Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Budapestre jön!

2022/11/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Yoko Ono-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban. "A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono" című kamarakiállítás jövő vasárnap nyílik Budapesten.

A fotó illusztráció: massivart.com

Ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg szórólapok War is over! If you want it (Háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak.

A februárban a 90. életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész tárlatán interaktív és performatív művek –  több mint 30 – , valamint festmények, szobrok és rövidfilmek lesznek láthatók. Ennyi műve még soha nem szerepelt együtt Magyarországon. A kiállításból befolyó összeget az ukrajnai háború áldozatainak támogatásra fordítják.

Az épület előcsarnokában lesz látható a Kívánságfa a békéért elnevezésű installáció, amelyen kívánságokat, üzeneteket helyezhetnek majd el a látogatók. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek:

Az Imagine Peace Tower egy John Lennon-emlékmű, amelyet özvegye, Yoko Ono állított Lennon emlékére, és amely az izlandi Reykjavík közelében, a Kollafjörður-öbölben (Viðey-sziget) található. A "fénytorony" alapja fehér kőből készült, amelybe 24 nyelven vésték az "Imagine Peace" (Képzeld el a békét) feliratot. A műalkotást Yoko John emlékének ajánlotta 2007. október 9-én, a  torony Lennon 67. születésnapján tartott leleplezésén. Az Imagine Peace Tower minden évben október 9-től (Lennon születésnapja) december 8-ig (Lennon halála) világítja be Reykjavík esti égboltját. Ezenkívül az Imagine Peace Tower a téli napfordulótól az újévig, a tavaszi napéjegyenlőség idején egy hétig és néhány más kiválasztott időpontban is világít.

 

Yoko Ono huszonegy fehér sakk-készletet épített, az első New Yorkban, a MoMA-ban (Modern Művészeti Múzeum) szerepel kiállításon, a budapesti tárlaton két sakk-készlet mutatkozik be Játssz bizalommal! címmel, az egyik a Ludwig Múzeum gyűjteményéből. A Nyisd ki az elmédet 90 című installáció a nyitottságra inspirál, egy kulcs szerepel benne, amely fontos motívum a japán és keleti kultúrákban. 

Fotó: Museum of Contemporary Art Australia (MCA)

A Levágott darab (Cut Piece) című performansz a művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció volt. Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, később New Yorkban és jónéhány nyugati nagyvárosban. Az eredeti performanszban Yoko Ono ruhájából vághatott le egy darabot a közönség. Az elmúlt két évtizedben azonban már több olyan előadása volt, amelyben nem ő szerepelt.  A fővárosi tárlaton kilenc alkalommal lesz látható az előadás, első alkalommal Trill Zsolt színész közreműködésével, az utolsó alkalmon, február 18-án

Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Lennon zenész vesz részt rajta.

"A konceptuális művészet iskolateremtő mestere 1933. február 18-án született Tokióban híres szamurájok leszármazottjaként. Arisztokrata származásának köszönhetően a középiskolában egy osztályba járhatott Akihitóval, a későbbi japán császárral. Yoko Ono, a második világháború után elkezdődő modernizmus legnagyobb hatású japán művésze leginkább az Egyesült Államokban népszerű. Magyarországon a popkultúrának köszönhetően vált ismertté. Harminchárom zenei nagylemezt adott ki, több mint hatvan filmet készített, számos könyvet írt, életművének legjelentősebb része a képzőművészethez kapcsolódik. Yoko Ono saját életművét egyedül építette fel" – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum által kiadott közleményben.

Yoko Ono, Sean Lennon, John Lennone, imagine, kiállítás, Magyar Nemzeti Múzeum, Cut piece, béke, performansz

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek