásában jelent meg.

Ilyenkor, a cikk végén mindig jelezzük a bemutató időpontját, de a zenész tájékoztatása szerint a szólólemez élő bemutatása egyelőre még csak terv. Addig sem tétlenkedik,  ő a zenei rendezője a Váróterem című Cseh Tamás-emlékelőadásnak, amelyet legközelebb 2022. január 22-én a Budapest Kongresszusi Központban ad elő színművészek közreműködésével a Bonus Track Band.

Giret Gábor, szólóalbum, Bonus Track Band, Borlai Gergő, Hrutka Róbert

 

 

Szólj hozzá!


Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Május 17-én zár a Mai Dal szervezésében létrejött mesterkurzus-sorozat, amely azt vállalta, hogy hat alkalommal hat különböző releváns...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Havasi, Edda, Follow the Flow, Demjén Ferenc az ingyenes Vál-Völgyi Zsúron

Június első hétvégéjén tartják a 6. Vál-völgyi Zsúrt az Alcsúti Arborétumban. Az első pillantásra is magas költségvetésű ingyenes rendezvényen koncertek, gasztrobemutatók, gyerekprogramok, sportesemények várják az odalátogató családokat. Mindkét napon koncertek is lesznek, népszerű fellépőkkel.

Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.
Új koncertek
Ecce Gratum IV./2.
Cherry koncert
Cherry koncert
Budapest 
Kovács Kati...
Kovács Kati...
Veszprém 
Koncz Zsuzsa koncert
Koncz Zsuzsa koncert
Székesfehérvár 
Trio Sideris
Trio Sideris
Budapest 
ORGONAKONCERT
ORGONAKONCERT
Kaposvár