Tudjuk, mit csináltál a karantén alatt...

2022/01/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

2020. emberemlékezet óta a hangszergyártók- és kereskedők legjobb éve volt, amit az előzetes várakozások szerint 2021. még felül is múlhat!

Fotó: Pixabay

A tavaly márciusban kirobbant koronavírus-járvány számos szektort térdre kényszerített, hiszen a bevezetett intézkedések miatt jóval korlátozottabbak voltak a lehetőségeink, és az emberek jelentős része óvatosságból is kevesebbet mozdult ki az otthonából, változtatott a szokásain. A kialakult helyzetnek viszont voltak nagy nyertesei is. Ebbe a kategóriába tartoztak a hangszergyártók és hangszerkereskedők is, akik tavaly után idén is rekordforgalmat könyvelhetnek majd el.

Csámpai Károly, a 32 éve indult és azóta is családi vállalkozásban működő hangszeraruhaz.hu tulajdonosa a pandémia idején naplót kezdett el vezetni arról, hogy milyen hangszerek, hangtechnikai eszközök iránt élénkült meg a kereslet, az eredmények pedig magukért beszélnek. Elmondta, szinte minden termékkategóriában emelkedést tapasztaltak tavaly 2019-hez képest, de a leglátványosabb növekedés a gitárok esetében volt.

„2020 a stúdiótechnikában is erősödést hozott, amit nemcsak a zenészek kerestek, akik otthon szerették volna játékukat rögzíteni, hanem a podcasterek, youtuberek és marketingesek is, akiknek szintén több szabadidejük maradt felvételeket készíteni” – magyarázta a Mezzoforte vezetője.

Ezzel kapcsolatban elmondta, az emberek egyszerűen hazavitték a zenélést, sokan vásároltak például halk, elektromos dobfelszerelést, elektromos zongorát a kijárási tilalom idején. Tisztán látszik továbbá, hogy a bezártságban az emberek egy része új hobbit keresett, megváltoztak a szokásaik – és ezért elkezdtek zenélni, ez segítette át őket a példátlanul nehéz időszakon.

„Mivel bezártak a klubok, nem lehetett fesztiválokat rendezni, sorra maradtak el a koncertek, a hangtechnika és hangosítás iránti érdeklődés is egyenesen arányosan csökkent. Ugyan az 5 százalékos visszaesés nem tűnik jelentősnek a számok tükrében, de ha azt nézzük, hogy maga az iparág 45 százalékot nőtt egy év alatt, akkor már érzékelhető az eltérés” – mutatott rá.

Az első online magyar hangszerbolt vezetője megjegyezte, a hangrögzítés sokaknak lett fontos, megszaporodtak az otthoni hangstúdiók és az online videomeetinghez is fontos volt a jobb hangminőség, illetve a hitelesség, professzionalizmust sugalló, jó minőségben megszólaló és mutatós eszközök használata.

Az eredményeket összegezve elmondta, a hangszergyártóknak és -kereskedőknek a legjobb éve volt a tavalyi, a hangszeraruhaz.hu 30 százalékot nőtt, amire 2021-ben sikerült még körülbelül 8 százalékot ráhúzni, bár mivel a termékek ára kb. ugyanennyit nőtt, ez nem annyira növekedést jelöl, mint inkább a 2020-as év forgalmának a megismétlését, korrigálva az áremelkedéssel.

Mi lesz 2022-ben?

A járvány ezzel együtt óriási áruhiányt és áremelkedést is hozott, amely kihívás elé állította eddig is és még ezután is kihívás elé fogja állítani a kereskedőket. Az elektronikai eszközök piacán a chiphiány okoz gondot, ami egyformán érinti például a digitális zongorák, de például a diktafonok, hangkártyák ellátását. A gyártási lánc egy-egy láncszemének a kiesése, visszaesése hatványozottan hosszabbítja meg a teljes gyártási időt. A hangszedőgyártók ideiglenes, pár hónapos bezárása, vagy egy másik alkatrészgyártó Covid-intézkedései következtében a lefeleződött teljesítmény (két hétig a munkavállalók egyik fele ment dolgozni, rákövetkező két hétben a másik fele – hogy egy esetleges fertőzés esetén ne a teljes brigád essen ki a munkából) egy komplett hangszercsalád gyártási idejét nyújtotta meg akár duplájára. Volt olyan gyártó, aki egy komplett széria gyártását leállította, hogy csak a leginkább keresett termékekre fókuszáljon.

Mindezek tükrében még a szakértő sem tud válaszolni a feltett kérdésre, mindazonáltal mindenkit arra bíztatunk, hogy a járványtól függetlenül ragadjon hangszert/kütyüt, és kezdjen el zenélni! :)

 

hangszergyártók- és kereskedők, zenélés, karantén

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek