Szólóalbummal jelentkezett Giret Gábor Gijo basszusgitáros

2021/12/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A zenész, aki az elmúlt 25 évben számos formációban megfordult, ismert zenészkollégái közreműködésével "Gijo" címmel jelentetett meg saját anyagot.

Fotó: Fényes Gábor

"1988-ban egy amatőr zenekarból hívtak az R-Góba játszani, itt kisebb-nagyobb megszakításokkal négy évig szerepeltem. Azt nem tartom számon, hány zenekarban voltam tag, és hányban működtem közre különböző projektekben, de nem kevés volt belőlük" – mondta az 55 éves Giret Gábor az MTI-nek.

Hát, lássuk:

Zenélt a Jamie & Robi produkcióban, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandben, a Kretensben, az Azok a Fiúkban, a Kowalsky meg a Vegában, a Trampsben, a Pénz együttesben, a hiperkarmában és a Jambalayában.

Jelenleg Jamie Winchester zenekarában, Frenk együttesében, a Satöbbiben és a Bonus Track Bandben játszik. Basszusgitárjátéka hallható mások mellett Lerch István, Roy & Ádám, St. Martin, a Cotton Club Singers, Anita, Keresztes Ildikó, Kálloy Molnár Péter és Mátyás Attila albumain is.

"Régóta írok dalokat, de ezeket eddig a fiókba raktam. A Gijo című lemezen szereplő legrégebbi szám a Morning Mist, azt még 1998-ban szereztem. Volt egy táblázatom, ahová beírogattam, melyik dalomhoz kit szeretnék elhívni zenélni. Aztán Kaszás Péter, a Djabe dobosa azt mondta, szívesen feljátssza az egyik számomat, majd így tett még kettővel. Jöttek a többiek is, közben egy pályázaton pénzt nyertünk a kiadásra" – idézte fel Gijo.

A zenész a korongon nemcsak basszusgitáron, hanem gitáron is játszik, Kaszás Péter mellett Borlai Gergő, Gyenge Lajos és Kottler Ákos dobol, ott volt a felvételeken mások mellett Zsemlye Sándor és Dennert Árpád (szaxofon), Farkas Péter, Galambos Zoltán és Nemes Zoltán (billentyűk), Tar Gergő (ütőhangszerek), Hrutka Róbert, Vastag Gábor, Hudák Imre és Kormos János (gitár).

"Sok instrukciót Gergő sem kapott a dalocskával kapcsolatban. Meghallgatta a demot, elolvasta a címét és eldobolgatta. Mosolygós fejfájást okozva ezzel sokmindenkinek" – írta a zenész a FB-on.

"Szűk 20 éve téma Gábor szólólemeze, ami nemrég végre el is készült és a napokban jelent meg. Azt hiszem megérte várni, nagyon izgalmas és változatos anyag. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy az egyik dalban felkért zongorázni. Minden igyekezetem ellenére sem sikerült elrontanom, annyira jól gitározik benne" – posztolta Farkas Péter.

"Amikor a Rómain álltunk a buszmegállóban alig 20 évesen, nem gondoltuk volna, hogy ennyire sokat adhat és ilyen messze vihet minket a zene. A mi rövid, korai együtt zenélésünk azért arra jó volt, hogy a később sok sikert elérő SIESTA zenekart is megalapíthattuk... Ez a lemez magában hordozza minden részletét annak, amiért valaki szeret zenélni. Benne van a napfelkelte, a nehéz reggelek, a húzós hétköznapok és benne van minden, ami emberi. De ha csak a zenészek névsorát végig olvassuk, már az is megalapozza ezt a rendkívül alkotás" – komentálta a lemezmegjelenést Hudák Imre.

Az anyag színes zenei világot hoz, a dalok között a dzsessz, a blues, a rock és a fúziós műfajba sorolható darabok is vannak.

"Mindenféle zenét szeretek az AC/DC-től Chick Coreán és John McLaughlinon át a Red Hot Chili Peppersig. Egy a fontos, hogy a dolog hiteles legyen. A hazai basszusgitárosok közül Román Pétert, Dandó Pétert és Tóth Tamást csodáltam" – tette hozzá Giret Gábor.

A lemezt Jamie Winchester keverte, a CD az Eastern Deluxe Productions gondozásában jelent meg.

Ilyenkor, a cikk végén mindig jelezzük a bemutató időpontját, de a zenész tájékoztatása szerint a szólólemez élő bemutatása egyelőre még csak terv. Addig sem tétlenkedik,  ő a zenei rendezője a Váróterem című Cseh Tamás-emlékelőadásnak, amelyet legközelebb 2022. január 22-én a Budapest Kongresszusi Központban ad elő színművészek közreműködésével a Bonus Track Band.

Giret Gábor, szólóalbum, Bonus Track Band, Borlai Gergő, Hrutka Róbert

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek