Szomorú vasárnap: meghalt DJ Palotai – a partik Apuja

2023/11/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Még a Depeche Mode tagjai is lementek a rakpartra meghallgatni, ahogy Palotai Zsolt játszik... Tegnap kapta volna meg a Főváros Pro Cultura Urbis díját, de már nem tudta átvenni. Palotai Zsolt 62 éves volt – immáron örökéletű.

Szomorú vasárnap: meghalt DJ Palotai – a partik Apuja

Ha egy magyar DJ-t kell mondani, sokan az ő nevét mondaná(n)k. A hazai progresszív elektronikus tánczenei kultúra talán legfontosabb alakja volt, sok DJ az ő köpönyegéből bújt elő. Több generáció is nevelkedett a zenéin, akár hallgatóként, akár alkotóként – írja a Józsefvárosi újság.

Azért ezt a forrást választottuk, mert a győri származású Palotai Zsolt ezer szállal kötődött kerülethez. A Tilos az Á-ban indult karrierje, ahol eredetileg pultos volt, majd ő lett a művészeti vezetője a helynek, ő felelt a jó zenékért, ami lehetett acid, jazz, punk, népzene – egészen páratlan szélességű zenei palettáról játszott akkoriban, és a Tilos Rádió megalapításakor ő tette naggyá a rádiót zeneileg. Akkor váltott az elektronikus zenére, amikor a Tilostól elvették a frekvenciát 1993-ban.

Az utána érkező DJ-k mind tőle tanulták el a fortélyokat. Jó ízlésű, csendes és alázatos figura volt, aki a korral sem szürkült bele a szcénába, sokszor újult meg, és sosem állt le az új zenék és műfajok megismerésével és megismertetésével.

Mielőtt a DJ-karrierbe belevágott, a Testnevelési Főiskolára járt, édesapja – Palotai Károly – nemzetközileg elismert futballbíró és olimpiai bajnok labdarúgó volt öt éve hunyt el. Fia sem kevésbé edzett, hiszen sportértékű az a teljesítmény, amit a partikon nyújtott: volt, hogy 10-12 órán át zenélt. Józsefvárosban az egykori Corvintetőn voltak Rewind bulijai, amik eredetileg a Trafóból indultak el, de sokat játszott az egykori ferencvárosi Kultiplexben is – ezekből a helyekből már csak a Trafó maradt meg...

A népszerű lemezlovast épp halála napján tüntették ki Budapest 150. születésnapján Pro Cultura Urbis-díjjal, az ünnepélyes átadó viszont Zsolt betegség miatt már nem tudott részt venni.

"Kösz a beateket, Zsolt. Hiányozni fogsz" – búcsúzik a lemezlovastól a szerző, Pálinkás János.

A FB-on ezekkel a szavakkal búcsúznak tőle, ami taléán körvonalazza azok számára a személyiségét, akik nem ismerték:

"Filozófus volt, mindig úgy éreztem. A béke szigete az őrületben. Csodálatos nyugalommal segítette a fiatalokat.... jó volt vele dolgozni. Részvétem a családnak és a kollégáknak.  Végtelen energiája velünk marad...".

"Most már nem fog Kossuth-díjat kapni...
Számomra ő volt A DJ. Emlékére nézzétek meg ezt a filmet róla."
"Emlékszem, jó húsz éve, a palicsi etno kampos bulik egyikén találkoztam vele először. Már mindenki kereste, mert lassan kezdenie kellett a szettet. Kocsikáztunk, szétnéztünk a tőzegben, beszélgettünk a Tiszáról, a Tilosról, majd két órát eldumálgattunk az erdőben egy végeláthatatlan cigi mellett. Mesélt a 90-es évek underground bulijairól, a funktól a dnb-ig, a generációs különbségekről... Azt mondta, az apám lehetne... Kicsit mindannyiunk apja is volt. Ég veled..."
"Viszlát, Papa, köszönök mindent. El sem tudom mondani, hogy mennyi mindent kaptam tőled. Senki más nem volt akkora hatással a zeneszeretetem formálódására, mint Te. Értelmet adtál fiatalkorom hedonista száguldásának és alapot a spirituális "én-keresésemnek" a zene által, illetve célt, hogy kivejezzem magam a zene által..."
Utolsó interjúját – amiről még nem is sejtettük, hogy az lesz az utolsó – az RTL Klubnak adta, a FB-on mi is megosztottuk. Nagyon komoly és nagyon keserű dolgokat fogalmazott meg a kérdésekre válaszolva.

"Akkor bízol benne, hogy visszatérsz?

Nem nagyon hiszem ezt, hiszen a lányomék generációja volt az utolsó, akik még láttak színpadon. Úgyhogy a fiatalok nem tudják, ki vagyok, és nincs is sok esély, hogy megtudják."

DJ Palotai most már nem tér vissza, de, kedves fiatalok, jegyezzétek meg ezt a nevet.

Nyugodjék békében.

Fotó: Dublic/FB

 

Palotai Zsolt, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Nevezz meg negyven magyar slágert!

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)

Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.
Új koncertek